İntihar!

Dünya da intihar ların en az olduğu ülkelerden biriyiz. Bilinenin aksine intihar lar ekonomik durumu yüksek ülkelerde çok daha fazla.

*

İntiharları yüce İslam dinine bağlamak ne kadar doğru. Öğrenci Yurtları Türkiye de sorun olmaktan çoktan çıkmış olmalıydı. YÖK yurdu olmayan çocukları açıkta bırakan üniversiteleri acil kapatabilmeli. Buna rağmen farklı yurtlar veya konut kiralayıp okuyanlara kim niye karışsın.

*

Öğrenci Gençler barınma temelli olarak intihar yolunu seçiyorsa burada Din değil, Dini kullanan cemaat lerden önce Hükümet ve yerel yönetimler sorgulanmalı. Sonra aileler, toplum sorgulanmalı.

*

Bir İnsan neden intihar etmeyi düşünür.
Hayatta yapacak hiçbir gayesi ve yaşama tutunacak Hiçbirşeyi kalmadığı zaman. Buda genellikle büyük travma larla ortaya çıkar. Şayet fakirlikten intiharlar olsa bizim neslin dörtte biri intihar etmiş olmalıydı.

*

DİN intiharı yasaklamıştır. genelde Dini inancı eksik olan, ateist veya akıl sağlığını kaybeden herkes intihara sürüklenebilir. Metafizik alemle irtibatlı bulaş olup çözüm bulamayan insanlarında ne yapacağı kestirilemez. Zaten ateist insanlar metafizik alemdeki varlıklara ancak başlarına bir musibet gelince inanır veya inanmayıp yakınını mücadele edip manevi olarak kurtarmak yerine akıl hastanesine bırakabilir.

*

Günümüzde bir öğrenci nin intihar üzerinden milyonlarca insana hizmet eden Dini kurum veya Vakıfları karalamak sorunu çözmek yerine daha yanlış yollara götürebilir. Bu kurumlar yasal deyilse neden açık. Yasal olarak çalışıyor ve denetleniyorsa kim ne diyebilir.
Kaldıki ülkemizde örneğin ayda beş intihar oluyorsa belki üç katı kazara yüksek katlardan düşüp ölenler var. Bu düşenlerin kazamı, intihar mı, cinayet mi oldukları ise meçhul.

*

DİN İntiharı etmeyi tamamen yasaklar. ALLAH CC  a İnanan bir insan intihar ettiğinde öbür dünyasını da kaybedeceğini bilir. İntihar etmek yerine kendisini öldürtecek eylem içine girer.

*

Üniversite lerin fiziki durumu tartışılır. Her İlde Üniversite ayrıca tartışılabilir. Bunlar merkezi hükümetlerin çözmesi gereken işlerdir. Yerel yönetimler heryıl yüzbinlerce öğrenciye burs vermek yerine, heryıl o burslarla kalıcı yurtlar yapabilir.

*

Ülkede bırakın bir gencin ölmesini Fırat'ın kenarında bir kurt bir kuzuyu kapsa onun hesabı benden sorulur diyen Hz. Ömer in adaletinden... Dünya yansa umurumda olmaz, benim tuzum kuru, yedi sülalemi ekonomik olarak garanti altına aldım anlayışına nasıl geldik... En büyük sorunumuz bence budur.

*

İntiharlar insan olduğu sürece olacaktır. Toplumu ayakta tutan Öz değerlerimiz, Kültürümüz, İnançlarımız, Saygı ve Ahlaki değerlerimizi yaşayıp yaşatmak zorundayız. Devlet in kestiği parmak acımaz misali kim ne yaparsa yanına kar kalmamalı. Cezası ne ise çekmeli. Adalet herkese eşit ve adil olmalı. İslam ın ahlaki değerleri ne sahip çıkılıp, kadim Türk kültür değerlerini Devlet yönetimlerinde uygulamalı yaşatmalı.

Benim çocuğum haksızlık yapmışsa veya suç işkemişse cezasını çekmeli.

*

Kısaca toplum olarak ayarını elbirliği içinde bozduğumuz kantar dan doğru tartı bekliyoruz.
Böyle bir hakkımız sizce varmı. Biz ebeveynler dürüst değilsek, kabahati empati yapıp kendimizi sorgulamadan hep karşımızdakinde arıyorsak doğru yu nasıl bulacağız.

Tıpkı Türkiye deki her olayda işimize geldiği gibi birini veya muhtemel rakibi hedef yapıp atıp tutuyoruz. Bunun kime faydası olabilir.
Bu şekilde toplum sözleşmesinde bahis edebilirmiyiz.

*

Harun ÖZDEMİR
13/01/2022

YORUM EKLE

banner17