AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP'nin çok sayıda camiyi ahıra çevirdiğini iddia etti!

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP'nin ahıra...

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP'nin çok sayıda camiyi ahıra çevirdiğini iddia etti!

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP'nin ahıra çevirdiği caminin sayısının çok fazla olduğunu iddia ederek Malatya'da yıkılan caminin yerine daha modern ve daha büyük bir cami yapılacağını söyledi.

İnce'nin üç iddiasını da belgeleriyle çürüttüklerini ve bunlar için özür beklediklerini ifade eden Canikli, Alman vakıflarının Türkiye'deki faaliyetleri hakkında da ilginç bir iddiada bulundu.

Canikli, CHP'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, ''CHP'li belediyelerin Alman vakıflarından kredi alarak terör örgütüne yardımda bulunduğuna'' yönelik sözleri nedeniyle verdiği gensoru önergesinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmesinde, AK Parti Grubu adına söz aldı.

Konuşmasının bir bölümünde CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin iddialarına yanıt veren Canikli, İnce'nin, AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler'in, İstanbul Valiliği döneminde AK Parti'li Akfırat Belediye Başkanı ile ilgili yolsuzluk iddialarının üzerine gitmediğini söylediğini anımsattı. İddaların gerçek olmadığını belgelerle ortaya koyduklarını söyleyen Canikli, CHP'li İnce'den özür dilemesini istedi.

"İNCE'DEN BUNUN İÇİNDE ÖZÜR İSTEDİ"

Nurettin Canikli, İnce'nin, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi, şu anda AK Parti milletvekili olan kişinin, belediyeden 200-300 trilyon liralık ihale aldığına yönelik iddialarına da yanıt verdi. Adı geçen firmanın 1081 yılından buyana İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle iş yaptığını söyleyerek aynı firmanın CHP'li belediyelerde de aynı işi yaptığını anlattı. Canikli, iddiaların asılsız olduğunu söyleyerek İnce'den bu iddialar içinde özür beklediklerini söyledi.

"CHP KAÇ CAMİYİ AHIRA CEVİRDİ?"

Malatya'da bir caminin yıkıldığına yönelik iddialar üzerine Canikli, bu caminin, hal kompleksi içinde, esnaf tarafından yaptırılan küçük bir cami olduğunu söyledi. Canikli, buranın, imar tadilatı çerçevesinde yeniden yapılandırıldığını, satıldığını ifade ederek, belediyenin, 100 metre yanına, çok daha büyük, modern cami yapımı için karar aldığını belirtti.

''Biz camileri, daha iyisini yapmak için yıkarız'' diyen Canikli, sözlerini, ''Ya CHP? Hiç hesap ettiniz mi, CHP'nin tarihinde kaç tane cami, vakıf eseri yıkılmış, kaç cami ahıra çevrilmiş? O kadar çok ki... Sayın İnce, özür borcunuz üç oldu'' diye sürdürdü.

AK PARTİLİ BELEDİYELERE ALMAN YARDIMI

Alman vakıflarıyla ilgili Necip Hablemitoğlu'nun bir kitap yazdığını anımsatan Canikli, kitaptan bir bölüm okudu.

Canikli, Alman büyükelçisinin açıklamaları esas alınarak, AK Parti'li belediyelerin de Alman vakıfları ya da finans kuruluşlarından kredi ya da hibe kullandığı iddialarında bulunulduğunu anımsattı. Canikli, büyükelçinin açıklamasının doğru olmadığını bildirdi.

ECEVİT'İN ÖNÜNE BİR ÇANTA PARA KOYMUŞLAR

Canikli, DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in, 20 yıl önce yaptığı bir açıklamada, 1971'de başından geçen bir olayı anlattığı söyledi. Canikli, Ecevit'in, ''Bir yabancı vakfın şube yöneticileri, ellerinde bir çanta dolusu parayla bana geldiler. Bana uluslararası sosyal demokrat hareketi adına yardım etmek istediklerini söyledi, çantayı açıp parayı ortaya koydular. Cevabını hemen verdim, yardımın kanuna aykırı olduğunu söyledim, teklifi reddettim'' açıklamasında bulunduğunu söyledi.

Bu vakfın, Alman Sosyal Demokrat Partisi'ne yakın Friedrich Ebert Vakfı olduğunun anlaşıldığını ifade eden Canikli, Alman Büyükelçisi'nin o zaman bu iddiaları reddettiğini, ''Böyle bir şey olmadı'' dediğini hatırlattı. Canikli, ''Rahmetli Ecevit'in öyle bir olay yaşadığına yüzde 100 inanıyorum'' dedi.

"BELGELERİN AKSİ İPTAL EDİLMEDİ"

Canikli, daha sonra siyasi ilişkilerle ilgili iddiaların Türkiye gündemine yeniden geldiğine işaret etti.

Aynı vakıftan CHP'ye 85 bin Avro aktarıldığı iddiasının gündeme geldiğini, büyükelçinin bu iddiayı da reddettiğini belirten Canikli, Alman İçişleri Bakanlığının Ebert Vakfı'na, ''Size göndereceğiz. Siz de CHP'ye gönderin'' diyerek bir yazı yazdığını, daha sonra bu paranın o zamanın CHP MYK üyesi Ali Kılıç'a banka kanalıyla gönderildiğini belirtti.

Alman Büyükelçi'nin bu iddiayı yalanladığını ifade eden Canikli, ''Cumhuriyet başsavcılığı bir araştırma yapıyor. Kurullar kanalıyla Alman Adalet Bakanlığı ve ilgili savcılıktan bu belge, bilgilerin doğru olup olmadığını, resmi yazıyla, Dışişleri kanalıyla soruyor. Berlin Eyalet Adalet Bakanlığı bu talebe cevap vermiyor, bilgi vermiyor, yardım talebini reddediyor. Bunun anlamı; şu andaki bu belgelerin halen aksi ispat edilememiştir. Belge var, bankadan işlem yapılmış. Teyit edecek olan Alman makamı, biz değiliz, onlar da teyit etmiyorlar'' diye konuştu.

BEKİR BOZDAĞ: "CHP DÖNEMİNDE YAKLAŞIK 900 CAMİNİN YIKILDIĞI BİLİNİYOR"  

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İsmet İnönü döneminde, CHP döneminde yaklaşık 900 caminin yıkıldığının bilindiğini belirterek, ''Mihrişah Sultan tarafından yaptırılan mescit, 1941'de çıkarılan bir kanundan faydalanılarak CHP ocağına dönüştü ve caminin giriş kısmına CHP'nin simgesi 6 ok konuldu'' dedi.

Bozdağ, CHP'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, ''CHP'li belediyelerin Alman vakıflarından kredi alarak terör örgütüne yardımda bulunduğuna'' yönelik sözleri nedeniyle verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerde Hükümet adına söz aldı.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin, ''Malatya'da yıkılan cami'' ile ilgili açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Bozdağ, tarihte pek çok caminin yıkıldığına şahit olduklarını söyledi.

Bozdağ, İsmet İnönü döneminde, CHP döneminde yaklaşık 900 caminin yıkıldığının bilindiğini ifade ederek, Çorum'da Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından Alaaddin Cami'nin yıkılmak istendiğini fakat vatandaşların karşı çıkması üzerine yıkılmadığını, ancak kapatıldığını bildirdi.

Bursa Heykel Meydanı'ndaki Sarı Cami'nin, cemaati olmadığı gerekçesiyle 1939'da jandarma nezaretinde kazmayla yıktırıldığını belirten Bozdağ,Adana'daki Ali Dede Camisinin yaklaşık 7 yıl CHP'nin il başkanlığı binası olarak kullanıldığını ifade etti.

Bozdağ, konuşmasında Deniz Feneri konusuna da değindi.

Deniz Feneri ile AK Parti arasında ilişki kurulan ve AK Parti'ye para aktarıldığı belirtilen görüşlerin yanlış olduğunu ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

''Alman komiseri, 'yapılan incelemede, Türkiye'de herhangi bir parti, Başbakan ya da Başbakanlığa para gönderildiğine dair belge ya da bulguya rastlanmamıştır. Derneğin muhasebe kayıtlarından sorumlu Firdevs Ermiş'in bilgisayarında, Mehmet Gürhan'ın (Türkiye'de Başbakanlığa teslim edilmek üzere) ifadesi yer alan imzasız bir belge bulduklarını belirtmiştir. Bu belge Türkçe hazırlanmış ve üzerinde Başbakanlığa verilmek üzere; (teslim alan Mehmet Gürhan, teslim eden Firdevs Ermiş) ibaresi var. Ancak bu para ne Başbakanlığa ne de başka bir yere gitmiş, herhangi resmi ya da gayri resmi evrak yok. Tercümede Başbakanlık yerine Başbakan yazılmış, tercüme hatasının da nereden kaynaklandığını bilmiyorum' diyor.

Tercüme yanlış yapılmış. AK Parti ile ilgisi yok. Frankfurt Başsavcısı da 'AK Parti ile Deniz Feneri arasında hiç bir bağlantı yok. Böyle bir bağlantı tespit edilemedi, davayı alan mahkeme de bu karara vardı, ancak Deniz Feneri soruşturmasında AK Parti'ye para aktığı yönünde hiç bir delil yok' diyor.

Alman mahkemelerinin verdiği kararlar da burada. Bu kararlar içerisinde AK Parti'ye para aktarıldığına dair en ufacık ibare yoktur. Bu iftirayı reddediyorum, Bu iftirayı yapanların üzerinde bu hususun kalacağını ifade etmek istiyorum.''

AA

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2011, 20:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17