Van’daki deprem, çeşitli işaretlerle ‘geliyorum’ demiş.

Deprem öncesi Van Gölü’nde sıcaklığın ve suyun yükseldiği...

Van’daki deprem, çeşitli işaretlerle ‘geliyorum’ demiş.
banner46

Deprem öncesi Van Gölü’nde sıcaklığın ve suyun yükseldiği tespit edildi. En ilginci ise 1 gün önce bölgenin kirpi istilasına uğraması. Görgü tanıkları, “Bu kadar kirpiyi bir arada görmemiştik” diyor.

Van’dameydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin üzerinden 19 güngeçti. Enbüyükhasarın meydana geldiği Erciş ilçesi bir yandan yaralarını sarmaya devam ederken öte yandan hayat normale dönmeye başladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.Ahmet Ercan, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası yetkilileriyle birlikte Van’a giderek incelemelerde bulundu. Heyet, burada birden fazla ilginç bulguya rastladı.Depremin önceden kendini hissettirdiğini ifade eden Ercan, “Deprem öncesi Van Gölü kıyısında kumfışkırmaları görülmüş, gölün sıcaklığı artmış ve suyu yükselmişti.Depremden sonra ise gölünsudüzeyi düştü” dedi.

ÖNCE ONLAR HİSSEDER

Bunun yanı sıra depremden 1 gün önce bölge adeta kirpi istilasına uğradı. Bölgede yaşayanlar hiç bu kadar çok kirpiyi bir arada görmediklerini söylediler. Prof. Ercan, depremden öncemeydana gelen titreşimleri önce yer altında yaşayan canlıların hissettiğine dikkat çekti. Ercan sözlerine şöyle devam etti: “Deprem öncesinde oluşan elektromanyetik ışınlamalar hayvan beyinlerinde fuko akımları oluşturur.Hayvanlar bundan rahatsız olup bulundukları yeri terk eder. Ortalıkta dolanmaya başlarlar. Kafa boyutları küçük olan hayvanlar bunu yaşar.”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Metin Altay da, hayvanların depremden önce oluşan etkileri hissetme duyularının bulunduğunu doğruladı.

Deprem ihtimali en yüksek 33 bölge

2003 yılında yayımladığı kitapta Türkiye’de olması beklenen depremleri yazan Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın listesinde Van Erciş de var. Kitapta Van Erciş için 7.3 büyüklüğünde bir deprem beklediğini aktaran Ercan’a göre İstanbul dışında öncelikli olarak deprem olacağını düşündüğü 33 yer ise şöyle sıralıyor: “Gemlik-İznik, Kuzey Marmara, Yenice- Gönen, Sakarya Çukuru, Çankırı, Amasya, Tokat, Erzincan, Tunceli, Kars-Erzurum-Ardahan, Ermenistan-Gürcistan sınırı, Bingöl (oldu), Muş-Varto, Ağrı (oldu)-Iğdır-Çaldıran, Van-Erciş, (oldu) Diyarbakır, Şırnak, Elazığ (oldu), Malatya, Adıyaman, Hatay, Çukurova, Osmaniye, Elmalı Yarımadası, Göller Bölgesi, Rodos- Fethiye, Marmaris-Bodrum, Aydın, Manisa, Denizli, İzmir, Balıkesir.” Prof. Dr. Ahmet Ercan, söz konusu bölgeler için 5 üzeri büyüklükte depremlerin geciktiğini söyledi.

İşte o belirtiler

♦ Van Gölü kıyısında kum fışkırmaları görüldü.

♦ Gölün sıcaklığı arttı ve su seviyesi yükseldi.

♦ Bölge kirpi istilasına uğradı.

Bugün

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2011, 03:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17