İstanbul'un Fethi'ne yakışan girişim!

Dev projelerden biri olan İstanbul’a yapılacak 3. köprünün temeli bugün İstanbul’u fethinin 560. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle atılacak.

İstanbul'un Fethi'ne yakışan girişim!
İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprü için çalışmalarda sona gelindi. Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayacak olan üçüncü köprünün temeli bugün devletin zirvesinin katılacağı törenle atılacak.


Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Temel atma törenine ev sahipliği yapacak olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Sarıyer  Garipçe’deki 3. köprü temel atma alanında dün karadan ve denizden incelemeler yaparak hazırlıkları denetledi.





59 METRE TABLİYE İLE DÜNYANIN İLK KÖPRÜSÜ OLACAK




İhaleyi alan ortak girişim grubunun;  3. köprünün temelden üstteki kısmını yani kuleleri, tabliyeleri, kabloları, askı halatları dahil Koreli firma Hyundai ve SK firmalarıyla anlaştığı ifade edildi. 2015 yılında tamamlanması planlanan İstanbul Boğazı’na kurulacak üçüncü köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre hale getirilerek Garipçe-Poyrazköy hattındaki geçişi sağlayacak. 3. köprünün boyutları, ölçüleri ve hizmet bakımından diğer köprülerden farklılık arz ediyor. Köprü tabliyesi, çok şeritli olacak. Tabliye üzerinde (2x4 araç yolu, 2x1 raylı sistem) 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması sebebiyle 59 metre tabliye genişliğiyle dünyanın ilk köprüsü olacak.




2015’TE BİTİRİLMESİ PLÂNLANIYOR





2015 yılında tamamlanması planlanan İstanbul Boğazı’na kurulacak üçüncü köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre hale getirilerek Garipçe-Poyrazköy hattındaki geçişi sağlayacak. Köprü ile birlikte köprünün Avrupa ve Asya yakasındaki toplam 60 kilometrelik yol ile bağlantı yollarını ise ‘yap-işlet-devret’ yöntemiyle İçtaş-Astaldi ortaklığı yapacak. Geri kalan yolları ise devlet kendi bütçe ve imkânlarıyla eşzamanlı olarak bitirecek. Proje, bağlantı yollarıyla toplam 95 kilometrelik uzunluğa sahip olacak.




ADINI BAŞBAKAN ERDOĞAN KOYACAK





Köprünün inşaatını IC İçtaş-Astaldi ortaklığı yapacak. Açılış öncesinde bir değerlendirme yapan IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, yeni köprünün ismi konusunda kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceğini söyledi. Çeçen, “Biz inşaatı yapacağız ve 36 ayda hazır hale getireceğiz fakat isim konusunda bizim bir tasarrufumuz olamaz. Teknik özelliklerine baktığımızda dünyanın önemli projelerinden biri olacak. Bu yüzden isme karar vermemiz söz konusu değil. Tahminimce Başbakan karar verir” dedi. Projenin finansmanı konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarını belirten İbrahim Çeçen, 6 Türk bankasıyla 2,9 milyar dolar kredi antlaşması yaptıklarını açıkladı. Projenin maliyetinin yaklaşık 4,5 milyar lirayı bulması bekleniyor. 3. köprünün yapımını da içeren ‘Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Odayeri-Paşaköy Kesimi’nin yapım ve işletim süresi ihalesi 29 Mayıs 2012’de yapılmıştı. IC İçtaş-Astaldi ortaklığı 10 yıl 2 ay 20 gün ile en kısa yapım ve işletim süresini vererek ihaleyi kazanmıştı.



YENİAKİT 
Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2013, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17