İşte İçimizdeki Fransız Firmaları

Fransa'nın küstah girişimi, bu ülke ile Türkiye arasındaki...

İşte İçimizdeki Fransız Firmaları

Fransa'nın küstah girişimi, bu ülke ile Türkiye arasındaki ilişkileri derinden sarsarken, ekonomideki büyük boyutlu Fransız etkisinin akıbeti ise bilinmiyor. Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret dengesi de uzun yıllardır Türkiye aleyhine bir çizgi takip ediyor.

Türkiye'de Fransa'ya yönelik tepki büyük görünse de, ekonomideki grift ilişkiler tepkilerden etkin sonuç alınmasını zorlaştıracak gibi görünüyor. Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret dengesi uzun yıllardır Türkiye aleyhine bir çizgi takip ediyor.

2 BİN FRANSIZ FİRMASI FAALİYETTE

Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de halen 2 bin civarında Fransız firması faaliyet gösteriyor. Buna göre, Fransız firmaları özellikle nükleer enerji santralleri ihaleleri, yenilenebilir enerji ve ulaştırma alanlarındaki proje ve ihalelere ilgi gösteriyor. Fransız yatırımları otomobil, elektronik, çimento, eczacılık ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşıyor. Resmi verilere göre, 2002-2010 döneminde Türkiye'ye gelen yatırımların yaklaşık 4 milyar dolarlık bölümü Fransa kaynaklı yatırımcılardan oluştu. Geçtiğimiz yıl Fransa'nın Türkiye'de gerçekleştirdiği yatırım miktarı ise 600 milyon doları buldu.

DIŞ TİCARETTE AÇIK VERİYORUZ

Öte yandan, Türkiye - Fransa dış ticaret hacmi de Fransa lehine gelişiyor. Verilere göre, 2005 – 2010 yılları arasında Türkiye Fransa'ya 24 milyar 487 milyon liralık mal satarken, aynı dönemde Fransa'dan 33 milyar 478 milyon liralık satın alma gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı'nın "Fransa Bilgi Notu"nda, "Fransa ile dış ticaret hacmi, 2008 yılında, bugüne kadar kaydedilen en yüksek değer olan 15,6 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır. Ülkemiz ile Fransa arasındaki dış ticaret dengesi ülkemiz aleyhine seyretmektedir. Küresel ekonomik krizin olumsuz etkisi 2009 yılında ikili ticaret hacmi rakamlarına da yansımıştır. Ayrıca, 2010 yılında Fransa'dan ülkemize gelen turist sayısı 930 bin olarak gerçekleşmiştir" denildi.

EN ÜNLÜSÜ OYAK

Türkiye'deki Fransız sermayesinin en ünlü ismi OYAK. Yönetim kurulu başkanlığını emekli bir korgeneral yürütürken, 13 kişilik yönetim kurulundaki üyelerden 8'i de muvazzaf korgeneral ve koramirallerden oluşan OYAK'ın en eski ve köklü şirketi OYAK Renault ve Renault Mais. Geçtiğimiz yıl 307 bin adet otomobil üreten fabrika, elektrikli otomobil Fluence ZE'in dünyadaki ilk üretimini de gerçekleştirdi. Bu otomobilden ilk parti 10 bin adet önümüzdeki günlerde İsrail'e satılacak. Renault Mais de, otomobil satış pazarında 2010 yılında 114 bin adete yükseltti. OYAK yönetimi; PR çalışmalarında "hamaset"i elden hiç bırakmasa da Fransa işbirlikçiliğinden vazgeçmiyor. "Yabancıya gitmesin" diyerek Erdemir'i satın alan, satın alma töreni sırasında 10. yıl marşı çalan ancak daha sonra tesisi yabancılara satan OYAK yönetimi, geçmişte Fransa ile yaşanan benzer krizlerde de hiç oralı olmamıştı. Türkiye'deki diğer bazı ünlü Fransız firmaları da şöyle sıralanıyor: Valeo (otomotiv), Peugeot (taşıt), Citroen (taşıt), Schneider (elektrik), Danone (gıda), Axa (sigorta), Lafarge (çimento), Carrefour (market), BNP Paribas Türkiye Ekonomi Bankası (bankacılık), Sodexo (yiyecek), Total, Elf (akaryakıt) L'oreal (kozmetik). habervaktim

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2011, 15:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17