Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yenilenen..." />

Ümraniye Araştırma Hastanesi'nin Yenilenen Acil Servisinin Açılışını Bakan Recep Akdağ Yaptı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yenilenen...

Ümraniye Araştırma Hastanesi'nin Yenilenen Acil Servisinin Açılışını Bakan Recep Akdağ Yaptı
banner46

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yenilenen acil servisinin hizmete açılış töreninde Türkiye’nin 9 senede çok önemli mesafeler kat ettiğini söyledi. Yenilenen servisin kurdelesini Bakan Akdağ, Başkan Hasan Can ve konuklar birlikte kesti.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yenilenen acil servisinin açılışı Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın katıldığı bir programla yapıldı. Açılış programına Bakan Akdağ’ın yanı sıra, Ümraniye Kaymakamı Mustafa Çek, Ümraniye Belediye Başkan Hasan Can, İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Eyüp Gümüş ile davetliler katıldı.

BİZDEN ÖNCEKİ 9 YILDA TEK TAŞ KONMADI

Açılış öncesinde bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kendilerinde önce hastanelere yatırım yapılmadığını belirterek, ‘İstanbul’da bizden önceki 9 senede bir tek taş konmamış. 1994 ile 2002 arasında hangi hastane yapıldı ve hizmete sokuldu?’ diye konuştu. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarını böyle güzel bir acil servis kurdukları için tebrik eden Akdağ, şunları kaydetti: ‘İstanbul’da bizden önceki 9 senede bir tek taş konmamış. 1994 ile 2002 arasında hangi hastane yapıldı ve hizmete sokuldu? Bizi kümes gibi hastanelere mahkûm ettiler. Allah korusun bir deprem olsa birçoğu belki üstümüze yıkılacak hastanelere mahkûm ettiler. Ama şimdi yaptığımız planlamayla İstanbul’a binlerce yeni yatak kazandırdık. Ümraniye gibi Pendik’te, Halkalı’da, Kartal Koşuyolu’nda... Bunlarda bizden önce başlayan bazı binalar var, onlar da 10 senedir duruyor. Bir hastane binası 10 sene bekler mi?’

İŞ YÜKÜMÜZ AVRUPALI DOKTORUN İKİ MİSLİ

Türkiye’de insan kaynağı olarak, sağlık iş gücü olarak sayının çok artmadığını, ama kamu olarak sağlığa harcanan paranın 3 misline çıktığını kaydeden Akdağ, şunları söyledi: ‘Özellikle tıp fakültelerine ve hemşirelik okullarına alınan öğrenci sayısının çok yetersiz oluşu çok önemli bir problemdir Türkiye’de. Şu an biz zaman zaman ağır iş yüküyle karşılaşıyorsak, bunun en önemli sebebi, sağlık insan gücü sayısındaki sayısal yetersizliğimizdir. Hekim sayısı konusunda Avrupa’da ortalama olarak her 100 bin kişiye 350 civarında hekim düşerken, Türkiye’de 160 hekim düşüyor. Hemşire sayısında, ebe ve hemşire birlikte değerlendirilirse, Avrupa’da her 100 bin kişiye düşen sayı ortalama 750 iken, Türkiye’de bu sayı 200 civarında. Yani doktorda iş yükümüz bir Avrupalı doktora göre aşağı yukarı 2 misli, hemşirede 4 misli. Türkiye’de tabip örgütü ya da diğer meslek örgütleri, mesela hemşirelerin dernekleri yıllarca sayıların fazla olduğundan, öğrenci sayısının azaltılması gerektiğinden bahsettiler. İlk defa son 3-4 senedir YÖK ile birlikte derdimizi anlayan bir üniversite yönetimi bulduk ve tıp fakültesi öğrenci sayısı ile hemşirelik öğrenci sayısı artırılmaya başladı.’

BİR MİLYON 250 BİN TL’YE MAL OLDU

Törende konuşmaların ardından Akdağ, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu ile birlikte kurdele keserek acil servisin açılışını yaptı. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 25 yataklı acil servisi, 1 milyon 250 bin TL bedelle yenilendi. Sağlık Bakanlığının Acil Servis Yönetmeliğine göre yenilenen acil serviste, tüm odalarda pnömatik sistem kurularak, hastaların acil servis içerisindeki gereksiz hareketleri sınırlandırıldı. Toplam 2 bin metrekare alana sahip acil serviste, üst düzey laboratuvar ve radyoloji hizmeti verilmeye başlanırken, kırmızı, yeşil, sarı alanlar büyütüldü ve müşahede yatak sayısı 25’e çıkarıldı. Ayaktan hasta girişi ve ambulans girişleri ayrılarak, alanları genişletildi. Hastane içinde mekan birlikteliği oluşturmak için ana bina ile ek bina tüp geçitle birleştirildi. 55 metre uzunluğundaki geçit ise 200 bin TL’ye mal oldu. Hastaneye ayrıca havayolu ile hasta naklinin gerçekleştirilmesi için 150 metre uzunluğunda helikopter pisti yapıldı. Hangarı ile birlikte 250 bin TL’ye mal olan helikopter pisti, Anadolu yakasının hava ambulans merkezi olarak hizmet veriyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2011, 21:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17