CHP İstanbul Muhtarlarla kahvaltıda buluştu.

İstanbul 1. Seçim bölgesinde bulunan 14 ilçe mahalle muhtarları CHP'nin kahvaltısında bir araya geldi.

CHP İstanbul Muhtarlarla kahvaltıda buluştu.
banner46
İstanbul 1. bölgede bulunan 14 ilçe mahalle muhtarları Kartal Vesta Restaurant da düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. 

Toplantıya, CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Milletvekilleri, CHP 1. Bölge Seçim Koordinasyon başkanı A. Cihat Işık, Siyasi işler sorumlusu Cemal Coşkun, CHP İl Yöneticileri, ilçe başkanları, Milletvekili adayları Metin Ağırman, Birsen Tursun Demirel ve diğer milletvekili adayları katıldı.

Karayalçın muhtarlara hitaben yaptığı konuşmada, Muhtarlık sisteminin kaldırılmaya çalışıldığını belirterek, "CHP muhtarlık sistemini yeniden yapılandıracaktır" dedi.

Karayalçın, “Kamu hizmetlerinin halka en yakın olan kamu birimi tarafından verilmelidir ilkesi AB tarafından “Yerindelik İlkesi” olarak belirtilmiştir ve çok önemlidir. Türk demokrasisinin en eski kurumunun muhtarlık olduğunu belirten Karayalçın,” O nedenle muhtarlık kurumunun hepimizin üzerine titremesi gereken kurumlardan birisi olduğunu unutmamamız gerekiyor. 

Muhtara söz hakkı vermemek demokrasiye aykırıdır

Muhtarların “temsil” ve “özlük” sorunu olmak üzere iki temel derdi olduğunu belirten Karayalçın, “Muhtar madem doğrudan halkın seçimiyle geliyor, o zaman bu muhtara niye hak ettiği temsil görevini vermiyoruz. Kendi mahallesiyle ilgili bir olay, belediye meclisinde, il genel meclisinde görüşülürken muhtarın söz ve kararda onayı olmalı, Seçimle geldiyse o mahallenin sorumlusudur. Ona temsil yetkisini vermek zorundayız. Halkın seçtiği, milli iradenin seçtiği bir muhtara kendi mahallesiyle ilgili alınan karardan ötürü bilgi vermemek, haber vermemek, söz hakkı vermemek, kararda onun onayını almamak demokrasiye aykırı bir uygulamadır. Muhtarın bu konuda veto hakkı da olmalıdır.”

Muhtarların sosyal güvenlik primlerini devlet karşılamalı

Muhtarların bir diğer sorunun ise özlük hakları konusu olduğunu kaydeden Karayalçın “Özel idarede Sosyal güvenlik priminin büyük bir kısmını devlet bütçesinden öderler. Belediye Başkanının geliride aynı şekilde. Seçimle kim gelse uygulama böyledir. Tek istisnası var, muhtar seçimle gelir ama onun sosyal güvenlik primini ödemezler Muhtarların sosyal güvenlik primlerinin devlet hazinesinden karşılanması lazım. Olay budur. Diğerlerinde sağladığınız uygulamayı muhtarlara da sağlansın istiyoruz.” dedi.




Toplantıda mahalle muhtarları söz alarak istek ve önerilerini belirterek Murat Karayalçın’a açıklamalarından dolayı teşekkür ettiler.

 
Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2015, 10:36

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17