400 bin ağaç Pendik, Çatalca, Durusu ve Sultanbeyli'ye dikilecek

İstanbul 400 bin fidan dikimi projesi ile yeşillenecek.

400 bin ağaç Pendik, Çatalca, Durusu ve Sultanbeyli'ye dikilecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Kadir Topbaş; Çatalca, Durusu, Sultanbeyli ve Pendik'te 400 bin fidan dikimi projesi kapsamında düzenlenen törende ağaç dikimini başlattılar.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş; Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Anadolu aslanları İşadamları Derneği (ASKON)işbirliğiyle Çatalca, Durusu, Sultanbeyli, Pendik'te 400 bin fidan dikimi projesi kapsamında Pendik'te düzenlenen törene katıldı.


Başbakan Erdoğan ve Başkan Kadir Topbaş, törende Milli İradeye Saygı adı verilen ladin ağıcına ilk toprağı attı, can suyunu verdi. Ağaçların dikildiği alana, Kronik Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Küresel İşbirliği anlamına gelen GARD Ormanı adı verildi. Erdoğan, ASKON'un kampanyasına destek veren kuruluşların temsilcilerine plaket verdi. Törende İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca de katıldı.


Ağaç dikimi öncesinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dikilecek bu fidanların İstanbul'un muhteşem yeşil görüntüsünü daha da zenginleştireceğine, daha da güzelleştireceğine inandığını belirterek, “Bu arazide dikilecek ağaçlar şehri güzelleştirmenin yanında göğüs hastalıklarından muzdarip insanlarımızın ferahlamasını sağlayacak şekilde özel olarak seçildi. Ormanlar varlıkları itibariyle havamızın, suyumuzun, toprağımızın, yani sağlığımız kaynağı, garantisidir. Şimdi bunu işte bu ormanla, göğüs hastalıklarına iyi gelen ağaçlar yoluyla doğrudan doğruya bir şifa kaynağı haline dönüştürüyoruz” diye konuştu.


“Bizim işimiz çevrecilik, bizim işimiz ağacın olmadığı yere ağacı götürmek ve çeşitlendirerek götürmek” diyen Erdoğan, 2008'den bu yana Milli Ağaçlandırma Seferberliği Projesi yürüttüklerini hatırlatarak, şöyle konuştu;


Milyonlarca ağaç dikiliyor


“Bunu görmek lazım. Eğer mesele ormansa, ağaçsa, yeşili korumaksa meselenin gerçekten bu olduğuna inananlar varsa birkaç rakamla Türkiye'yi nereden nereye getirdiğimizi anlatmak istiyorum. Geçtiğimiz 11 yılda tam 3 milyon 691 bin hektar, yani yaklaşık 37 milyon dekar ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yaptık. Ülkemizin orman varlığınız azaltmak bir yana, mevcudun üzerine 900 bin hektar daha orman alanı ilave ettik. Yangın sebebiyle tahrip onlar orman alanlarımız zaten 1 yıl içinde yeniden oluşturuyoruz. Bir yandan mevcut ormanları rehabilite ederken daha önce orman olmayan, ağaç bulunmayan 900 bin hektar alanı ormana dönüştürdük. Bu dönemde 2 milyar 800 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bizim işimiz bu, bizim işimiz çevrecilik, bizim işimiz ağacın olmadığı yere ağacı götürmek ve çeşitlendirerek götürmek. İşte bugün bu rakama 400 bini aşkın fidan daha ilave ediyoruz.”


Bu proje kapsamında 10 bin 577 kilometre karayolunun ve köy yolunun kenarına 6 milyon 600 bin fidan diktiklerini, aynı şekilde 27 bin 393 okulun bahçesine 5,5 milyon fidan diktiklerini anlatan Erdoğan, “Yine 1095 sağlık ocağı ve hastanenin bahçesinde de 267 bin fidanı toprakla buluşturduk. Askeri kışlalarda da 7 bin 800 hektar alanda 11 milyon 492 bin fidan diktik. 1 milyon 300 bin fidanla 9 bin 826 ibadethane ve mezarlığı ağaçlandırdık. Kendi fidanını dikmek isteyen belediye ve vatandaşa 110 milyon fidanı bedelsiz verdik. Üniversitelerimizdeki ağaçlandırma seferberliğini 15 Kasım'da Ankara Gazi Üniversitesi'nin Gölbaşı Yerleşkesi'nde bizzat başlattık. Hedefimiz her üniversite öğrencisi için 1 olmak üzere toplamda 5 milyon fidanı toprakla buluşturmak” diye konuştu.


Bütün bunların yanında İstanbul'a 100 bin erguvan, Bursa'ya 100 bin kestane, Çanakkale'ye 250 bin gül fidanı dikerek, bu şehirleri tarihi kimliklerine uygun şekilde güzelleştirdiklerini iade eden Erdoğan, şunları kaydetti;


“Bal ormanları, şehir ormanları gibi projelerle bu yıl başlattığımız badem ve kestane ormanları projeleriyle Türkiye'yi ağaçlandırma çalışmalarımızı çok yönlü olarak sürdürüyoruz. Milli parklar, koruma alanları, tabiat parkları, tabiat anıtlarıyla ülkemizin tabii zenginliklerine sahip çıkıyor, bunları muhafaza ediyor ve geliştirerek bizden sonraki nesillere aktarıyoruz. Bugün toprağa diktiğimiz 400 bin fidanın, bundan sonra dikeceğimiz milyonlarca, milyarlarca fidanların kökleri, dalları, yapraklarıyla barınmalarına vesile olacakları canlılarıyla ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2013, 00:32

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17