Allah katında hak din İslam'dır Ayetini Avrupa mı Yasaklattı

Allah katında hak din İslam'dır Ayetini Avrupa mı Yasaklattı

CHP'li eski Müftü İhsan Özkes'in, hutbelerdeki “Allah katında hak din İslam'dır” ayetinin AB'nin isteği üzerine kaldırıldığı yönündeki iddialarına Diyanet'ten açıklama geldi. Diyanet yetkilileri, 2006'da yayınladıkları örnek hutbede öncekilerin aksine sözkonusu ayetin yerine bir hadise yer verildiğini ancak bunun bu ayetin hutbeden kaldırıldığı anlamına gelmediğini savundu.

Cuma namazlarında hutbenin ardından okunan “Allah katında hak din İslam'dır” mealindeki Al-i İmran Suresi'nin 19. ayetinin Diyanet'in bir genelgesi ile kaldırıldığı iddiası yeniden gündeme getirildi.

Konu bu kez de CHP İstanbul Milletvekili eski müftü İhsan Özkes'in açıklamalarıyla gündeme geldi. Özkes, Avrupa Birliği'nin isteği üzerine, Cuma namazlarında okunan “Allah katında geçerli din İslam'dır” şeklindeki ayetin kaldırıldığını iddia etti. Diyanet yetkilileri ise bu iddiayı bir kez daha yalanladı. Diyanet'ten gazetemize yapılan açıklamada, “Hutbe bitiminde hangi dua ve ayetlerin okunacağı, görevlimizin takdiriyle alakalı bir husus olup, söz konusu ayet, isteyen görevlilerimiz tarafından zaman zaman okunmaktadır” denildi.

DİYANET'İN ÖRNEĞİNDE AL-İ İMRAN YERİNE BİR HADİS VAR 
Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşaviri Abdülkadir Özkan, bu iddiaların 2006'da da gündeme getirildiğini, bunun üzerine Diyanet'in yazılı bir açıklama yaptığını hatırlatarak, o açıklamanın bugün de geçerli olduğunu kaydetti. Özkan “Bu 2006 yılında çıkarılan ‘Hutbe nasıl hazırlanır?' kılavuzunda yer alan bir konudur. Daha önce her hutbenin sonunda Al-i İmran Suresi'nin 19. ayeti okunurdu. Bu kılavuzda örnek hutbe metinleri yer alıyor ve Al-i İmran Suresi'nin yerine bir Hadis-i Şerif konuluyor. Bu kılavuzda ‘Al-i İmran Suresi kesinlikle okunmayacak, mecburi bu Hadis-i Şerif okunacak' gibi bir madde yok. Çünkü örnek verilen duaların okunması zorunlu değil ve Al-i İmran Suresi'nin 19. ayeti halen bazı camilerde okunmaya devam etmektedir” dedi.

DİYANET'İN O AÇIKLAMASI
Diyanet'in 30.04.2006 tarih ve “Hutbe” başlıklı basın açıklaması şöyleydi: “Bazı yayın organlarında son günlerde hutbeler hakkında yayınlanan haberler ve aynı gün yalanlandığı halde bu haberler üzerine bazı köşe yazarlarınca yapılan yorumlarla ilgili olarak, Başkanlığımızca aşağıdaki açıklamanın yapılmasına lüzum görülmüştür. Söz konusu haberlerde; Din İşleri Yüksek Kurulu'nun aldığı bir kararla ‘Allah katında din İslam'dır' mealindeki Al-i İmran Suresi 19. ayetinin AB ilişkileri sebebiyle imamlar tarafından Cuma hutbelerinin sonunda okunmayacağı, yorumlarda ise AB yetkililerinin taleplerine karşı şahsiyetli bir duruş sergilenemediği ve İslam'ın Allah katında tek din olduğunu belirten ayetin hutbelerden kaldırılarak dinimizin batıl dinler arasına koyulduğu iddia edilmektedir. Hiçbir araştırma yapılmadan ve Başkanlığımızdan doğruluğu teyit edilmeden hazırlanan haberler ve bunlar üzerine yapılan yorumların gerçeklerle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.”

DİYANET'E YAPILABİLECEK EN BÜYÜK İFTİRA
“Diyanet İşleri Başkanlığı'na yapılabilecek en büyük bühtan ve en büyük iftira, herhangi bir sebeple Yüce Kitabımızın bir ayetine rezev koyduğunu, gizlediğini söylemektir. Zira Allah katında hak dinin İslam olduğunu söylemek ve bu doğrultuda hizmet vermek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın varlık sebebidir. Bu haber ve yorumlar, din ve diyanet üzerinden siyaset yapmanın ve bu yolla itibar ve zemin kazanmaya çalışmanın çirkin örnekleridir. Bir kimsenin din, dini değerler ve halkımızın dini duyarlılıkları üzerinden siyaset yapması, en azından savunduğunu ileri sürdüğü dine karşı yapılabilecek en büyük saygısızlıktır.”

BUNLAR ÖRNEK METİN
“Hutbe duaları konusunda din görevlilerimize rehber olması için, Din İşleri Yüksek Kurulu'nca 1999 ve 2006 yıllarında tespit edilerek müftülüklerimize gönderilen örnek metinlerde, bahse konu ayetin okunması veya okunmaması talimatı yer almamıştır ve her iki genelge de aynı duaları içermektedir. Hutbe bitiminde hangi dua ve ayetlerin okunacağı, görevlimizin takdiriyle alakalı bir husus olup, söz konusu ayet, isteyen görevlilerimiz tarafından zaman zaman okunmaktadır.”

CHP'Lİ ÖZKES'E BİR YALANLAMA DA AB'DEN
AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikası'ndan sorumlu Komiseri Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano, Cihan Haber Ajansı'nın konuyla ilgili soruları üzerine, iddiaları yalanladı. Stano, AB'nin dini inançlara müdahale etmediği gibi; din, vicdan ve düşünce hürriyetini teminat altına almaya çabaladığını savundu. Stano'nın Cihan'a yaptığı açıklama şu şekilde: “Söz konusu haberler tamamen gerçek dışıdır. AB dini inançlara müdahale etmez. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları çerçevesinde düşünce, vicdan ve dini hürriyetleri teminat altına almaya çabalar. Hutbeden ayet çıkarılmasını istemedik, istemeyiz!”


FURKAN ALTINOK/ YENİ AKİT

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2011, 11:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17