PARGALI İBRAHİM VE HÜRREM SULTAN

Osmanlı devletine faydası olduğu gibi, hayatını kumdan kaleler üzerine kurmuş, köleyken vezir, “makbul” ken “maktul” olmuş namı değer Parga’lı İbrahim paşa....

PARGALI İBRAHİM VE HÜRREM SULTAN
banner46

Osmanlı devletine faydası olduğu gibi, hayatını kumdan kaleler üzerine kurmuş, köleyken vezir, “makbul” ken “maktul” olmuş namı değer Parga’lı İbrahim paşa.

Televizyon da oynayan Muhteşem Yüzyıl dizisi ile bir çok Türk insanının yeni tanıdığı İbrahim paşa, bugün Yunanistan toprakları içinde kalan Parga da doğmuş, genç yaşta Osmanlı lara esir düşüp Manisa da dul bir kadına satılan Parga’lı yı Kanuni, Manisa sancağında keman çalarken tanımış, zekasına hayran olarak mahiyetine almıştır.

Pargalı İbrahim Paşa yı biraz tanıtmadan önce, her ne kadar insanlarda tarihe karşı  ilgi uyandırması bakımından taktire şayan bir dizi olsa da, son zamanlarda Brezilya dizilerine dönmesi ve bazı gerçekleri yanlış anlatması bakımından, Muhteşem Yüzyıl dizisine biraz değinmek istiyorum. İbrahim Paşa’nın Kanuni üzerindeki etkisi, keman çalması, bir süre tek tabanca olarak devleti yönetmiş olması, sarayının bahçesine seferden getirilen heykellerin dikilmiş olması doğru konulardır.Yalnız sarayın harem kısmında anlatılanlar dan bazıları, mesela Pargalı’nın Hürrem sultan ile elini kolunu sallayarak istediği zaman görüşebilmesi, Hürrem’i zehirlemek için lokum vermesi, Haremde ahçı dan bostancı lara kadar herkesin elini kolunu sallayarak dolaşması, tamamen diziye renk katmak için eklenen senaryolardır. Yoksa Harem de, Harem ağası bile Valide sultandan izin almadan dolaşamadığı gibi, gece harem mühürlendikten sonra içeri bile giremezdi.

Kanuni, 1520 yılında tahta çıkınca, İbrahim’i önce Hasoda’ya alıp, Doğancılar başı, sonra Rumeli beylerbeyi ve veziriazam yapması ile Makbul İbrahim Paşa olarak 13 yıl sürecek heybetli  yaşamı başlamıştır.Bu sürede başına devlet kuşu konmuş, Padişahın kız kardeşi ile evlenerek birde damatlık payesi almıştır.

Pargalı’nın dillere destan meşhur sarayı, bugün yıktırılmak üzere boşaltılan Sultan Ahmet Adliye binasının yerinde bulunmaktaydı. Bir çok hayır hasenatı bulunan Paşa’nın Kumkapı semtinde bulunan Musine Hatun Camisi, Padişahın kardeşi dışında ikici bir hatun ile de evlendiğini göstermektedir.

SÜLEYMAN İLE TÜRK DİYE DALGA GEÇTİ SONUNU HAZIRLADI
Paşa’nın çok hızlı bir şekilde yükselmesi ne kadar enteresansa, bir gecede boğdurulması da o kadar enteresandır.

İbrahim Paşa’nın ölüm sebebi hakkında tarihçiler kesin bir sebebe ulaşmamıştır. Bir kısım tarihçiler, Kanuni ile sohbetleri sırasında samimiyetine güvenerek, atalarının Türkistan’dan geldiğini bilmezmiş gibi yüzüne karşı alaylı bir şekilde “Türk” demesi, padişahında buna alınması, İran seferinde, buradakilerin yalakalık yapmak için, Acem şahının sıradan beylerine bile sultan denir denmesi üzerine, kendine Sarasker sultan dedirtmesi, defterdar İskender çelebiyi haksız yere boğdurtması, ölüm sebeplerinden olabileceği gibi, benim bu sebepler içine koymadığım konu, kendini Padişah ile bir tutup, tahta çıkabilme yolları aramasıdır. Çünkü bu kadar akıllı birinin, prosedürler gereği böyle bir şey olamayacağını bilmesi gerekmektedir.

Sebep ne olursa olsun, 1536 yılında Ramazan ayının 22. günü iftar için saraya davet edilmiş, iftar sonrası gece yarısına kadar Kanuni ile sohbette bulunmuş, sarayına dönmeyerek o gece Hasoda nın yanında kalmış ve aynı gece, Bostancı başı Kara Ali tarafından boğularak Maktul İbrahim paşa sıfatını almıştır.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2011, 21:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17