Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanat Tuzla’da

Filogrof Aysun Gemalmaz’ın filografi ( çivi üzerine...

Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanat Tuzla’da
banner46

Filogrof Aysun Gemalmaz’ın filografi ( çivi üzerine tel sarma) tablolarını sergilediği eserler, Tuzla Belediyesi sergi salonunda Tuzlalıların beğenisine sunuldu. Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın açılışını gerçekleştirdiği sergi, 25 Eylül Cumartesi gününe kadar açık olacak.

Tuzla Belediyesi Sergi salonu, çivi ve telin usta ellerde şekillendirilerek birbirinden güzel resimlerin oluşturulduğu Filografi sanatını ağırlıyor. Aysun Gemalmaz’ın eserinden oluşan sergi, Türk bayrağından takım armalarına, tarihi figürlerden hat sanatına kadar içinde birçok rengi barındırıyor. Filografi sanatının büyük üstadı Saim Devrilmez’den aldığı öğretilerle bu sanatta büyük bir başarı yakalayan Aysun Gemalmaz,hattat Muhammet Başda tarafından aldığı hat dersleriyle de çivilere ayrı bir ahenk katıyor.

33 eserden oluşan sergide, özellikle Osmanlı Arması sergiyi ziyarete gelen konukların ilgi odağı oldu.

 Filografi Sanatı Nedir?

Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır. Ülkemizde pek tanımayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta olup bütün dünyada unutulmak üzeredir.

Filografide, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilebilmektedir.


 

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2010, 05:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17