Kadir Topbaş’a Onur Ödülü

 

Kadir Topbaş’a Onur Ödülü

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,  "Sayın Topbaş bizim için fahri büyükelçimizdir" dedi. Her yıl önemli bir devlet adamını Türk diplomasisine yaptığı katkılardan dolayı ödüllendireceklerini söyleyen Davutoğlu, ilk ödülü Kadir Topbaş'a vermekten gurur duyduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında mevcut işbirliğinin daha ileri götürülmesi amacıyla İşbirliği Protokolü imzalandı.

4. Büyükelçiler Konferansı çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen törende protokole, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş imza attı. Davutoğlu, imza töreninin ardından Başkan Topbaş'a plaket verdi.

Bakan Davutoğlu, törende yaptığı konuşmada, Başkan Topbaş'a birçok nedenden ötürü teşekkür ettiğini söyleyerek, bu protokolün hem anlamı hem de uygulamaları açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Gelenekselleşen büyükelçiler konferansında her yıl önemli bir devlet adamını Türk diplomasisine yaptığı katkılardan dolayı ödüllendireceklerini söyleyen Davutoğlu, ilk ödülü Kadir Topbaş'a vermekten gurur duyduğunu bildirdi.

Ahmet Davutoğlu, ödülün neden Topbaş'a ve neden İstanbul belediye başkanına verildiğini anlatarak, İstanbul'un hangi açıdan bakılırsa bakılsın dünyanın en önemli şehirlerinden birisi olduğunu, şimdi dünya başkenti yapmaya çalıştıkları İstanbul'un yükselen, küresel bir şehir olduğunu anlattı.

Bakan Davutoğlu, İstanbul'u 3 açıdan merkezi bir şehir yapacaklarını söyleyerek, ilk olarak siyasi ve diplomatik açıdan şehri bir BM şehri haline dönüştürmek istediklerini, bunun için temas ve çalışmaların sürdüğünü, İstanbul'un kadın, nüfus, barış ve arabuluculuk gibi insanlığın geleceğini ilgilendiren konularda BM merkezi haline gelmesini amaçladıklarını belirtti. Bu konuda BM ile mutabakata vardıklarını, son derece önemli bir mekanı da tespit ettiklerini, bu mekanla ilgili açıklamanın prosedürler tamamlanınca yapılacağını söyleyen Davutoğlu, "İstiyoruz ki bütün ülkelerin bayrakları İstanbul'da dalgalansın. Bu diplomatik bir perspektiftir" diye konuştu.

İkinci olarak İstanbul'u bir finans merkezi haline getirmek istediklerini anlatan Davutoğlu, şehri, küresel ekonomik akışın, ulaştırma hatlarının ana istasyonu haline getirmek istediklerini bildirdi. Davutoğlu, bu konuda İsviçre ve Lüksemburg ile görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Davutoğlu, üçüncü olarak da İstanbul'un insanlık kültürünün baş şehirlerinden biri olduğunu söyleyerek, insanlık kültürü 3 şehirle özetlenmek istense bu listeye İstanbul'un da mutlaka gireceğini ifade etti.

Bakan Davutoğlu bütün bu çalışmalarda en büyük desteği Kadir Topbaş'tan aldıklarını söyleyerek, Dışişleri Bakanlığı'nın İstanbul'daki mevcudiyetini de güçlendirmek istediklerini bildirdi. Davutoğlu, "Sayın Topbaş bizim için fahri büyükelçimizdir" dedi.

Topbaş da konuşmasında, plaket dolayısıyla ve Bakan Davutoğlu ile bütün Bakanlık personeline yardımlarından dolayı teşekkür etti. İstanbul'un dünya gündeminde ön plana çıktığını söyleyen Topbaş, yerel yönetimler arasındaki dostlukların ülkelerarası ilişkilere de olumlu etki yaptığını örneklerle anlattı. İstanbul'un artık küresel bir aktör rolünde olduğunu belirten Topbaş, bundan sonra daha aktif olmayı hedeflediklerini, BM merkezi olma yolunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki mevcut işbirliğinin daha da ileriye götürülmesini hedefleyen protokol, İstanbul'un Türkiye'nin dış ilişkilerine sağlamakta olduğu katkının daha da pekiştirilmesine ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin dış ilişkilerinin yürütülmesinde ihtiyaç duyduğu danışmanlık desteğinin Bakanlık tarafından sağlanmasına yönelik hukuki zemin tesis etmesi bakımından önem taşıyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2011, 07:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17