Çanakkale'de 96 yıl önce yazılan destan

Çanakkale'de 96 yıl önce yazılan destan
banner46

Ecdadımızın bundan 96 yıl önce Çanakkale'de yazdığı büyük destanın yıldönümü törenlerle anılıyor. Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen törenlerde, Çanakkale'de işgal kuvvetlerine aman vermeyen kahraman Osmanlı Ordusu'nun şehidleri rahmetle yad ediliyor.

Çanakkale Zaferi'nin 96. yıldönümü törenlerle kutlanıyor. 1. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebesi olan Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı Ordusu, bundan 96 yıl önce bir destan yazdı. İngiltere, Fransa ve Rusya'dan oluşan İtilaf Devletleri ellerinde bulundurdukları teknolojik imkanları ve bütün güçleriyle Çanakkale Boğazı'na saldırdı ancak ordumuzun destansı direnişini kıramadı.

“HASTA ADAM” DÜŞMANI PÜSKÜRTTÜ
Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul'u alarak boğazların kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir geçiş koridoru açmak ve Alman müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak Osmanlı, Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve İtalya'dan oluşan İttifak Devletlerini zayıflatmak amacıyla Çanakkale Boğazı'nı ele geçirmek istiyordu. Yoğun çatışmaların olduğu ve yüzbinlerce can kaybının yaşandığı savaşta, ‘hasta adam' olarak ilan edilen Osmanlı Ordusu, düşmanı geri püskürtmeyi başardı.

“ÇANAKKALE GEÇİLMEZ”
Gerçekleşen zaferin ardından Çanakkale için “Çanakkale Geçilmez” sözü tarihe geçti. İtilaf Devletleri Çanakkale'nin geçilmez olduğunu anladılar ve geri çekilmek zorunda kaldılar.

Çanakkale'de savaşan mücahidler iman dolu göğüsleriyle, İtilaf Devletlerinin hücumlarını boşa çıkarmış ve tarih yazarak, zafer kazanmıştı. 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı'nın zaferi kesinleşti ve bugün Çanakkale zaferi yurdun dört bir yanında kutlanıyor.

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2011, 06:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17