İstanbul'da “Okullar Hayat Olsun” projesi

Okulların eğitim dışındaki zamanlarda...

İstanbul'da “Okullar Hayat Olsun” projesi


Okulların eğitim dışındaki zamanlarda belediyelerle işbirliği içinde toplumsal hizmet sunan merkezler haline dönüştürülmesi ve devletin kaynaklarını en etkin kullanarak halka hizmet sunmayı amaçlayan “Okullar Hayat Olsun” projesi, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile TBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından imzalandı.

“Okullar Hayat Olsun” projesi protokolü, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Başkanı Kadir Topbaş arasında MEB Başöğretmen Salonu'nda imzalandı. Proje, okulların örgün eğitim dışındaki zamanlarda belediyelerle işbirliği içinde toplumsal hizmet sunan merkezler haline dönüştürülmesi ve gerek merkezi gerekse yerel idarenin kaynak ve imkanları işbirliğinde halka hizmet sunmasını kapsıyor.

Okullar hayat boyu öğrenme merkezi olacak

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullardan okul saatleri dışında da yararlanılmasına olanak sağlayan ve Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ile katılımcı belediyeler işbirliğinde gerçekleştirilen “Okullar Hayat Olsun” Projesi ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren tüm okulların eğitim-öğretim saatleri dışında, hafta sonlarında ve yaz aylarında derslik, kütüphane, çeşitli salon, spor alanı ve bahçelerin belediyelerle işbirliği yapılarak velilerin, mahallelinin ve çevrenin hizmetine açılacağını söyledi.

Okulların öğrenciler ve yetişkinler için birer “hayat boyu öğrenme merkezi”, eğlenme ve dinlenme aktivitelerine imkan veren “yaşayan güvenli alanlar” haline dönüştürülmesinin amaçlandığını vurgulayan Bakan Ömer Diinçer, “Projeyle ayrıca okul bahçelerinin fiziki yapılarına uygun projelere göre yeniden düzenlenerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı, belediyeler ve ilgili sivil toplum kuruluşları işbirliğinde peyzaj ve tasarımının yapılması, ağaçlandırılması, ekolojik okul bahçelerinin oluşturularak çevrenin yararlanabileceği alanlar haline getirilmesi hedefleniyor” diye konuştu.

“Heyecan verici bu projenin sonuçlarını düşündüğümüzde bizleri harekete geçmek konusunda sabırsızlandırın girişimde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği gibi iki değerli kurumla bilgi, birikim ve kaynaklarımızı birleştirerek bir hayalimizi daha hayata geçireceğiz” diyen Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu hayal, okullarımızın bahçesinin öğrencilerimizin oynamaktan mutluluk duyacağı şekilde düzenlendiği, kültür, sanat ve sportif etkinliklere açık; genç yaşlı, kadın erkek, herkesin hayat boyu öğrenme merkezi gibi kullanacağı ortak yaşam alanlarına dönüşmesidir. Okul binalarının ve bahçelerinin tasarımı konusunda estetik, çevre düzenlemesi ve fiziksel alanını kalitesi gibi alanlarda eksikliklerimizin olduğu açık yüreklilikle söylememiz gerekir. Ortak işbirliği ve çaba ile çocuklarımızın hayallerindeki bahçeleri, oyun ve spor alanlarını hayalden gerçeğe taşıyacağız.
Okullarımızın sadece öğrenciler için değil yetişkinler içinde hayat boyu öğrenme merkezine dönüşmesini ve yaşayan güvenli yapılar haline gelmesini amaçlıyoruz. Okul bahçelerimizin ağaçlandırılması için gerekli fidanlar Orman ve Su İşleri Bakanlığından temin edilecek ve 3 yıl süreyle bakım hizmeti sunulacaktır. Türkiye Belediyeler Birliğinin de finansal olarak destek sağlayacaktır.”


Kamu kaynakları etkin ve verimli kullanılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da projeyi çok sevdiğini belirterek. emeği geçenlere çok teşekkür etti. Projenin Türkiye için faydalarının saymakla bitmeyeceğini ifade eden Bakan Eroğlu, “En başta kamu kaynakları etkin ve verimli şekilde kullanılacak. Okullar hayat merkezi haline gelerek hayat merkezine dönüşüyor. Bir de sosyolojik faydası var ki; örneğin aile okula geldiği zaman çocuğunun okuldaki durumuyla da ilgilenecektir. İnsanları bir araya getirerek çok önemli sosyolojik faydalar sağlayacak bu projenin bir de çevrecilik açısından psikolojik faydaları vardır. İnsanların beş dakika bile bir ağaca bakması antidepresan ilaç almış etkisi yapıyor” diye konuştu.

Böyle bir çalışmanın kendisinde geçmişten kalma bir ukde olduğunun altını çizen Eroğlu, “O nedenle arkadaşlarıma buradan söylüyorum. Bu proje bakanlığımızın en önemli projesidir. Milli Eğitim Bakanlığımıza her türlü desteği vermeye hazırız. Okulların bahçelerine dikilecek ağaçları biz vereceğiz ve kamelyaları da biz yapacağız. Dört dörtlük düşünülmüş bu proje için söylenecek çok şey var. Sadece şunu söyleyeyim. Yatırımın en faydalısı insana yapılandır. Bu projeyi bu nedenle çok önemsiyoruz” dedi ve toplantıdaki genel müdürlerine Milli Eğitim Bakanlığı’na her türlü desteği verilmesi talimatını verdi.

Proje yerel yönetimlerin önünü açacak

Törende konuşan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, böyle önemli bir projeye paydaş olmaktan TBB Başkanı olarak çok mutlu olduğunu ifade ederek, plansız gelişmenin sonucunda şehirlerde ciddi problemler oluştuğunu, sadece barınma ve işyerleri düşünüldüğü için sosyal donatı alanlarının metropollerde çok yetersiz kaldığını söyledi. “Gelişmekte olan toplumlarda ve şehirlerde ortak mekan sayısını ne kadar arttırırsanız barış, sevgi ve hoşgörü o kadar çok gelişir” diyen Başkan Kadir Topbaş, şöyle devam etti;

“Batı meydanları ve ortak bir araya gelinen mekanları demokrasi alanları diye tanımlıyor. Bir mahallede yaşayan insanlarda mahalleye yönelik aidiyet duygusunu oluşturmak için bir araya gelinecek ortak mekanlar oluşturmak gerekir. Okullarla öğrenciyi ve mahalleliyi daha sık irtibatlı hale getirmek de çok önemli. Geçmişte ecdadımız Selçuklu ve Osmanlı bir bölgeyi yerleşime açarken oranın merkezine külliyesini, medresesini, camisini, aşevini, kütüphanesini, bedestenini ve hastanesini merkeze yerleştiriyor, şehir bunun etrafında gelişiyordu. Temel ihtiyaç alanları insanların ortak buluşma alanlarını oluşturmaktaydı. Bugün sonradan eğitim, kültür ve spor aktivite alanları oluşturmakta zorlandığımız için bunlardan yoksun şehirler oluşturmuşuz. Bilim adamları insanın yetişirken yüzde 80 oranında çevresinden etkilendiğini tespit etmişler. O çevre ne kadar düzgün olursa insanın davranış biçimleri de ona göre şekillenir. Herkesin bir buluşma noktası olacak bu proje mahalleli kavramını yeniden ortaya çıkaracak ve insanlar kaynaşarak daha çok bir arada yaşayacaklardır. Bu da toplumsal gücümüz açısından çok önemli.”

Belediyelerin inşaat giderleri de azalacak

Yerel yönetimlerin hizmet vermek için yaptıkları binalara çok ciddi bedeller ödediklerini ve kamulaştırma sorunları yaşadıklarını hatırlatan Kadir Topbaş, “Okulların bir takım kurslar başta olmak üzere kültür, sanat ve spor alanında daha çok kullanılması devletin ciddi bir tasarruf sağlamasına vesile olacaktır. Biz İSMEK’lerde geçen yıl 190 bin bu yıl 200 bin insanımıza 160 ayrı branşta eğitimler veriyoruz. Ancak bu alanların bir kısmı kira ve ç ciddi bedeller ödemek zorunda kalıyoruz. Bu tür kursları mahalledeki eğitim kurumlarında verme imkanı ortaya çıkacağı için bu projeyi çok önemsiyorum” diye konuştu.

Atılan adımı yerel yönetimler açısından çok güzel olarak değerlendiren Topbaş, “Bu proje, dünyada her alanda çok ciddi bir rekabetin yaşandığı böyle bir dönemde bu kadar kapsamlı eğitim, kültür ve spor hizmetlerinin bir arada aynı mekanda sunulması açısından da çok önemli. TBB Başkanı olarak yerel yönetimlerimizi devreye sokarak bu projeyi daha da geliştireceğimizi düşünüyoruz. Bir mimar olarak bundan sonraki eğitim kurumlarının bu projeye uygun olarak inşa edilmesini de ayrıca önemsiyorum. Projeye emeği geçen herkese TBB adına çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2011, 18:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17