D-8 Dünyada Dengeleri Değiştirecek.

D-8, ya da İngilizce uzun adıyla Developing Eight (gelişmekte olan sekiz ülke), 8 üye ülkeden oluşan bir uluslararası kuruluş. Bu sekiz ülke Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya. Bu sekiz ülkenin REFAHYOL Hükûmeti Başbakanı Necmettin Erbakan önderliğinde bir araya gelerek oluşturmuş oldukları bir organizasyondur. D-8 içinde yer alan ülkeler aynı zamanda İslam İşbirliği Örgütü nün de üyeleridir. D-8 üyeleri, tabii kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarlarından ötürü kendi bölgelerinde önemli konum arz etmektedirler.

D-8’in kurulmasına yönelik olarak atılan ilk adımı, Türkiye'nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde İstanbul'da düzenlenen "Kalkınmada İşbirliği Konferansı" oluşturmuştur.  22 Ekim 1996 tarihindeki "Kalkınmada İşbirliği Konferansı"nı izleyen bir dizi hazırlık toplantılarından sonra 15 Haziran 1997 yılında İstanbul’da yapılan Devlet ve Hükümet başkanları zirvesinde D-8’in kuruluşu resmen ilan edilmiştir (İstanbul Deklarasyonu). D-8'lerin bayrağında yer alan 6 tane yıldız D-8'lerin temel ilkelerini sembolize etmektedir. D-8'lerin bayrağında 6 temel ilkeyi sembolize eden altı yıldızın anlamları şunlardır. Savaş değil, barış, Çatışma değil, diyalog, Çifte standart değil, adalet, Üstünlük değil, eşitlik Sömürü değil, adil düzen, Baskı ve tahakküm değil, insan hakları hürriyet ve demokrasidir.

 D-8'in Kuruluş Amacı

 D-8 girişiminin başlatılmasındaki amaç, büyük bir ekonomik potansiyeli, çeşitli kaynakları, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticaret ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak ve çeşitlendirmek, uluslararası düzeyde karar alma sürecine katılımı artırmak, daha iyi hayat şartları sağlamak, somut ortak projeler etrafında ekonomik işbirliğini geliştirmek ve gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmektir.

D-8 Teşkilatına BM Genel Kurulu’nda Gözlemci Statüsü Verilmesi 

 BM Genel Kurulu kapsamında Altıncı Komite'de 14 Kasım 2014 tarihinde kabul edilen “Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatına Genel Kurul'da Gözlemci Statüsü" verilmesine ilişkin karar tasarısı, BM Genel Kurulu'nda 10 Aralık 2014 tarihinde oylamasız kabul edilmişti. Kuruluş amacı ve ortak olanların ekonomik  potansiyeli ve kalabalık nufüsu  göz önüne alındığın da ekonomik-siyasal dengelerde belirleyici ağırlığı olacağı kesindir. 

D-8'İ D-20'YE KADAR ÇIKARABİLİRİZ

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyıp Erdogan’ın  açış konuşmasında “Sözlerimin hemen başında 1997 yılının kasvetli atmosferinde D-8'in kuruluşuna liderlik eden merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın rahmetle tazimle yad ediyor, Rabbim mekanını cennet eylesin diyorum.

Toplam ekonomik büyüklüğü 3 trilyon 770 milyar dolar olarak, nüfusu 1.1 milyar olan devasa bir teşkilata 100 milyar dolarlık ticaret hacmi yakışmıyor. Bu rakamı 500 milyar dolara çıkarmak için gayret göstereceğiz. D8 üyeleri kendi aralarında yapacakları ticaretleri dolara  Euroya bağlı olmadan yapma kararı almalıdır. Bu (ABD-AB ) para birimlerinin baskılarını hissetmeden ticaret yapmalıdır. Kendi milli paralarımıza geçmemiz lazım. Bir takas odası kurmayı da planladık. Ülkelerimizin merkez bankası başkanlarını bu amaçla bir araya getireceğiz. Biz burada D-8'i genişletmekten de korkmayalım , D-20'ye kadar çıkarabiliriz dedi. Ayrıca “D-8 ülkeleri olarak 3 kıtaya hakim durumdayız. Genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda ortak üretim projelerine girebiliriz.”dedi

Uluslar arası sermaye buna izin vermez ,kendi paramızla ticaret yaptırmazlar ve Milli  silah sanayimizi kuramayız mı diyorsunuz. Bedel ödetirler mi diyorsunuz, zaten o bedeli insanlarımızın bedenleri, şehitlerimizin kanı  üzerinden ödemiyormuyuz.Evet, Klasik bir söz ile tamamlayalım bu kısmı “Ter Dökmeyenin Kanını dökerler.”

MUSTAFA HAKKI SEZGİN

YORUM EKLE

banner17