Dünyanın dördüncü büyük köprüsü hızla ilerliyor

Dilovası'nda İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Köprüsü ayağı keson batırma töreni yapıldı

Dünyanın dördüncü büyük köprüsü hızla ilerliyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dilovası'nda İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Köprüsü ayağı keson batırma töreninde konuştu.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Her gün acıların yaşandığı, şehitlerin geldiği, ocakların söndüğü bir Türkiye'den, huzurun, baharın, barışın hakim olduğu bir Türkiye'ye kavuştuk. Gençlerin ölümüne son verdiğimiz, bunun mücadelesinde başarı sağladığımız bir dönemde yeni gerilimlere, yeni çatışma sahalarına, yeni ölümlere asla tahammül edemeyiz" dedi.


Erdoğan, Dilovası'nda İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Köprüsü ayağı keson batırma töreninde yaptığı konuşmada, bağlantı yollarıyla birlikte 403 kilometrelik bu otoyolun en önemli bölümünün İzmit Körfez geçişi olduğunu belirterek, bu otoyolun İzmit Körfezi'ni asma köprüyle geçeceğini, bu köprünün kendi sınıfında toplam 2 bin 682 metre uzunluğuyla dünyanın dördüncü büyük köprüsü olacağını söyledi.


Köprünün başka yerde imal edilen keson temellerinin yüzdürülerek getirildiğini ifade eden Erdoğan, denizin 40 metre altındaki daha önce temelleri atılan o temellerle uzunluğu 42 metreyi bulan keson temellerin birleştirildiğini anlattı. Erdoğan, üstteki keson temellerin denizin altındaki keson temellerle çok hassas bir batırma işlemiyle birleştirileceğini belirterek, böylece köprü inşaatının önemli bir aşamasının daha tamamlanmış olacağını kaydetti.


Bunun yanında asma köprünün diğer işlerinin de planlandığı şeklinde sürdüğünü belirten Erdoğan, otoyol inşaatındaki tünellerde önemli ilerleme sağlandığını, 3 bin 510 metrelik Samanlı Tünelinin 2 tüpünün birinde birleşmenin sağlandığını, bin 234 metrelik Selçukgazi Tünelinde kazı aşamasına gelindiğini, viyadüklerin inşasının sürekli devam ettiğini, otoyol üzerindeki köprü, üst geçit ve alt yapı işlerinin planlandığı şekilde sürdüğünü söyledi.


ÖNÜMÜZDEKİ YIL TAMAMLANACAK



Önümüzdeki yıl sonu itibarıyla İzmit Körfez geçişi asma köprüsü ile Gebze-Kemalpaşa ayrımı ve İzmir bölümündeki çalışmaların tamamlanacağını dile getiren Erdoğan, projenin tamamında kamulaştırma çalışmalarında yüzde 80, yapım işlerinde yüzde 30 gerçekleşmeye ulaştıklarını söyledi.



Erdoğan, "Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu için bugüne kadar kamulaştırma çalışmaları ve inşaat işleri olarak 3 milyar 650 milyon yani, 3 katrilyon 650 trilyon harcama yapıldı. Bu harcama yaklaşık yarısını oluşturan kamulaştırma bedellerini devlet, diğer yarısını oluşturan inşaat bölümünü de projeyi üstlenen firmalar gerçekleştirdi" dedi.



Büyük projelere girişmek için, büyük ideallerin, hayallerin ve hedeflerin olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Türkiye artık küresel ölçekte planlar, projeler yapıyor. Bir asırlık, bir buçuk asırlık arzulardan ilham alıyoruz. Mukadderat dahilinde imkansız diye bir şey tanımadık, tanımıyoruz. Türkiye artık çok iddialı projeler başlatıyor. Bu iddialı projeleri de başarıyla tamamlıyor. Söz var ya 'olmaz olmaz deme, olmaz, olmaz" diye konuştu.













kaynak; takvim.com
Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2014, 23:04

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17