Türkiye de çok partili siyasi hayata geçeli 71 yıl oldu. Bu sürede yüzlerce parti kuruldu. yüzlerceside kurulup kapandı.
-
Demokrasi adı altında Dünya da ve Türkiye de seçimler yapılmakta. Fakat demokrasi olmayan Sosyalist Çin de, Diktatörlük olan ülkelerde ve krallıkla yönetilen Arap ülkelerinde bile seçimler yapılıyor.
-
Bütün yönetim şekilleri kendilerini meşru olduğunu dünya kamuoyuna anlatmak için seçimlere ve sandıktan çıkarak geldiklerine kendilerini ve Dünya yı ikna etmeye çalışıyor. Hangi rejim doğru, hangi rejim eksik kimse bunu aslında bilmiyor. Halk her ülkede kişisel hak, inanış, görüş ve kazanımlarına göre hareket ediyor. Ayrıca halkın çok büyük bir bölümü başka ülkelerdeki yönetimleri ve bireylerin ne kadar özgür ve mutlu olduklarını bilmiyor. Günümüzde iletişim araçları nın gelişmesi ile bir nebzede olsa insanlar dünyada neler olup bittiğini anlamaya çalışıyor.
-
Ülkemize dönecek olursak çok partili sisteme geçtiğimiz 1950 yılından bu yana iki darbe, İki muhtıra ve birde 15 temmuz kalkışması yaşayarak adeta abandone olduk. Seçimler ve demokrasi varsa bunları neden yaşadık. Şayet demokrasi sadece bir oyun ise bize bu oyunu kimler oynamaktadır.
-
Türkiye yıllarca yönetildiği parlamenter sistemden ani bir manevra ile vazgeçti. Bu makas değişikliği yaşanırken halk yeterince bilgilendirilmedi. Bilgilendirecek bilgi sahibi iyi yetişmiş ne siyasetcisi ne teknokratları nede aydınları vardı. Bir anda referandum süreci halkın önüne sandık konularak sonuç istendi, istenilen sonuçta yüzde 57 ile alındı.
-
Parlamenter sistem belki ülkenin önünü tıkamaya başlamış yeni bir değişim gerekiyor olabilirdi. Bu sistemi bırakıp yeni bir sisteme geçmek için başkanlık sistemi uygun da olabilirdi. Dünya da bunun örneğini en iyi uygulayan Abd vardı. Fakat orada eyalet sistemi de vardı. Bu bizim ölçekteki bir ülkede uygulanması zordu. Bize parlamenter sistem dar gelmeye başlamıştı belki ama ülkeye getirilen sistem de başkanlık sistemine benzemiyordu.
-
Abd deki başkanlık sistemi ile bizdekinin arasında dünya lar kadar farklar vardı. Bizdeki başkanlık sisteminin Dünya da başka bir örneği de şimdilik varımdır bilmiyorum .
Başkanlık sistemi getirilirken en büyük amaç parlamenter sistemin siyaseti tıkadığı, koalisyon lara siyasi partileri mecbur ettiği ve bu mecburiyeti de hükümetlerin elini kolunu bağladığı idi. propaganda böylece yapıldı.
-
Başkanlık sistemi gelirse artık koalisyon lar olmayacaktı. Aslında olması gereken de buydu. Bizimkiler daha ilk Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk seçimlerinde seçimler başlamadan koalisyon kurdular. İki blok oluşturup ilk seçimi yüzde 51 ile sayın Erdoğan yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Başbakan lık tarih oldu. bakanları ve üst bürokrasiyi bir kişinin iradesi isterse belirler duruma geldi.
-
Siyasetin görevi TBMM nin yasa yapma görevi zorlaştı. meclisin işlevi azaldı. Bakanların vekil olması gibi bir teamül ortadan kalktı. Siyasi partilerin hergün sayıları çoğalmasına rağmen işlevleri azaldı. Siyasi partilerde ittifaklar nedeniyle kimlik ve kişilik bunalımı başladı. Birbirine zıt partiler sırf genel başkanları istiyor diye bir ittifakın içinde yer alınca dün birbirine düşman olan farklı görüşler bugün dost oldular. Halkın kafası karıştı, karışmaya devam ediyor.
-
Siyasi parti başkanları partilerine başkan olurken tabanlarına ben bu ülkeyi yönetmeye talibim diyerek geldiği genel başkanlık koltuğuna, Cumhurbaşkanı seçimlerine giderken bizden başkan olmaz. Ben kazanamam, Ortak olduğu parti başkanıda kazanamaz diye spor toto oynar gibi kimi cumhurbaşkanı adayı gösterelim diye ortada geziyorlar. Küçük partilerin genel başkanları 1 adet kendilerine milletvekili koltuğu kapmak için meclise gireceği parti bulduklarında göbek atıp oynuyorlar. Belediye başkanlıkları ve meclis üyelikleri yine aynı.
-
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hani koalisyonları bitirecekti. Koalisyonları mecbur kılan patlatan bu sistem geldiğimiz noktada siyaseti, siyasi partileri ve ideolojileri bitirdi.
Buradan geriye parlamenter sisteme dönüş için siyaset kurgulamak beyhudedir. Atalarımız boşuna dememişler. Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı diye...
Bu gün Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemide siyaseti tıkamış, Siyasi partileri İFLAS ettirmek üzeredir. Bundan sonra siyaset için yeni bir şey söyleyenler İlgi çekebilir.
-
Görünen odur ki Türkiye ve Dünya devletleri önümüzdeki dönemler için yeni bir sistemi Halk için, Alalet ve Liyakate dayalı bütün İnsanlığı kucaklayan bir dönüşüme doğru evrilecektir. bunu başaran siyasi parti ve siyasi Lider önder olacaktır.
02/12/2021
Harun Özdemir