Ak Parti Aday Belirlemek için düğmeye bastı!

Ak Parti Aday Belirlemek için düğmeye bastı!

AK Parti'de milletvekilliği adaylarını belirlemede kritik günlere girildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 8 kişilik komisyon 5 bin 599 aday adayının yer aldığı listede son noktayı koymak üzere bugünden itibaren çalışmalara başlayacak.

AK Parti yönetimi, milletvekili aday listesine son şekli vermeden önce, telefonla anket yaptırıyor. Anketler adayların belirlenmesinde en belirleyici unsur olacak. Genel Merkez'den yönetilen anketler, telefonla yapılıyor. Genel Merkez'in her il için il merkezlerinde rastgele 500, ilçelerden de ortalama 250 kişiye telefonla aday adaylarından hangilerini daha çok tanıdıkları soruluyor. Genel Merkez tarafından yönlendirilen anket çalışması, 2 ayrı kamuoyu araştırma şirketi tarafından yürütülüyor. Çıkacak sonuca göre parti yöneticileri Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan'ın önüne aday adayı listesi ile anket sonuçlarını koyacak. Erdoğan, mevcut milletvekilleriyle aday adayı listesini karşılaştırarak kesin listeye son şeklini verecek ve son grup toplantısında milletvekili adayı olmayan 20 isme teşekkür ederek plaket sunacak.

3 BÜYÜK İLİN ÖNEMİ
Listelerin belirlenmesinde İstanbul, Ankara, İzmir gibi milletvekili sayısı artan büyük şehirlere ayrı önem verilecek. Bu illerdeki oy oranını artırmayı hedefleyen AK Parti yönetimi, oy oranı artsa bile milletvekili sayısının düşme ihtimalini dikkate alıyor. AK Parti yönetimi 22 Temmuz 2007'de aldığı yüzde 47 oy oranına göre, illerin yeni milletvekili sayılarına göre sandalye sayısını hesapladı. 2007'de 341 milletvekili çıkaran AK Parti'nin bütün illerde aynı oranda oy alması durumda bile milletvekili sayısının 327 çıkacağı tespit edildi. AK Parti'nin çok güçlü olduğu illerde milletvekili sayısının düşmesi nedeniyle Ankara, İzmir,İstanbulgibi illerin önemi daha da arttı. Bu illerde AK Parti oy oranını artırmak için listeleri çok daha titiz şekilde hazırlayacak. Ayrıca AK Parti yönetimi özellikle Adana, Mersin, Antalya, İzmir gibi ikinci parti olduğu illerde oy oranını artırmak için milletvekili adaylarını diğer partilerden oy alabilecek isimlerden oluşturmak istiyor. 

SABAH GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2011, 05:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17