Almanya Türkiye'den Başörtülü Öğretmen İstiyor!

Alman Sosyal Demokrat Parti...

Almanya Türkiye'den Başörtülü Öğretmen İstiyor!

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, "Başörtülü bayan göçmenleri de kamu hizmetinde görmemiz gerektiğine inanıyorum. Bizim savcıya, polise, öğretmene ihtiyacımız var. Hayat tecrübesi ile Almanya'nın gelişimine katkıda bulunacak göçmen gençlere ihtiyacımız var'' dedi.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel Almanya genelinde çıktığı uyum turunun Hamburg durağında son zamanlarda Almanya'yı terk eden eğitimli Türklere "Size tekrar ve daima ihtiyacımız var, geri dönmeyin" çağrısında bulundu.

Göçün 50. Yılı kutlamaları çerçevesinde Hamburg'da esnaf, öğrenci, sivil toplum temsilcileri ve vatandaşlar ile bir araya gelen Gabriel, Türk nüfusun yoğun olduğu Wilhelmsburg semtinde bir salonda vatandaşlara hitap etti. Gabriel, şunları söyledi: "Savaş sonrası adeta küle dönen Almanya'yı yeniden yapılandırmak için sizleri ve farklı milletlerden insanları çağırdık en kalabalık topluluk ise Türkler oldu. O zamanlar misafir işçi dediğimiz insanlar olmasaydı bu kadar kısa süre içerisinde zengin bir ülke olamazdık.''

Sigmar Gabriel, ülkenin sadece maddi alanda değil bilim, tecrübe ve kültür gibi alanlarda da göçmenler sayesinde zenginleştiğini söyledi. SPD lideri, "50. Yıl kutlamaları göçmenlere teşekkür etmek için iyi bir fırsat. Biz Almanlar ise Almanya'nın göç ülkesi olduğunu çok geç anladık. Uzun zaman sonra iki ayrı toplum olmadığımızı bilakis birlikte toplumu oluşturduğumuzu tespit ettik. Son zamanlarda toplumun bir bölümünden talep edilen ve tuhaf bir kelime haline gelen 'entegrasyon' üzerine konuşuyoruz.'' diyerek uyumun tek taraflı olmadığını iki tarafı da ilgilendirdiğini anlattı. SPD Genel Başkanı, "Eğitim ve meslek alanında daha fazla ilgilenmelisiniz. Eğitimsiz gençler ülkenin eğitim biyografisini düşürüyor. Ana dilinizin yanında mümkün olduğu kadar fazla dil öğrenmelisiniz. Almanya'da iyi örnekleri tanıtıp reklamını yapmamız gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Başartülüleri de kamu hizmetinde görmeliyiz

Binlerce kişiye işveren gençlere meslek eğitimi sağlayan Türk girişimcilerinin olduğunu vurgulayan SPD lideri Gabriel, devlet kadrolarının başörtülü göçmen vatandaşları da kabul etmesini gerektiğini ifade etti. Gabriel, şunları söyledi: "Türk derneklerini ziyaretim sırasında tanıştığımız genç bir bayan 'Hukuk bölümünü okuyup, avukat olmak istiyorum' dedi. Onun yan tarafında oturan arkadaşı 'Evet ama kamu alanında başörtüsü ile kabul edilmiyorsun' cevabı verdi. Başörtülü ya da başörtüsüz, genç bay ve bayan göçmenleri de kamu hizmetinde görmemiz gerektiğine inanıyorum. Bizim savcıya, polise, öğretmene ihtiyacımız var. Hayat tecrübesi ile Almanya'nın gelişimine katkıda bulunacak göçmen gençlere ihtiyacımız var.''

Çifte vatandaşlığı mümkün hale getireceğiz

Göçmen gençlerin de öğretmen olarak çocuklara farklılıkları anlatabileceğini hatırlatan Gabriel, şöyle devam etti: "Modası çoktan geçmiş vatandaşlık yasası ile devam etmeyi bırakmalıyız. Alman vatandaşlığını almak için Türk, yada Afgan veya Irak pasaportunu neden geri vermek zorunluluğu var anlamıyorum. Hıristiyan Demokratlar umarım bu konuyu yeniden düşünür. SPD olarak gerekli çoğunluğa ulaştığımızda acil olarak çifte vatandaşlığı mümkün hale getireceğiz. Bu sorunu çözersek geriye kalan oy kullanma hakkı ve diğer politik sorunlar zaten çözüme kavuşmuş olacak." dedi. (Habervaktim)

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2011, 14:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17