Pendik Belediyesi'nden baz istasyonlarına sıkı denetim

Pendik Belediyesinin baz istasyonlarının denetimi için hazırladığı yönetmelik,...

Pendik Belediyesi'nden baz istasyonlarına sıkı denetim

Pendik Belediyesinin baz istasyonlarının denetimi için hazırladığı yönetmelik, yürürlüğe girdi. Buna göre, GSM operatörleri, baz istasyonları için belediye tarafından ruhsat almak zorunda. Ayrıca baz istasyonlarının elektro-manyetik alan şiddeti ölçümleri, 6 ayda bir GSM operatörleri tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na(BTK) yaptırılması gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi tarafından 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu’nun 16.06.2004 günü 5189 sayılı Yasa’nın 5. maddesiyle eklenen ek 35. Maddesi 01.10.2009 günü iptal edilmesiyle baz istasyonları belediyenin denetimine geçti. Ancak belediyeler, baz istasyonlarına ruhsat ve iskan verebilecek düzenlemeleri olmadığı için iptal edilen maddeye karşı hazırlıksız yakalandılar. Giderek sayıları çoğalan baz istasyonlarının görüntü kirliliği ve sağlık açısından tehdit oluşturması nedeniyle vatandaşların belediyelere şikayetleri de çoğaldı. Gelen şikayetler üzerine harekete geçen Pendik Belediyesi, bir yıllık hummalı çalışma sonucunda baz istasyonlarına yönelik gerekli düzenlemeleri yaparak; belediye meclisi kararıyla bir yönetmelik hazırladı.

Baz istasyonları için yapı ruhsatı şart!

Baz istasyonlarına yönelik Türkiye’de ilk defa Pendik Belediyesi tarafından düzenlenen yönetmeliğe göre, artık GSM operatörleri ilçede bulunan baz istasyonları için İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden yapı ruhsatı almak zorunda. Bu doğrultuda tüm operatörlere ruhsatlarını almaları belediye tarafından resmi yazı gönderildi. Yazının ellerine ulaşmalarından itibaren mevcut baz istasyonlarına ruhsat başvurusu yapmaları için operatörlere bir ay süre tanındı. Ruhsat başvurusu yapılan baz istasyonları, teknik ekipler tarafından kontrol edilecek. Kriterlere uygun olmayan baz istasyonlarının kaldırılması için yasal işlem başlatılacak. Bir aylık ruhsat başvuru süresine uymayanlar hakkında yasal işlem başlatılacak.

Kriterler neler?

Öncelikle GSM operatörlerinin baz istasyonlarını yerleştireceği binanın iskanı olması gerekiyor. Baz istasyonlarının güvenlik mesafesi konusunda ülkemiz daha hassas davranıyor. Baz istasyonlarının meskun mahalden uzaklığı ülkemizde dünya kriterlerine göre 4 kat daha fazla. Pendik’te ise bu uzaklığın ülkemize göre 2 kat daha fazla olmalı.

Elektro-manyetik alan şiddeti ölçümleri 6 ayda bir ölçülmek zorunda

Belediyenin denetimi, baz istasyonlarının ruhsat işi ile bitmiyor. Baz istasyonlarının elektro-manyetik alan şiddeti ölçümleri 6 ayda bir GSM operatörleri tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na(BTK) yaptırılarak sonuçlarının Pendik Belediyesine sunulması ve baz istasyonu yanına konulacak bilgilendirme levhasına yazılması gerekiyor. Sonuçlar aynı zamanda düzenli olarak pendik belediyesi web adresinden de duyurulacak. Operatörleri uyaran belediye yetkilileri, yapı ruhsatı almadan tesis edilen baz istasyonlarının tespiti halinde yasal işlem düzenlenerek Zabıta Müdürlüğü tarafından yıkılacağı bildirildi.

ATM’ler gelişigüzel konulamayacak

Son zamanlarda sayıları kontrolsüz şekilde artan ve gelişigüzel şehrin çeşitli yerlerine konulan ATM’ler için Pendik Belediyesi düzenleme getirdi. Düzenlemeye göre, yapı ruhsatı talebi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne; yapı kullanma izin belgesi(iskân) talebi ise; Yapı Kontrol Müdürlüğü’ne yapılması gerekiyor. Yapı ruhsatı alınabilmesi için birtakım şartların yerine getirilmesi bekleniyor. İşte bu şartların bazıları: ATM önlerinde 2 metre genişliğinde bekleme alanı olacak. Bu alandan sonra caddelerde 3 metre; sokaklarda ise 2 metre yaya geçiş alanı sağlanması gerekecek. Müstakil yapı niteliğindeki ATM kabinleri belediyece uygun görülecek alanlarda inşa edebilecek. Trafiği olumsuz etkileyecek veya yaya-araç güvenliğini tehdit etmesi muhtemel ATM kabinlerine yapı ruhsatı düzenlenmeyecek.

Şehrin görüntüsünü bozan çardaklar yıkılacak

Pendik Belediyesi gelişigüzel ve kontrolsüz biçimde koyulan çardak, pergola, sundurma, satış ofisleri gibi yapıların ortadan kaldırılması amacıyla çalışmalarını da sürdürüyor. Son bir yıl içerisinde 550 kaçak yapıyı yıkan Pendik Belediyesi, şehrin görüntüsünü bozacak şekilde koyulan bu tür yapıların düzenlenmesi için meclis tarafından bir yönetmelik hazırladı. Yönetmeliğe uygun olan yapılara geçici izin belgesi verilecek; uygun olmayanlar ise yasal işlem yapılarak kaldırılacak. Belediye yetkilileri, ilçenin modern bir kent olması yönünde çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2011, 19:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17