Tartışmalara neden olan seçim sistemi değişecek!

Yerel seçimlerin ardından sayım işlemleri büyük tartışmaların gölgesinde devam ederken AK Parti'den sürpriz bir teklif geldi.

Tartışmalara neden olan seçim sistemi değişecek!
banner46

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "YSK, seçim sürecinde aldığı kararlarla, 60 yıldan fazladır oluşturduğu güvenirliliği soru işaretleriyle malul hale getirdi" açıklamasında bulunmuştu. AK Parti, yeni Anayasa çalışmaları sırasında da tartışılan YSK'daki değişiklik konusunu, bu kez seçim sistemiyle ilgili değişiklik önerisiyle birlikte değerlendirmeye açacak.


ANLAŞMAZLIKLAR AZALACAK



Halen YSK, 7 asıl, 4 yedek üyeden oluşuyor. Üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay Genel Kurullarınca gizli oyla seçiliyor. AK Parti'nin önerisine göre; YSK'daki üye sayısı 15'e çıkarılacak. 11 üye, yargının tek çatı altına toplanmasıyla oluşturulacak Temyiz Mahkemesi'nden seçilecek. Kalan 4 üye ise son genel seçimlerde en çok oyu alan ilk dört parti tarafından belirlenmesi öneriliyor. Böylece, siyasi partiler ile YSK arasındaki anlaşmazlıkların en aza indirilmesi planlanıyor. CHP ve MHP, Anayasa tartışmaları sırasında üyelerin Yargıtay ve Danıştay'ca seçimi görüşünü korumuştu.


SEÇİM SİSTEMİ ÖNERİSİ



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratikleşme Paketi'ni açıklarken, seçim sistemiyle ilgili değişiklik önerilerini de tartışmaya açmıştı. Bu çerçevede, seçim sisteminden ve seçim barajından rahatsızlıklarını dile getiren partilere şu seçenekleri sunmuştu:


- Yüzde 10 barajıyla devam edilmesi


- Barajın yüzde 5'e çekilip, 5'li gruplandırmayla Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi’nin uygulanması


- Ülke barajının tamamen kaldırılarak, Dar Bölge Seçim Sistemi’nin getirilmesi.



6 AYDIR YANIT BEKLENİYOR



Erdoğan'ın sunduğu seçeneklere 6 ayı aşkın süredir muhalefetten yanıt bekleniyor. Yüzde 10'luk barajın olduğu sisteme yönelik eleştirilerde bulunan muhalefet partileri, kendi önerilerini sunmuş değil. AK Parti, değişiklik teklifini Meclis çalışmaya başladıktan sonra gündeme getirecek. İlgili adımın, muhalefetten gelecek yanıta göre Meclis tatile girmeden çıkarılması planlanıyor. Haziran 2015'te yapılacak genel seçimlerden bir yıl öncesine kadar düzenleme yasalaşacak olursa, ilk seçimlerde de uygulanma imkânı doğacak.


























kaynak; akşam

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2014, 22:45

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17