Alparslan'ın mezarı gün yüzüne çıkarılacak

 

Alparslan'ın mezarı gün yüzüne çıkarılacak

 

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Anadolu'nun kapısını Türklere açan Selçuklu Sultanı Alparslan'ın mezarı gün yüzüne çıkarılacak.

Türk-Türkmen İş Konseyi toplantıları için Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabat'ta bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan'ın Erdoğan'ın özel bir talebini Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'a iletti. Akit'ten Ali Eyvaz'ın haberine göre, Türkmenistan'ın Merv şehrinde bulunduğu belirtilen Selçuklu Sultanı Alparslan'ın mezarının bulunması ve aynı zamanda oraya bir anıt mezar yapılmasını konusunda Erdoğan'ın ilgili bakanlara talimat verdiği ortaya çıktı. Başbakan'ın talimatı ile ilgili ilk somut adım Aşkabat'ta atıldı. 

ÇAĞLAYAN: ÖNCE KABİR TESPİT EDİLECEK
İş Konseyi toplantıları için Aşkabat'a gelen Zafer Çağlayan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov'la görüşmesinden sonra kendisine eşlik eden gazetecilere, “Türklere Anadolu kapısını açan Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan'ın Merv şehrinde bulunan mezar yerinin tespit edilmesi konusunda sonuç alıcı bir görüşme yaptık. Sayın Başbakanımızın özel talebini Sayın Devlet Başkanına ilettim. Başbakanımızın bu konuya verdiği önemi anlattım. Kabrin tespit edilmesi ve oraya güzel ve görkemli bir anıt yapılmasını dile getirdim. Sayın Devlet Başkanı da bunu üzerine, ilgili bakanlarına bizzat benim yanımda talimat verdi. İnşallah en kısa sürede Alparslan'ın kabri tespit edilecek ve adına yakışır bir anıt yapılacak” şeklinde konuştu.

DİKMEN VADİSİNE MAHDUGULU ANITI
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkmenistan'ın her tarafında Oğuzların ve Selçukluların sembolü olan sekiz köşeli yıldızın Türkiye'de de kullanıldığını hatırlatarak, bu ortak hassasiyetler sebebiyle Ankara Dikmen Vadisi 3. Etap'ta yapılacak parkın adının Mahdumgulu olacağını ve oraya bir anıt dikileceğini kaydetti.

DİL VE EĞİTİM KONUSUNU ELE ALDIK
Zafer Çağlayan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov tarafından kabulünde sadece ticari ve ekonomi konularını değil, iki ülke arasındaki ortak değerlerin de ele alındığını söyledi. Çağlayan, “TÖMER ve mesleki eğitim alanlarında bir bina istedik. Hem Türkçe dil eğitimi hem de mesleki eğitim konusunda bu binada hizmet verilecek” dedi

TİCARİ MÜŞAVİRLERİNİZİ BİZ EĞİTEK
Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un Türkmenistan'ı yurt dışında temsil edecek olan Ticari müşavir ve ateşelerinin Türkiye'nin eğitme isteğine çok memnun olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, “Biz göreve gelmeden önce 106 olan ticari müşavirleri ve ateşelerinin sayısını 250'ye çıkardık. Sizin de ticari müşavirlerinizi ve ateşelerinizi tüm masraflarını yol parasından barınma ücretlerine kadar tüm masraflarını biz karşılayacak şekilde eğitimlerini verelim. İsterseniz, bu eğitimleri biz burada verelim dedim Sayın Devlet Başkanı bundan çok memnun oldu” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2012, 12:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17