İstanbul’a 100 yeni otobüs sefere koyuldu

İstanbul da toplu taşıma kullanan vatandaşların...

İstanbul’a 100 yeni otobüs sefere koyuldu

İstanbul da toplu taşıma kullanan vatandaşların ulaşımlarını daha da kolaylaştıracak 100 otobüsün hizmete alım töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş, "Bugün hizmete aldığımız otobüsler dışında her birkaç ayda bir 100'er otobüsü hizmete alacağız. 1.200 otobüsün ihalesi de bitti. Otobüslerin en yoğun olduğu saatte bile ayakta yolcu taşımayacak şekilde taşımacılık yapmasını hedefliyoruz” dedi.

Feshane Uluslar Arası Kongre ve Sergi Salonu’nda düzenlenen programla 100 yeni otobüs İstanbullulara hizmet etmek için kontak açtı. Programda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da göreve geldikleri günden bu yanaulaşıma 24 milyar lira yatırım yaptıklarını söyledi. Kent içindeki ulaşım problemini çözmek için çalıştıklarını anlatan Başkan Topbaş “Lastik tekerlekli araçlardaki kullanım oranı yüzde 80’lerde. Hedefimiz bunu daha aşağı çekip raylı sistemleri arttırmak. Ancak kent içinde önemli bir hizmet olan İETT’nin lastik tekerlekli araçlarını geliştirerek konforlu hale gelmesini istiyoruz” dedi.

Toplu taşımanın herkes tarafından kullanılacak kalitede olmasını istediklerinin altını çizen Başkan Topbaş, “Metrobüste günlük yolcu talebini 300 bin olarak hesapladık ama bugün 700 bin kişi kullanıyor. Raylı sistem gibi hizmet veriyor. İETT Genel Müdürümle mevcudu nasıl daha rahat hale getirebilir diye çalışıyoruz” diye konuştu. Metrobüs hattına fazla otobüs alınınca sefer süresinin uzayacağına dikkat çeken Başkan Topbaş “Ne kadar rahat olabilir diye çalışma yapıyoruz. Halk otobüsleri de şehre yakışır bir hale geliyor. Kentte 2 bin 110 Halk otobüsü bulunuyor. Turkuaz renkleriyle yenileniyor. Öte yandan Otobüs AŞ otobüslerimiz var. Erguvan renkli 385 otobüs yollarda ama 1500 adet olacak. Şuanda İETT’nin 2 bin 612 aracı yollarda. Gerekirse daha da artacak” şeklinde konuştu.

Başkan Topbaş, İstanbul’da yapılan anket sonucu İETT otobüs renginin sarı olarak belirlendiğini ve dünyada tek damalı otobüslerin İstanbul da olduğunu söyledi. Bürokratlarla yaptığı her toplantıda en yoğun saatlerde bile otobüslerde ayakta yolcu olmayacak şekilde seferlerin düzenlenmesini istediğini kaydeden Başkan Topbaş, “ Otobüs alımlarını ve düzenlemeleri buna göre yapıyoruz. Yeni otobüsleri alırken hiç kredi kullanmadık. Geçmişte böyle bir şey mümkün değildi. Bu araçların lastik değiştirmesi, temizliği dâhil olmak üzere her şeyi yüklenici firmaya ait. 5 yıl boyunca bu otobüslerin bakım ve onarımlarını onlar yapacak. Otobüslerin tamamı yerli. Her ay 100 otobüs devreye girecek. İstanbul’un her noktası rahatlayacak. İETT’deki otobüs yaş ortalaması 14’ten 4 yaşın altına iniyor” dedi.

Programın ardından Başkan Topbaş, İETT şoförleriyle birlikte sahnede kurdele keserek 100 otobüsü hizmete aldı. Başkan Topbaş daha sonra yeni otobüslerden birini kullanarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Uluslar arası standartlarda olan otobüsler aynı zamanda çevreye duyarlı motora sahip. Sarı renkli beyaz damalı otobüsler Avrupa yakasındaki hatlarda hizmet verecek. LED ekranlı güvenlik kameralı otobüslerde hem içeride hem dışarıda kayıt alınacak. 641 milyar liraya mal olan sarı renkli körüklü otobüsler Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Sultangazi, Arnavutköy ve Gaziosmanpaşa’da sefere başlayacak.

---

Programın ardından Başkan Kadir Topbaş gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başkan Topbaş, şehirde ulaşım akslarında zaman zaman bakım çalışmaları yapıldığını belirterek, 2004 yılından bu yana 19 milyon ton asfalt döktüklerini, bu çalışmaları geceleri yaptıklarını anlattı. Başkan Topbaş, ''Ama şimdi zorunlu olarak köprülerin asfalt yenileme ve bakım çalışmaları yapılıyor. İstanbulluların yardımı olmadan bu işlem başarılamaz. Metrobüsle ilgili bir sıkıntı olmayacak. Seferler aksamayacak. Benim şahsi endişem Ramazan arifesindeyiz. O tarihte iftar zamanlarında hep sıkıntı yaşadık. İftar saatlerinden önce veya sonra yola çıkılırsa bir nebze rahatlayabilir'' diye konuştu.

Başkan Topbaş, vatandaşların bireysel araç yerine toplu taşımayı daha çok kullanmayı tercih etmeleri veya bir aracı birkaç kişi kullanmaları tavsiyesinde bulunurken, toplu taşımanın konforunu artırdıklarını vurguladı.

Taksim'e cami projesine ilişkin bir soru üzerine Topbaş, cami alanıyla ilgili açılan davaların reddedildiğini belirterek, orada fıçıdan yapılmış minaresi olan bir mescit bulunduğunu, insanların cuma günleri sokakta ibadet etmek zorunda kaldığını kaydetti.
Başkan Topbaş löyle devam etti: “Zaman zaman bir takım farklı değerlendirmeler yapıldı. Orada bir ihtiyaç varsa, yapılması gerekiyorsa da belirli ölçüde kendisine tanınan imar durumu ile yapılabilir. Caminin yapılmasına bir mani yok. Kavga ortamı oluşturmayacak bir mabedin yapılması gayet normal. Farklı bir malzeme olarak kullanılmamalı. Bir yere stat gerekiyorsa yapıyoruz. Her cuma insanların sokaklarda, caddelerde ibadetini yapması doğru değil. Fransız Kültür Merkezi bahçesini açıyor. Böyle bir hoşgörü kentinde insanların ibadetlerini yapma imkanları da verilmeli. Taksime bir cami dikme anlayışı değil.”

‘İstanbul trafiğinde programlarınıza nasıl yetişiyorsunuz’ soru üzerine de Başkan Topbaş şu yanıtı verdi: “Zamanı çok iyi kullanmaya çalışan birisiyim. Gittiğim her yerde dakik olduğumu söylerler. Eskortu mümkün mertebe kullanmıyorum. Trafiği rahatsız etmek de istemiyorum. Zamanınızı ona göre düzenlerseniz rahat edersiniz. Bu dönemde artık şehirlerde yaşayan insanlar geçmişte olduğu gibi sadece bir ilçede hayatını tamamlamıyor. İstanbul’a inmek diye bir şey vardı. Şehirde yaşayan insan şimdi günde birkaç kez kentin her yerini kat ediyor. Dikkat edince trafikten daha az etkilenir insan..”

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2012, 17:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17