Kentsel Dönüşüm İçin Yıkım Başlıyor!

Kentsel Dönüşüm İçin Yıkım Başlıyor!
Kentsel dönüşümün detayları ortaya çıktı. çürük yapılar 'röntgen'le belirlenecek, bölgedeki bina sağlam bile olsa yıkılacak...

'Van depremi İstanbul'da olsa, sadece Zeytinburnu, Bakırköy ve Bahçelievler'de 110 bin konut yıkılır' diyen Bakan Bayraktar yeni yasanın ipuçlarını verdi: 'Çürükleri tespit için Almanya'dan özel röntgen cihazları getirttik. Hasarlı bina yıkılacak. Vatandaşın itiraz hakkı da yok. Binayı kendisi yıkmak isteyenler, 3'te 2 çoğunluğu sağlarlarsa, yıkıma karşı olan 3'te 1'in hissesini kamu devralacak...'

Türkiye'de özellikle İstanbulluların merakla beklediği; 'Kentsel dönüşümü' de sağlayacak olan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Yasa Tasarısı' hazır... Yağmurlu bir İstanbul sabahında buluştuğumuz Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın önemli mesajları var... Yasanın ocak ayında Meclis'ten geçeceğini söyleyen Bakan Bayraktar, 'Meclis'teki tüm partilerin mütekabatıyla çıkarmak istiyoruz. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye genelinde binaların hepsi ciddi bir taramadan geçecek' dedi. Hatta Bakanlık, yasayı beklemeden bu taramayı yapacak olan cihazları da Almanya'dan getirtmiş. Erdoğan Bayraktar'ın anlattıklarına göre bu cihazlar binaların röntgenini çekecek. Riskli bölgedeki tüm binalar taranacak. İşlem ücretsiz olacak. Özel sektörün yapacağı tarama heyetinde üniversiteden, bakanlıktan yetkililer de yer alacak...

Yasanın en büyük özelliğinin depreme dayanıksız binaların yıkılması olduğunu anlatan Bayraktar'a sürecin nasıl işleceyeğini de sorduk, şöyle yanıtladı:

'Bilimsel teknik heyet tarafından yıkılmasına karar verilen çürük binalarla ilgili vatandaşa süre verilecek. Bu süre 4-5 ay olabilir. Bu süre içerisinde vatandaş yıkmazsa uyarı yaparak bir ay ek süre daha vereceğiz. Eğer yine yıkmazsa yıkım gerçekleşecek. Yıkım işleminin amiri valiler olacak. Yıkımı ise TOKİ ve belediyeler gerçekleştirecek.' Bu noktada akıllara ilk gelen soru şu oluyor: Yıkım masraflarını kim üstlenecek? Bayraktar, yıkım masraflarının vatandaşa ait olduğunu, yıkımı belediyeler yaptığında masrafın tapuya haciz olarak konacağını anlattı. Bakan'a 'Riskli alanları belediyeler mi belirleyecek' diye sorduğumuzda ise şu yanıtı verdi: 'Bilimsel heyetin belirlediği riskli alanları belediyeler Bakanlar Kurulu'na teklif edecek. Fakat buraların riskli olup olmadığına ise Bakanlar Kurulu karar verecek' dedi.

3'TE 2 ÇOĞUNLUK BULUNAMAZSA KAMULAŞTIRILACAK

KANUNUN bir diğer önemli ayağı ise riskli bölgedeki kat irtifak hakkının kat mülkiyetine dönüşmesi... Bayraktar konuya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

- YIKILDIKTAN sonra o gayrimenkul üzerindeki kat irtifakı sona eriyor. Kat mülkiyetli tapu, hisseli arsa haline geliyor.
- DİYELİM Kİ ana gayrimenkulde 3'te 2 çoğunluk sağlandı. O zaman yasa devreye giriyor.
- ANLAŞMAYI kabul etmeyenlerin hisseleri ise SPK tarafından lisanslı bilirkişiler, ekspertler tarafından değerlendirilecek.
- O DEĞER üzerinden anlaşma sağlayanlara açık artırma yoluyla satılacak.
- EĞER alamazlarsa, hisseleri hazine adına TOKİ adına alarak bankaya koyacağız. Yapılınca da satışa çıkaracağız.
- VATANDAŞ 3'te 2 çoğunlu da sağlayamayıp anlaşamazsa riskli bölgede ekspertiz değeri üzerinden 'acil kamulaştırma' yapacağız..

KARARA İTİRAZ YA DA MAHKEME YOLU KAPALI

KÜÇÜK sohbetimizden yasa tasarısıyla ilgili çıkardığımız sonuç şu: 'Yasanın en büyük özelliği depreme dayanıksız binaların yıkılması... Bayraktar, yasada yıkımla ilgili 'dirence' karşı hapis cezasına kadar yaptırımlar uygulanacak' dedi. Yıkım kararına karşı hiçbir itiraz kabul edilmeyecek, dava açılamayacak. Vatandaş sadece 'Benim enkaz bedelim ya da bina değerim düşük' diyerek dava açma hakkına sahip olacak. Fakat bu binanın yıkılmasını karşı bir engel teşkil etmeyecek.

SAĞLAM BİNA DA YIKILACAK!

KANUNUN bir özelliğinin de parsellerin hamur gibi yoğrulması olacağını belirten Bayraktar, Bakanlar Kurulu kararıyla riskli olarak tespit edilen bölgelerde,  yeni yollar, yeni meydanlar yeni kentsel tasarım yapılacağını söyledi. Bayraktar 'Bina yıkıldıktan sonra arsa haline getiriliyor. Bakanlar Kurulu, riskli bölgeyi belirledi. O alanda yeni yapılmış depreme dayanıklı bina varsa o da gidecek, yıkılacak. Yasada o da var' dedi.

ZEYTİNBURNU, BAHÇELİEVLER VE BAKIRKÖY'DE 110 BİN KONUT YIKILIR

ŞEHİR siluetiyle ilgili tartışmalara da değinen Bakan Bayraktar 'Bozmaya kimsenin hakkı yok. Birkaç tane yıkılsa ibreti alem için iyi olur' dedi ve olası İstanbul depremiyle ilgili ilginç bir örnek verdi: 'Vandaki depremde 35-40 bin konut yıkıldı. İstanbul'da aynı deprem olsa sadece Zeytinburnu, Bahçelievler ve Bakırköy'de 110 bin konutun yıkılacağı varsayılıyor.'

100 BİN KİŞİ MART'TA İŞBAŞI YAPACAK

VAN'DA çadırda yaşayanların sayısı 14 bine düştü. 22 bin konteynır sipariyi verdik, 10 bin konteynır geldi. TOKİ ciddi anlamda kolları sıvadı. 20 yıl vadeli, sabit fiyatlı, tüfe tefe olmadan ödeme planlı evleri vatandaşa vereceğiz. Arsa bedeli, sosyal alan vs. bedeli ev maliyetlerinin içine eklenmeyecek. Son derece düşük fiyattan satışa çıkarılacak. Kendi evini yapmak isteyene uygun krediler sunulacak. Mart sonu gibi kentte büyük bir hareketlilik başlar. İstihdam açısından iyi gelişmeler olacak. 100 bin kişi marttan itibaren Van'da işbaşı yapacak.

Anlaşana kira yardımı anlaşamayana kamulaştırma parası

BAYRAKTAR'Yıkım kararı alınan binalardaki kiracı, gecekondudaki  ihtiyacı olan vatandaşlara yardım edilecek. Kira yardımı işyeri desteği sağlanacak. Kimseyi sokakta bırakmayacağız. ama anlaşma sağlanamadı, kamulaştırdık. O zaman kamulaştırma parası alıp başının çaresine bakacak. Afet riski olan yerlerde TOKİ'den ev alıp binayı verme alternatifi de var. Elimizde stok varsa o da alternatif olarak kullanılacak. Niyetimiz anlaşarak vatandaşları alıştıkları bölgelerde bırakarak bu işi çözmektir. Kanunun ana ruhu uzlaşmadır' dedi.

VERGİ DAİRELERİNDE ÖTV MESAİSİ VAR

MALİYE Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, otomobil satışlarının aralık ayının son günlerinde artması nedeniyle, vergi dairelerinde meydana gelmesi muhtemel sıkışıklığın önlenmesi ve mükelleflere  kolaylık sağlanması amacıyla, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa il merkezlerindeki motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili vergi daireleri, yarın ve 31 Aralık 2011 Cumartesi günlerinde saat 17.00'ye kadar açık olacak.

Kaynak : haber3
Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2011, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17