Prof. Dr. Mehmet Görmez, 'Hiç kimse hakikat avucumda benim diyemez!'

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, son günlerde İslam dünyasında ve Türkiye'de olup bitenlerle atıfta bulunarak, herkesin kendini hakikatin yerine koymaya kalkıştığını söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Görmez, 'Hiç kimse hakikat avucumda benim diyemez!'
banner46

Görmez, "Allah Müslümanlara hakikatin yanında olmayı ve hakikate hizmet etmeye emretti. Kendimizi hakikatin yerine koymayı emretmiyor. Üzülerek belirteyim en büyük yanlışlarımızdan bir tanesi herkes kendini, kendi düşüncesini, kendi hizbini, kendi cemaatini hakikatin yerine koymaya çalışıyor. Hiç kimse hakikat avucumda benim diyemez. Biz hepimiz hakikatin yolunda olmakla mükellefiz." dedi.


Başkan Görmez, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi'nde 'Üniversite ve İslam' konulu konferansta konuştu. Camilerin üniversitelerdeki önem ve ehemmiyetinden bahseden Başkan Görmez, son günlerde ve yıllarda İslam dünyasında ve Türkiye'de olup bitenlere değindi. Herkesi hakikatin yanında olmayı ve hakikat için çalışması gerektiğini kaydederken, kimsenin de kendisini hakikatin yerine koymaması gerektiğini vurguladı.


"Son yıllarda, günlerde İslam dünyasında, Türkiye'de olup bitenler, kendisini dindar olarak tavsif eden insanların yapıp ettiklerinden dolayı sakın dine küsmeyin. Eğer dini sadece dindarların hayatında görmeye kalkışırsanız yanılırsınız." diye uyarılarda bulunan Başkan Görmez, şöyle devam etti: "Bugün Bağdat'ta, Şam'da, Kahire'de ateşler yükseliyor. En büyük sebebi herkes hakikatin yerine kendini koymaya kalkışıyor. Allah biz Müslümanlara hakikatin yanında olmayı emretti. Kendimizi hakikatin yerine koymayı emretmiyor. Üzülerek belirteyim, en büyük yanlışlarımızdan bir tanesi herkes kendini, kendi düşüncesini, kendi hizbini, kendi cemaatini hakikatin yerine koymaya çalışıyor. Hâlbuki biz hepimiz hakikatin yolunda hizmet etmekle emrolunduk. Hiç kimse hakikat avucumda, hakikat benim diyemez. Biz hepimiz hakikatin yolunda olmak mükellefiz."


"HAKİKATİN YOLUNDA MESAFE ALARAK SORULARA CEVAP BULABİLİRSİNİZ"


Batı dünyasında dine koyulan mesafelerin, din karşıtı bütün ideolojilerin, sekülerizmin, dünyevileşmenin dindarların tartışmalarından meydana geldiğini dikkat çeken Başkan Görmez, dindarın birbirleriyle yüz yıl mezhep çatışmaları içerisine girdiğini dikkat çekerek, "Ve genç kuşaklar dediler ki, 'eğer din buysa, biz o dünyada yokuz dediler.' Dinden ve dinin hakikatinden kopmayı tercih ettiler." diye konuştu.


"Korkarım bugün İslam dünyasında da bu anlamsız beyhude tartışmalar, bu dindarların birbirleriyle ilgili anlamsız güç kavgaları, anlamsız güç tutkuları genç kuşakların zihninde aynı neticeleri doğuracak diye endişe ediyorum." ifadesini kullanan Başkan Görmez, "Onlar da, 'eğer din buysa, eğer dindarlık buysa, biz burada yokuz' diyecekler diye endişe ediyorum. Lütfen siz mabedi yeniden tanımlayarak iman, akıl, üniversite, bilim ilişkisini yeniden inşa ederek ama kendinizi hakikatin yerine koymadan, hakikatin yolunda mesafeler kat ederek ancak bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz." dedi.


"BU ÇELİŞKİYİ PAYLAŞMAK İSTEDİM"


Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yaşanan bir olayı anlatan Başkan Görmez, buradaki çelişkiyi herkesin görmesi gerektiğini kaydetti. Görmez, o yaşanları şöyle anlattı: "Ankara İlahiyat Fakültesi'nde 20 yıl hocalık yaptım. Oradan mezun oldum. 1949 kurulduğu sene İlahiyat Fakültesi üniversiteye müracaat edecektir, bir mescit açmak için. Üniversite oraya, şu cevabı verecektir: Üniversite ortamı laik bir ortamdır, üniversitede cami olmaz. Bir müddet sonra ilahiyat fakültesi hocaları, şöyle müracaat edecektir: Biz fakültede bir dinler laboratuvarı kuracağız, bize bir yer tesisi için imkan hazırlanması. O mescit kurulur ve halen o mescidin kapısının girişinde, önünde bir vaftiz havuzu vardır. Bu çelişkiyi de sizlerle paylaşmak istedim."


GÖRMEZ ÜNİVERSİTENİN UYGULAMA CAMİNİ İBADETE AÇTI, İLK NAMAZI KILDIRDI


Görmez ve beraberindekiler daha sonra kentteki hayırseverlerin katkılarıyla yaptırılan Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi uygulama caminin açılışına katıldı. Okunan ezan ve yapılan duanın akabinde hayırseverlerin katkısıyla 4.9 milyon liraya yaptırılan uygulama cami ibadete açıldı. Camide ilk namazı imam olan Başkan Görmez ve beraberindekiler kıldı. 2 bin 500 kişilik caminin iki minaresi bulunuyor. Beton örme kabuk şeklinde inşa edilen caminin çevresine oturma alanları yapılacak.




kaynak; habervaktim.com

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2014, 23:16

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17