Ve Korkulan Oldu. Banka ipotek koyduğu köyü satıyor!

Köylüler, kullandıkları krediyi geri ödeyemeyince...

Ve Korkulan Oldu. Banka ipotek koyduğu köyü satıyor!

Köylüler, kullandıkları krediyi geri ödeyemeyince köyün % 80'i bankanın oldu.

Melen Projesi kapsamında arsaları istimlak edilen ve çektikleri krediyi ödeyemeyince arazilerine ipotek koyulan köylüler ne yapacağını şaşırdı.

Sakarya'nın Kocaali ilçesine bağlı 250 haneli Açmabaşı köyünde köylüler, kullandıkları krediyi geri ödeyemeyince köyün yüzde 80'i özel bir banka tarafından satışa çıkarıldı. Melen Projesi kapsamında yer alan ve arsaları devlet tarafından istimlak edilen köylüler, farklı zaman dilimlerinde çektikleri kredileri ödemeyince banka arsalara ipotek koydu. Köyde 51 tapunun içerdiği 750 dönüm arazi bankanın eline geçerken köylüler, arazilerinin değerinden satılarak borçlarının banka tarafından tahsil edilmesini istedi. Haklarında borçlarından dolayı yakalama kararı çıkarıldığını iddia eden köylüler bu nedenle ilçe merkezine bile inmeye çekindiklerini söylüyor.

"BIRAKSINLAR DA ARSAMIZI BİZ SATALIM"


Çektiği krediyi ödeyemeyince banka tarafından arazisi ipotek altına alınan köylülerden Şaban Girgin, "Fındık parası ödenince kredi borcumuzu ödeyeceğimizi düşündük. Ancak, fındık bir anda 7 liradan 2 liraya düşünce borcumuzu ödeyemedik. Banka şimdi ipotek olarak gösterdiğimiz arazileri satarak borçlarını tahsil edecek. Ancak Melen projesi kapsamında yer alan ve devlet tarafından istimlak edilecek arazilerimize gerçek değerini göstermiyor. Şu an bu arazilerin dönüm değeri 30 bin lira iken banka bunu 6 bin 500 lira olarak hesaplıyor. Bıraksalar arazimizi satarak hemen borcumuzu öderiz" diye konuştu. Borçlarından dolayı köyün satılığa çıkarıldığını ifade eden Yaşar Tunca ise arazilerini kimseye vermeyeceklerini belirterek şunları söyledi: "Burası bizim 150 yıllık köyümüz. Kimse bizi buradan çıkaramaz. Gerekirse direniriz"dedi. Köy Muhtarı Alim Hoşgör ise, kredilerin ödemesi için yapılandırma beklediklerini söyledi.

Köyde yaşanan diğer bir sorun ise birbirine kefil olan vatandaşların borçlarını ödememesi. Herkesin akraba olduğu köyde kredi çekmeyen vatandaşlar bile kefil oldukları kişilerden dolayı arazilerinin ipotek altına alınması ile karşı karşıya kalıyor. (Zaman)


Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2011, 21:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17