CHP’de ‘Çarşaf’ Liste Krizi Kurultaya Götürüyor

CHP'de,...

CHP’de ‘Çarşaf’ Liste Krizi Kurultaya Götürüyor
banner46
CHP'de, Kılıçdaroğlu-Baykal-Sav görüşmesi dün gerçekleşti. Ancak, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun Baykal ve Sav ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelerden birlik mesajı çıkmadı.

Baykal, "blok liste" isteyen Kılıçdaroğlu'nu "PM seçimi çarşaflisteyle yapılmalı, blok liste partiyi ayrıştırır" diye uyardı. Sav ise "Çarsaflisteyi örgüt daha sempatik karşılar" dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav ile olağanüstü kurultay öncesi beklenen buluşması dün Meclis'te gerçekleşti. Kılıçdaroğlu'nun "Listeyi bizzat ben yapacağım, görüşeceğim ama teslim olmayacağım" açıklamalarının Baykal ve Sav kanadında oluşturduğu tepki nedeniyle, görüşmeler "kısa" sürdü ve "nezaket" çerçevesini geçmedi. Baykal, kurultayda yenilenecek Parti Meclisi'nin (PM) çarşaf liste ile belirlenmesi aksi takdirde "parti içi çatışma yaşanacağını" savundu. Sav ise çarşaf liste ile ilgili "kurultay öncesi yaşanacak gelişmelere" dikkat çekti. Baykal ve Sav cephelerinde ikinci adam düzeyinde temaslar olması bekleniyor.

Tereddütleriniz varmış

BUGÜN'ün aldığı bilgiye göre, 40 dakika süren Kılıçdaroğlu-Baykal görüşmesinin 20 dakikası "sohbet havası"nda geçti. Kılıçdaroğlu'nun "Kurultay gündemi ile ilgili tereddütleriniz varmış" sözleriyle başlayan görüşmede Baykal, kurultay ilanındaki "22 Mayıs 2010 olağan kurultayı ile son olağanüstü PM'nin gerçekleştiği 3 Kasım 2010 tarihleri arasındaki sürelere ilişkin çalışma ve hesap raporlarının görüşülmesi ve aklanması" maddesine işaret ederek, bu raporların PM'den geçmesi gerekliliğine işaret etti.

Baykal'ın "zor sorusu"

Sohbetin en dikkat çeken bölümü ise Baykal'ın yeni tüzük uygulamasının kurultay gündeminde yer almaması ile ilgili sorusu üzerine yaşandı. Yeni tüzük ile ilgili kurultay gündemine mutlaka bir madde konulması gerektiğini vurgulayan Baykal, Kı-lıçdaroğlu'na "Yeni tüzük ne zaman uygulamaya kondu" diye sordu. Kılıçdaroğlu, "tereddüt" yaşarken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararına işaret etti. Savcılığın kararı ile sonuç alınamayacağını dile getiren Baykal, divan oluşmasının ardından, yeni tüzüğün uygulamaya geçtiğine ilişkin ek madde konulması gerektiğini söyledi.

Dava konusu olabilir

Baykal cephesi, ibra maddesinde hukuksal olarak sıkıntı olduğunu, kurultay öncesi çalışma raporlarının PM'den geçerek kurultay delegesinin iradesine sunulması gerektiği görüşünü dile getiriyor. Bu konunun kurultay sonrasında "yargıya gitmesi" durumunda, kurultayla hukuksuzluk tartışmasının başlayabileceğine işaret ediyor.
Kılıçdaroğlu, Baykal ile görüşmesinin ardından yönetimden tasfiye ettiği Sav ile bir araya geldi. Sav görüşmenin ardından "PM'nin oluşumu ve liste konusunda herhangi bir değerlendirmem, önerim olmamıştır" dedi. Sav, kurultayın "yersiz hesaplaşma, kamplaşma, ayrışma ve ayrıştırma kurultayı olmaması gerektiğini'' ifade etti. Sav'ın bu sözleri Baykal'ın "parti içi hesaplaşma, çatışma" uyarısına karşılık olarak algılandı. Çarşaf listenin örgüt tarafından sempati ile karşılanacağını dile getiren Sav, "çarşaf önergesine imza verecek misiniz" sorusunu, "Gelişmelere göre değerlendireceğini" diye yanıtladı.

'Blok liste çok sakıncalı olur'

Deniz Baykal, Kılıçdaroğlu ile görüşmesin ardından yaptığı açıklamada, görüşmenin bir nezaket görüşmesi, dostane buluşmanın ötesinde bir anlam taşımadığını söyledi. Baykal, kurultayın temd gündem maddesinin PM seçimi olduğunu söy|erken, "Genel başkanlık seçimine yönelik talep yok" dedi. PM'nin çarşaf liste ile belirlenmesi gerekliliğini Kılıçdaroğlu'na feniğini aktaran Baykal, "Bence blok liste ayrıştırır, çarşaf liste bütünleştirir" diye konuştu.

Kazanan da kaybeden de olmaz

Baykal, blok listenin, "bloklaşma, ayrışma kamplaşma, kutuplaşma, dışlama ve giderek çatışmayı" beraberinde gereceğini savunarak, "kapalı ve kısa devre" ilişkilerle PM'nin oluşturulmasının sıkıntılar doğerabileceğini söyledi. "Çarşaf listeyle yapılacak seçimden sonra hiçbir kesim seçimi kaybetmiş de kazanmış da olmaz CHP'nin bir tasfiye tehdidiyle karşı karşıya kalmaması önem taşımaktadır" diyen Baykal, MM çevrelerin, tasfiye söylemini ortaya çıkardığı ortamda blok lis" tenin ''fevkalade'' sakıncalı olacağını ifade etti. Baykal "Genel Başkan blok listede ısrar ederse jtoratf fete ^ mi çıkaracaksınız" sorusuna, "Gereği yapılır o zaman" karşılığını verdi.

Kimleri kastetti?

"CHP kültümnü birincini, duyarlılığını ne ölçüde özümsediği belli olmayan birtakım insanbnn CHP'nin en önemli organında blok liste marifeti^ sommyak üstlenmeleri, partiyi ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakır Tepeden aşağıya parti yönlendirilmez" diyen Baykal'nın Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin PM üyesi Enver Aysever'i kastettiği belirtildi.

Baykal, bir gazetecinin ''çarşaf listeyte gdMre genel başkanlık sorunu yaşanır mı'' sorusın"Hayır, yaşanmaz'' şeklinde yanıtladı. Partide bölünme yaşanıp yanmayacağı sorunu ise, Baykal, "Hayır bölünme beklemiyorum" diye yanıtladı. Baykal, "Sav ile görüşüp görüşmeyeceğine" ilişkin olarak, "Şu ana kadar bir temasım olmadı. Planlamam da yok" dedi.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2010, 20:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17