Marmara Denizi Haliç mi oluyor?

Marmara Denizi endişe verecek boyutta  Salya Saçıyor. İstanbul ve çevre İllerde sıkı denetimler yapılmazsa yakın bir gelecekte Marmara Denizi çöl denizine dönüşebilir. Marmara Denizi iki boğaz arasında kalmış bir iç denizdir. Kendi kendini temizleme şansı çevresinde oluşan nufus yükü nedeniyle kalmamıştır.

Marmara Denizinde Sanayi ve Evsel atıklar sıkı takibe alınmalıdır. Marmara denizine akan dereler ve derelere atık bırakan tesisler kontrol altında tutulmalı sıkı takip edilmelidir. Marmara çevresi illerdeki bütün arıtmalar kirliliğe uygun olarak revize edilmeli gerekirse farklı Marmara Denizi ne uygun ileri biyolojik arıtmaya geçilmelidir.

Haliç kirlendiğinde çevresine verdiği pis koku ve deniz canlılarının ölmesi ile haliç ölü bir koy halini almış ve herkes nasıl kurtarırız diye kafa yormuştu. Haliç'i kurtarmak bile yıllarca sürdü ve hala devam ediyor. Marmara Denizi haliçin binlerce katı büyük olduğunu düşünürsek konunun vehametini daha iyi anlayabiliriz.

Bu sabah Kartal dragos sahil boyu yürüyüş yapmak için sahildeydim. Havaların güzel oluşu ve baharın son demleri nedeniyle vatandaşların sahillere akın etmiş olduklarını gözlemledim. Kartal Maltepe arasında sahil şeridinde yaklaşık 10 kilometreden fazla sahil bantı boyunca yürüyüş yaptım.
İstanbul un Marmara deniz kıyı şeridindeki en temiz sahillerinden biri olan dragos sahillerinde bile sahil boyunca kıyı şeridinde tamamen deniz salyası oluşmuştu. Yer yer bu deniz salyalarının koku yapmaya başladığı yerlerde vardı. Bir ay önce İzmit de bu salyaları TV'ler den izlemiştik. Şimdi ise İstanbul un bütün kıyıları boyunca oluştuklarını izliyoruz.

Demek oluyorki doğa ve deniz kendini tamir edip düzelemezse bu salyaların artması nedeniyle marmara kıyı şeridinde büyük sıkıntılar oluşabilir. Deniz canlıları oksijen azalması nedeniyle göç edebilir veya yok olmaya başlayabilir. Balıklar zaten böyle sulardan kaçmak zorunda kalırlar. Buda önümüzdeki yıllarda Marmara Denizindeki balıkçılığın sonunu getirebilir. Uzun vadede denizdeki eko sistem yokolup Marmara denizimize pis kokusu nedeniyle uzaktan bakmayı bile istemeyebiliriz.
Ayrıca deniz salyasının aşırı çoğalması su ve hava arasında bir perde oluşturacak olması sebebiyle denizlerdeki suyun yaz aylarında buharlaşmasını engelleyip havadaki nem oranlarını ve yağmur oluşumlarını bile değiştirebileceği unutulmamalıdır.

Marmara Denizi için hükümet, ilgili bakanlıklar, kamu kurumları ile Marmara Denizi kıyı şehirlerin il ve ilçe bütün belediye leri ortak eylem planı etrafında biraraya gelip acil eylem planı oluşturmalı ve ivedilikle uygulamaya koymalıdır. Bu çalışma gecikirse ve kirlilik bu hızla devam ederse önümüzdeki yıllarda meydana gelecek deniz salyası bütün Marmara denizi yüzeyini kaplayacak duruma geldiğinde çözüm üretmenin imkansız olduğunu görebiliriz. İş işten geçmeden siyaset üstü bir bakış ve çözümle Marmara Denizi mizi ele alıp çözüm üretmeliyiz.

Uzun vadede Marmara Denizindeki kirliliği azaltıp su sirkülasyonu yapabilecek diğer çözümün ise Karasu, Adapazarı, Sapanca, İzmit hattından açılacak yeni bir boğaz ile su yolunun Marmara Denizi için bir şans olacağını belirtmek isterim. Hem ilerde oluşabilecek deniz trafiği için hemde Marmara Denizi yapısı itibariyle faydalı olabilecek yeni boğaz hattının bu hat güzergahının uygunluğu ortadadır.

Doğadaki dengeyi korumak ve bugün kullandığımız dünya üzerindeki her şeyin bize geçmiş nesillerimizden emanet olduğunu bilerek, bizlerinde bu dünya nimetlerini doğru olarak kullanıp gelecek nesillerimize emanet bırakacağımızı bilmemiz ve bu yönde yasal, ahlaki ve bilinç ile kullanmamız gerekmektedir.
Kalın Sağlıcakla

Harun Özdemir
19 / 05 / 2021

YORUM EKLE

banner17