Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro tünel açma töreni yapıldı

İstanbul’un trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak raylı sistemlerinin bir parçası olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattının tünel açma çalışmalarına Başkan Topbaş’ın katılımıyla başlandı.

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro tünel açma töreni yapıldı
banner46
Ümraniye’de düzenlenen törenle tünel açma çalışmalarını başlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TBM'nin (Tunnel Boring Machine - Tünel Açma Makinesi) günde 22 metre kazı yapacağını söyledi.

10. yıl Marşı’nda geçen “Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan” dizesine atıf yapan Başkan Topbaş, “Adeta şehri yer altından demir ağlarla örüyoruz. Gece gündüz demeden yeraltında binlerce kişi çalışıyor. Yukarıda hayat devam ederken, aşağıda her koşulda İstanbul’da yaşayan insanların ulaşımda problem yaşamaması için çalışmalar yürütülüyor. Biz yatırımlarımızın yüzde 55’ini ulaşıma ayırdık. Bugüne kadar 24 milyar lira yatırım yaptık. Dünyada kendi metrosunu yapan belediyeler yok. İstanbul’da metroları biz yapıyoruz. İstanbul’da Cumhuriyet tarihinin en büyük metro hattını kurduk ve devam ediyoruz. 2016’da 7 milyon insan taşıyacak dediğimiz raylı sistemlerin bir parçası da Üsküdar Çekmeköy hattı” diye konuştu.

Anadolu yakasının ikinci metro hattında günde 700 bin kişinin taşınacağını kaydeden Başkan Topbaş,  hattın 16 istasyondan oluştuğunu belirtti. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Şu anda Ümraniye-Çarşı istasyonundayız. 16 istasyonun tam ortası. Burada yapılan işlerle tarihe iz bırakıyoruz. Gelecek kuşaklar buraları kullanırken bizler olmayacağız. İstanbul tünel inşaatı 1873’de yapılmış. Yapanları bilmiyoruz ama kullanıyoruz. Yıllar sonra bizler de tarih olunca buradaki yolcular gururla kullanacak. Büyükşehir olarak her türlü fedakârlığı göze alarak 6 Haziran’dan bu yana ciddi çalışmalar yapıldı. Dünyada rekor sayılacak bir çalışma var burada. 38 ayda, yani 2015 sonuna varmadan açılışını yapacağız.”

İstanbul’da metro yapan şirketlerin yurt dışındaki projelerinde bu metroları referans olarak kullandıklarına dikkat çeken Başkan Topbaş, “Bu metro hattını yapan yüklenici firma 2.5 milyar dolar değerinde Katar’da yeni bir metro ihalesi aldı” dedi. Metro şantiyelerine öğrenci gezilerinin düzenleneceğini ifade eden Başkan Topbaş, öğrencilerin de bu sayede tarihe tanıklık edeceğini söyledi.

Metro hattının devre girmesiyle ulaşım süresinin kısacağını vurgulayan Başkan Topbaş, “Çekmeköy’den 24 dakikaya Üsküdar’a, 36 dakikaya Yenikapı’ya, 44 dakikada Taksim’e 71 dakikada Havaalanı’na gidilecek. Ne muhteşem bir olay bu. 126 tane vagon devreye girmiş olacak. Saatte 58 bin yolcu taşınacak. Çalışmaları belirli bir noktaya getirdiğiniz zaman Altunizade'ye Mecidiyeköy'den gelen teleferik ile entegre olacak. Çekmeköy'den gelen bir insan bu teleferikle Mecidiyeköy'e geçecek. Bunlar hayal değil" diye konuştu.

1994 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Taksim Metrosu'nun inşaatı sırasında hatıra defterine yazdığı satırları okuyan Başkan Topbaş, aynı deftere düşüncelerini yazdı.

Başkan Topbaş, daha sonra basın mensupları ve Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem ve Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’la birlikte tünele girerek tünel kazısının startını verdi.


38 ayda tamamlanacak

6 Haziran 2012’de temelleri atılan 20 kilometre uzunluğundaki hattın temeli Çekmeköy’de atılmıştı. 38 ayda tamamlanması planlanan hat 564 milyon Euro’ya mal olacak. 2015 bitmeden seferlere başlayacak hatta günde 700 bin yolcu taşınacak. Anadolu Yakası’nın Kadıköy-Kartal Metrosu’ndan sonra ikinci metro hattı olacak olan hat Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepe ilçelerini birbirine bağlayacak.

Üsküdar-Sancaktepe Metrosu, Kadıköy-Kartal Metrosu’nun rekorunu da elinden alacak. Kadıköy-Kartal Metrosu  45 ay gibi rekor bir sürede tamamlanmıştı. Üsküdar Metrosu’nun ise 38 ayda tamamlanarak yeni bir dünya rekoru eşliğinde İstanbulluların hizmetine sunulması hedefleniyor. Anadolu yakasının trafik sorununa önemli ölçüde çözüm getirmesi beklenen hattın 2015 sonunda tamamlanması planlanıyor. Bu hat Üsküdar'da Marmaray ile Altunizade'de ise Metrobüs hattı ile entegre olacak. Ayrıca proje çalışmaları süren Altunizade-Mecidiyeköy teleferik hattı ile aktarma yapılacak.

İstasyonlar: Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Libadiye, Çarşı, Ümraniye, İmkilap mah. Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, Lise, Dudullu, Toplu Konut, Çekmeköy-Sancaktepe.

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı (Marmaray, Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı tamamlandığında) Sancaktepe’den metroya binen bir yolcu;

Ümraniye’ye 12,5 dakika,

Üsküdar’a 24 dakika,

Yenikapı’ya 36 dakika,

Taksim’e 44 dakika,

Hacıosman’a 68 dakika,

Atatürk Havalimanı’na 71 dakika içerisinde ulaşacak.
Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2013, 23:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17