Kartal Ak Parti’nin hali Ne olacak ?

Geçtiğimiz hafta Kartal Ak Parti 6. İlçe kongresini gerçekleştirdi. Eski ilçe başkanı görevini yeni ilçe başkanı Gürkan Akyol’a delegelerin oyları ile kongre de teslim etti. Bu devir teslim den önce ki haftalarda ve daha öncelerde Ak Partililer de şöyle bir soru zihinleri meşgul ediyordu. 2 yerel seçim kaybeden Kartal Ak Parti ilçe başkanlığı için, hemen hemen her kes “Ne olacak Kartal Ak Parti’nin hali?” Diye endişe içerisinde düşünüyordu.

***

Şimdi bazıları oradan “Nesi var ki Kartal Ak Parti’nin?” Diyebilirler. Böyle diyenler eğer Ak Parti sevdalıları iseler, partilerine ve liderleri olan Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgilerini arttırıp Sİyaset nasıl yapılır seminerlerine katılmalarını tavsiye ederim. Ne demek nesi var Kartal'ın? Efendi! 2 seçim kaybetmiş, üçüncüsünü de mevcut siyaset anlayışı ile kaybetmeye mahkûm bir yerel yönetim şekli vardı Kartal’da. Böyle gitmeyeceğini anlayan Ak Parti Genel Merkezi ve İstanbul İl Başkanlığı gerekeni yapmış, yeni heyecanlı genç bir ilçe başkanı ve yönetim ile 2019 seçimleri için Start düğmesine basmıştır.

***

Kartal Ak Parti’ye beklenen Mehdi geldi!!!

Gelin sizi müsaadenizle birkaç yıl geriye yani Kasım 2013 yılına götüreyim. Kartal halkı ve Ak Partililer ilk bizden öğrendi Kartal Ak Parti İlçe Başkanlığı görevinin Mehdi Akman’a verildiğini. Yaptığımız haberde; “Ak Parti Genel Merkezine çağırılan Mehdi Akman'a Kartal ilçe başkanlığı görevi verildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkan Ekrem Erdem tarafından Mehdi Akman'a Kartal ilçe yönetimini kurması için görev verildi. Akman'ı Ak Parti Kartal Meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyesi arkadaşları eşlik etti.” Diye duyurmuştuk. “Kartal Ak Parti’ye beklenen Mehdi geldi!” Diye attığımız haber başlığına bazıları çok kızmıştı. Sanki biz Kartal Ak Parti’ye ümmetin beklediği Mehdi As. Geldi demişiz gibi algıladılar. Oysaki biz İsmi Mehdi Akman olan, dönemin Ak Parti meclis üyesini kast etmiştik. Mecazi manada da Mehdi, yani kurtarıcı geldiğini ima etmiştik.

***

Daha ilk törende hayal kırıklığı!

2009-2014 yılları arasında tanıştığım ve sevip sayarak Mehdi abi diye hitap ettiğim Mehdi Akman’ın ilçe başkanı olması, teşkilatı olduğu gibi beni de çok umutlandırmış ve heyecanlandırmıştı. Ama üzülerek belirteyim ki bu heyecanımız kısa sürede daha ilk törende söndü. 13 Kasım 2013 te ilçe başkanlığını duyurduğumuz Akman, 10 gün sonra yani 23 Kasım 2013 günü Kartal Meydanında düzenlenen zayıf katılımlı “İBB’den Anadolu Yakasına 100 otobüs” töreninde zayıf muhalefet yapacağının bazı sinyalleri vermiş oldu. Kartal Meydanına düzenlenen Milletvekillerinin, İBB başkanının ve 18 Belediye Başkan aday adayının yan yana dizildiği törene oldukça zayıf olan katılım hayretlerle karşılandı. CHP’li Belediye başkanı sahil hizmet binasının tepesine kameraman dikip, köpüklü kahvesini içerek “İşte bu kadar! Bu cılız katılım ve böyle bir ilçe muhalefet partisi tam bana göre!” Demişti her halde. Akman 18 Belediye başkan aday adayını teker teker arayıp, her biriniz sadece 50 kişi meydana getirin deseydi. Mahalle başkanlarını arayıp, sizlerde en az 50 şer kişi getireceksiniz deseydi, o gün törende sadece 2000 kişi yığılmış olurdu. 60 bin üyesi olan bir ilçe 600 kişiyi meydana getirememişti. Meclis üyesi iken yaptığı muhalefetle belediye başkanını adeta çıldırtan Akman, ilçe başkanı olduktan sonra sanki dut yemiş bülbül gibi adeta sustu ve yerelde muhalefet partisi ilçe başkanı gibi davranmadı ya da öyle emir aldı. Önce ki ilçe başkanı 3 ayda bir basın ile kahvaltıda bir araya gelip dosyalar halinde raporları ve belgeleri basına sunup, çok sert bir şekilde muhalefet ederken, Akman sanki “Muhalefet meclis üyelerinin işidir!” Dermiş gibi davrandı.

***

Akman, Kartal için dertlenmedi!

Akman döneminde neler oldu? Müsaadenizle bu soruyu kısaca özetle cevaplayayım. Kartal feribot seferleri iptal oldu, Kartal halkı Feribota binmek için isyan ede ede Pendik’e gittiler Akman çözüm üretemedi. Kartal Yavuz Selim Hastanesi’nin CHP’li belediye başkanı tarafından riskli ilan edilmesine, Tuzla’ya taşınmasına ve kapanmasına Akman engel olamadı. Sonradan yaptığı mücadele çözüm getirmedi. Kartal’ın tarihi tren istasyonu iptal edilip atıl duruma getirildi, istasyon başka yere alındı, istasyon caddesi viraneye döndü Akman engel olamadı. Kartal Neyzen Tevfik Meydanı’ndan Cevizli Tren İstasyonu’na kadar minibüs yolu aylarca karanlıkta kaldı, Akman çözüm bulamadı. Spor caddesi 3 yıl delik deşik kaldı, Akman çözüm üretemedi. Kartal’ın muhteşem bir şehir parkı olabilecek Gölet’i Bakanlık tarafından konut+ticari alana döndürüldü Akman bu Gölet’i sahiplenemedi. 16 Şub 2014 tarihinde hava ray ve teleferik projeleri İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından planlara işlendi. Üzerinde 4 yıl geçmesine rağmen, Akman “Ne oldu kardeşim bu hava ray ve teleferik? Bunlar yapılsaydı Kartal’da Ak Parti’nin oyları artardı” Dediğini veya girişimde bulunduğunu hiç duymadım. Yani işin özeti Akman elini, yeri gelirse gövdesini Kartal için taşın altına koymadı, Kartal için dertlenmedi. Basın toplantılarında sordum kendisine. ‘Praktiker yıkıldı. 20 milyon kamu zararı var!’ dedi sizin meclis üyeniz. Kamu zararı davası açtınız mı?” Açmadım. Ben ilçe başkanıyım her şeye dava mı açacağım!” Dedi Sayın Akman. Kendisine “Sen meclis üyesiyken belediye başkanının yüzüne mecliste ‘Organik pazardan evine peynir alıp, faturasını Belediyeye kestiriyorsun. Çiçek Pasajında bira içip faturasını belediyeye kestiriyorsun’ Demiştin. Bir peynirin hesabını yapan Akman’a ne oldu da 20 milyon kamu zararı var. Yargıya başvurmadın!’ dedim.

***

Mehdi Akman iyi birisi!

Akman’ı Kartal Ak Parti’de kime sorsanız “Mehdi abi iyi birisi” derler. Mehdi abi gerçekten de iyi bir abi, iyi bir Ak Partili, İyi bir dinleyici idi. Siyasette böyle insanlara ihtiyaç vardır. Akman’ın ilçe başkanlığını bırakması Ak Partileri ve beni üzdü. Ama biliyorum ki hepimizden daha çok üzülen bir kişi daha var ise oda CHP’li Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’dür. Çünkü Mehdi abi Sayın Öz gibi belediye başkanlarının tam istediği kıvamda bir ilçe başkanlığı yapmıştır. Mehdi abi Pendik’te ya da Sultanbeyli’de ilçe başkanlığı görevini yapsaydı, daha nice yıllar yapsa kimsenin gıkı çıkmazdı. Çünkü o ilçelerde Ak Parti’yi devirmek mümkün değil. Ama Kartal’da Recep Tayyip Erdoğan’ı, Sayın Sekmen’i taklit edip halka dokunan ve görünürde ise elle tutulan bir hizmet yapmayan CHP’li bir belediye başkanı var. Böyle bir belediye başkanını 2019 Mart yerel seçimlerinde devirmek için ise elini hatta gövdesini taşın altına koyacak, strateji geliştirecek, siyaseti iyi okuyacak, halkın içinden çıkmayacak bir ilçe başkanı gerekiyordu.

***

Akman’a Cami Dernek başkanlığı öneren de oldu.

Sayın Akman ilçe başkanlığı yaptığı dönemde, birkaç kez basından eleştirilerde aldı. Bir gazeteci yazısında Akman’a Cami Dernek başkanlığı önerirken, başka bir gazeteci de “Ne alakası var?” yazısı ile Akman’ı eleştirmişti. Aslında yerelde başarı, sadece ilçe başkanı ile bitmez. Yönetimi de çok önemlidir bir ilçe başkanının. Akman’ın yönetiminde çok değerli, halk tarafından sevilen parti tabanından sayılan yöneticilerde vardı. Ama tam tersine parti tabanında çok kızılan tepki çeken sayıca az birkaç isimde yok değildi. Basın ile temasta görevlendirdiği ilçe yöneticisi ise Akman ile basın arasında adeta köprüleri attı. Basınla diyalog derken konumuzla belki alakasız bulacaksınız, ilk defa buradan siz okurlarımıza itiraf edeyim. Sayın Akman 5 yıl ilçe başkanlığı süresince Kartal’ın ilk iki gazetesinden birisi olan Gazetemizi bir kez dahi olsun ziyaret etmemiş ve kapımızı açmamıştır. Başka gazetecilerin ofisine de ne gittiğini duydum, nede okudum.

***

Kartal şak diye CHP’ye geçti!

Kartal Ak Parti’nin Son 5 yılını özetlemeye çalışırken hep Sayın Mehdi Akman’dan bahsettim. Neden Akman? Diyeceksiniz. Çünkü lider önemlidir. Lider Selçuklu hükümdarı Alparslan gibi olmalı. Beyaz kefenini giyip, “ben şehit olmaya gidiyorum. Benimle gelenler atına binsin” demeli. Yâda Fatih Sultan Mehmet gibi “Ya ben İstanbul’u alırım, ya da İstanbul beni alır!” Demeli. Kartal’ı almak isteyen Ak Parti ilçe başkanı da aynen bu bahsettiğim liderler gibi olmalı. Yani ayaklarının altından ateş fışkırmalı :) Heyecanı olmalı. Kartal’ı almak ve ehline vermek gibi bir derdi olmalı. Bakın bir örnek vereyim sizlere. Uzun değil, daha 9 yıl önce Kartal CHP’nin bir ilçe başkanı vardı. “Kim?” derseniz, söyleyeyim Yüksel Çiftçi. Bu genç, zeki ve çalışkan ilçe başkanı öyle yaptı ki, 15 yıl sonra Kartal Belediye başkanlığını sağ iktidardan alıp sol iktidara teslim etti. Nasıl başardı bunu? Yüksel Çiftçi'nin kucaklayıcı yapısı, toplumun farklı kesimlerine saygı ile yaklaşımı ve beşeri ilişkileri, yüksünmeden karşıt siyasi görüştekilerle diyalog kurması, siyasete dar bakmaması, idealist olması ve Allah vergisi farklı karizması, kürsüdeki muazzam hitabeti, en mühimi de Kartal'ın çocuğu olması diyebiliriz. Önce belediye başkan aday adaylarının içinden Kartal’da aldığı şahsi oylarıyla partisine kısmen oy katabilecek bir belediye başkanı seçti. Sonra öyle meclis üyeleri seçti ki, bunlardan bir tanesi halk tarafından sevilen eski emniyet müdürü olan tanıyan herkesin Ergün baba dediği Ergün Öztaner’i meclis üyesi yaptı. Diğer meclis üyelerini saymayayım, Kartal şak diye CHP’ye geçti. Hazır Akman’ı bu kadar eleştirirken bir şeyi de inkâr etmeyelim. Allah var Akman kaç seçim geçirdi ve bunlar içinde canla başla mesai harcadı. Bunları inkâr etmekte Sayın Akman’a haksızlık olur.

***

Teşkilata küstürülenleri de yaz!

Cuma günü analiz yayınlayacağım diye sosyal medyadan duyurunca ismi bende gizli Ak Partili Bir okurumuzun bana özelden yazdığı iddiaları ve yorumu da buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Olur ki yeni yönetim bu tarz konular üzerine kafa yorup strateji geliştirirler. İşte okurumuzun o mesajı; “Yapacağınız analiz sonuçlarını büyük bir heyecanla bekliyor olacağım Aytekin bey. Teşkilata küstürülen, mobbing uygulanan, zorla istifası alınan, dışlanan, hakkında birileri tarafından yalan yanlış bir sürü dedikodu çıkarılan bizleri ve bunlara şahit olup sırf yerimden olmayayım deyip susanları da unutmayın lütfen.” Diye iddialar içermiştir.

***

Evet, yazımın sonuna gelirken “Bunları niye yazdın?” Diyenleriniz olabilir. Yıllar önce yaklaşık 20 gencin olduğu bir kahvaltıda bir kardeşimiz bana herkesin içinde “Falanca ile ilgili yazıyı niye yazdın? Yazmasan olmaz mıydı?” Dedi. Ben de bu kardeşimize “Ben yazmak için gazeteci oldum. Yoksa diğer sessizler gibi olur, kahve köşelerinde dertlenirdim” Dedim. Aslında yazdıklarımız birilerini kızdırabilir belki ama birilerine de mesajlar içermektedir. Umut ediyorum bu mesaj gereken kişiler üzerlerine alırlarda ona göre siyaset ve siyasi manevralar geliştirirler. Bu yazı çok daha uzun olabilirdi. Çoğu konuya vakıf olduğum, fazla mahrem konulara girmeden, irdelemeye çalıştım. Yeni ilçe Başkanı Gürkan Akyol'u genç, dinamik ve hırslı gördüm. Kartal'ı almak için gerekirse elini değil gövdesini de taşın altına koyacağı düşüncesini oluşturdu bana. 2019 seçimleri Kartal Ak Parti için son ve en riskli virajdır bana göre. Bu vesile ile yeni ilçe yönetimine başarılar diliyorum. 

Sağlıcakla kalınız…

- - - -

YORUM EKLE

banner17