Kadıköy Çıkmaz Sokaklara Dönüşüyor!

İstanbul’un en güzel ilçelerinden Kadıköy, maalesef birçok konuda Çıkmaz Sokak’a dönüşüyor.

Halk diliyle afet yasası olarak bilinen 6306 Sayılı kanun’un TBMM de kabulünden sonra uygulama genişliği açısından, en çok etkilenen bölge olan Kadıköy tam bir inşaat sahasına dönüştü.  özellikle sabah ve akşam saatlerinde insanların işe, okula gidip gelmeleri ve yaşamları tam bir işkence halini almak üzere.

Burada deprem riski dolayısıyla Marmara depreminden hemen sonra çıkarılması gereken hatta gecikmiş olan yasaya karşı olduğumuz kimsenin aklına gelmesin. Şehircilik açısından uygulama sırasında vatandaşların menfi etkilenmesini azaltacak yeni ve etkili çözüme ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

İlgili idarelerin aldıkları önlemlerin istenilen çözümsel neticeyi vermemesinin yanı sıra her geçen gün inşaatlara bir yenisinin eklenmesiyle zorluk ve şikâyetler daha da artacak gibi görünüyor.

Kadıköy’ün büyük bir bölümü bu gidişle tahminlerden çok daha kısa bir süre içinde yenilenmiş olacak. Kısacık bir sokakta bile en az 4-5 binanın kentsel dönüşüm adı altında yıkılarak arsa haline dönüştüğünü görüyoruz. Yıkım sırasında sulama ve ilaçlama gibi gereken özenli tedbirlerin yeterince alınmaması da ayrı bir sıkıntı yaratmaktadır. Bina bodrumlarına hapsolmuş 30-50 yıllık mantar küflerinin de havaya savrulup yıkım sırasındaki toz bulutuna karışarak alerjik astımları tetiklemesinden ve solunum yolu rahatsızlıklarını arttırdığını Uzman sağlıkçılardan duyuyoruz.

Sabahleyin işinize gitmek için kullandığınız yollarda birçok sürprizle karşılaşıyorsunuz. Bir inşaat vincinin veya beton makinesinin yolu tamamen kapattığını görünce ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Bazı firmalarca çalışma gün ve saatlerine uyulmadığı gibi geç saatlere kadar çalışmalar devam etmektedir. Bir tek Pazar gününde çalışmaya izin verilmemesi ile şantiye duvarlarını süsleyen  “istemeden verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz”  cümlesi bütün bir haftanın yorgunluğunu evinde dinlenerek geçirmek isteyenlere bir nebze teselli oluyor.

Bağdat caddesinin trafik keşmekeşi de ayrı bir problem. Suadiye geçidinin yıkılmasıyla kilitlenen trafik dolayısıyla Bostancı’dan Şaşkınbakkal’a kadar özellikle akşam saatlerine 40 dakikaya varan süreçte yol almaya çalışıyorsunuz. Caddenin neredeyse 2 yanına park etmiş arabalara alışveriş saatlerinde yapılan 2. Sıra ilave parklar caddedeki akışı yavaşlatmanın ötesinde durmasına neden oluyor.

2,5 yılda faaliyete geçirileceği planlanan banliyö hattının bir türlü işletmeye açılamaması bağdat ve minibüs caddelerinin yükünü de arttırmış durumda. Bununda trafiğe önemli derecede yük getirdiğini görmemek mümkün değil.

Çözümsel boyutta yeni düzenlemelere acilen ihtiyaç var.

 Kentsel dönüşüm inşaat çalışmalarına Pazar gününün yanı sıra Cumartesi günü de ara verilmesi, özellikle iş ve okula gidiş, dönüş saatlerinde trafiğe olumlu katkı yapacak tedbirlerin alınması, İnşaat faaliyetleri sırasındaki izinli de olsa yol işgaliyelerinde yeni düzenlemelere gidilmesi, İnşaat hafriyat kamyonlarının ana arterlerde seyri sırasında trafik kontrollerinin arttırılması, caddelerde yasaklı yerlere park yapan araçların sayısı arttırılmış trafik ekiplerince kaldırılması, Banliyo hat çalışmasının artık süratlendirilerek bir an önce yeniden halkın hizmetine sokulması elzem görünüyor. Aksi takdirde İstanbul’un gözde yerleşim merkezi Kadıköy yaşanmaz olacak.

Hoşça kalınız.

Mehmet Ahi

YORUM EKLE

banner17