Savunan adam Erbakan'ı tanıyormusunuz?

Erbakan, Ağır sanayi hamlesi, fabrikalar, yüzlerce sanayi kuruluşu açan Cumhuriyet tarihinde denk bütçe yapan tam bir Türkiye sevdalısıydı.

Savunan adam Erbakan'ı tanıyormusunuz?
banner46

Merhum Başbakan Necmettin Erbakan Hoca vefatının 3. yıldönümünde hayırla yad edilirken, gerek ülke için gerekse de Müslüman toplumlar için yaptığı çalışmalar hala gururla anlatılıyor.


Hoca’nın icraatları arasında: D-8, milli ve ağır sanayi, motor sanayi, havuz sistemi ve denk bütçe, sadece bunlardan bir kaçı...


GÜMÜŞ MOTOR


Erbakan Hoca, 1956 yılında Türkiye’de ilk yerli motoru imal edecek olan, 200 ortaklı Gümüş Motor AŞ.’yi kurup faaliyete geçirdi. Gümüş Motor fabrikası 1 Mart 1960 tarihinde seri üretime başladı. 


70’LERDE AĞIR SANAYİ HAMLESİ YAPTI


Merhum Erbakan Hoca, hükümet ortağı olduğu 70’li yıllarda Cumhuriyet tarihinin en büyük sanayileşme hamlesini yaptı. Ağır sanayi çalışmalarına ağırlık veren Hoca’nın çabalarıyla söz konusu dönemde, 18 çimento, 16 gübre, 14 şeker, 32 ağır sanayi, 11 elektromekanik, 4 takım tezgâhı, 7 demir-çelik fabrikası kuruldu. 


YÜZLERCE SANAYİ KURULUŞU AÇTI


Yine aynı dönemde bu fabrikalara mukabil; 23 Sümerbank fabrikası, 6 SEKA fabrikası, 77 büyük sanayi tesisi, 63 organize sanayi bölgesi ve 250 küçük sanayi sitesi, 10 motor sanayine ait tesis, 1 uçak olmak üzere 72 ağır sanayi kuruluşu, Erbakan Hoca’nın gayreti ile faaliyete geçti. 


11 AYDA TAKDİRE ŞAYAN ŞEYLER YAPTI


1996-1997 yıllarında kurulan REFAHYOL hükümetinin Başbakanı olan Necmettin Erbakan, görevde kaldığı 11 ayda bütün siyasilere örnek teşkil edilecek çalışmalar yaptı. Bu dönemde; memura yüzde 130, asgari ücrete ise yüzde 101 zam yapıldı. Sanayi üretimi 3 katına çıktı. Tarım destekleme fonu yüzde 150 arttırıldı. Gübre desteğinde yüzde 100 artış sağlandı. Memur emeklilerine yüzde 116, işçi emeklilerine yüzde 121, Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 221 reel zam yapıldı.


İSLAM ÜLKELERİNİ D-8 İLE BİRLEŞTİRDİ


Başbakanlık döneminde Erbakan Hoca, İslam ülkeleri ile ilişkileri canlandırılmakla kalmadı, İslam ortak pazarının ilk adımı sayılacak olan ve tüm dünyada yankı bulan İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı D-8’i kurdu.


HAVUZ SİSTEMİ VE DENK BÜTÇE


Söz konusu dönemde, ‘Havuz Sistemi’ni kuran Başbakan Erbakan, devleti sömüren sermaye babalarından ülkeyi kurtardı. Sermaye babalarına giden para, havuz sistemine girince sekiz ayda 6,5 milyar dolar para devletin kasasına girdi. İşte bu para ile memur, işçi, emekli, esnaf ve çiftçinin yüzü güldürüldü. Yüzde yüzleri aşan maaş zamları gerçekleştirildi. Yine bu dönemde ilk defa denk bütçe yapıldı ve yatırımlara hız verildi. 


“BİLİM ADAMI VE SİYASETÇİ İDİ”


Erbakan Hoca’nın arkadaşı olan ve ESAM Genel Sekreterliği görevini sürdüren Arif Ersoy; Akit’e yaptığı açıklamada, Hoca’nın bir bilimi adamı olmasının yanında, görüş ve yaklaşımları ile Türk siyasetine damga vurduğu söyledi. Erbakan’ın Türkiye’nin sanayileşme haritasını çizdiğini ve bunu uyguladığını dile getiren Genel Sekreter Ersoy, merhum Başbakan Erbakan’ın hem Türk devleti, hem İslam ülkeleri, hem de gelişmekte olan ülkeler için hem örnek olduğunu hem de buralarda çok sevilip sayıldığını kaydetti.


Yeni Akit

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2014, 23:30

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17