Maltepe Belediyesi, işime, emeğime ve ekmeğime dokunma! Dediler

Maltepe Belediyesi'ni protesto eden, Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi, yaptığı basın açıklamasında;

"Maltepe Belediyesi ile Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube olarak karşılıklı imzaladığımız Toplu İş Sözleşmesi Belediye yönetimi olarak hukuksuz biçimde bir yıldır uygulanmıyor. Toplu Sözleşmemizde; Yıllık asgari ücret farklarının işçilere yansıtılması, haftalık çalışma saatinin 45 saatten 40 saate indirilmesi, çocuk haklarının korunması ve çocuk işçiliği ile mücadele, kadına yönelik şiddete karşı yaptırım uygulanması, engelli hakları ve iş güvencesi gibi pek çok maddenin yer aldığı Toplu İş Sözleşmesinin uygulanması için bir yıldır mücadele içindeyiz.

Asgari ücret zammı, haftalık 40 saat çalışma süresi gibi maddelerin yer aldığı Toplu İş Sözleşmemizi bir yıldır uygulamayan Maltepe Belediyesi, sendikanın şube yöneticisinin iş akdini tek taraflı feshetti.

Maltepe Belediyesi yönetiminin bu hukuk tanımaz, işçi düşmanı tavrına karşı hakkımızı alabilmek için, DİSK/Genel-İş Sendikası ve sendika üyesi Maltepe Belediyesi işçileri olarak gerek diyalog yoluyla, gerekse eylemlilik içerisine girerek bu sorunu çözmeye çalıştık. Bu süre içerisinde CHP’li yetkililerle bu hukuksuzluğun çözümü için sendika yöneticilerimiz tarafından defalarca yapılan görüşmelere rağmen Maltepe Belediye yönetimi hiçbir adım atmadı.

İşçiler Sendikamızdan İstifaya Zorlandı, İşten Atılmakla Tehdit Edildi

Sendika olarak işçilerin haklı davasını sonuna kadar savunduğumuzu, işçilerin emeği ve alınterinden asla vazgeçmeyeceğimizi gören Maltepe Belediyesi yönetimi, sendikamıza yönelik saldırıya geçti. Üyelerimizi yandaş sendikalara kaydetmeye çalışarak istifaya zorladı, işten atmakla tehdit etti. Ancak tüm çabalarına rağmen Maltepe Belediyesi işçileri sendikaları DİSK/Genel-İş’ten vazgeçmedi.

İşe İade Sözü Tutulmadı

Maltepe Belediyesi Yönetiminin sendikamıza yönelik saldırılarının boşa çıkarılmasının ardından Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde işçi olarak çalışan, sendika şube yöneticimiz Alkan Okuducu belediye yönetimi tarafından sendikal faaliyetleri gerekçe gösterilerek işten atıldı. Son bir aydır gerek sendika yöneticimiz Alkan Okuducu gerekse uygulanmayan Toplu Sözleşmemizle ilgili belediye yönetimiyle yapılan görüşmelerde sorunun çözüleceği, Alkan Okuducu’nun işe geri alınacağı ifade edilmişti.

Ancak yeniden Maltepe Belediyesi yönetimi verdiği sözleri tutmamış, bizleri oyalama yönüne gitmiştir. Tamamı hukuksuz olan bu işlemler Alkan’a dönük değil sendikamıza dönük bir saldırıdır.

Sendikalı Olmak Anayasal Bir Haktır. Anayasal Hakkımızı Kullandığımız İçin İşten Atılmakla Tehdit Ediliyoruz

Şube Yöneticimizin işten çıkarılması ve üyelerimizin belediye yönetimi tarafından istifaya zorlanması kabul edilemez. Maltepe Belediyesinin bu saldırısı, sendikaya ve sendikal mücadeleye dönük bir saldırıdır. Sendika üyelerini istifaya zorlayan belediye yöneticileri Türk Ceza Kanunu’nda da yer alan “Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi suçu” işlemektedir.

“Toplu Sözleşmemiz Uygulansın. İşten Atılanlar İşe Geri Alınsın.”

Biz hem hukuken geçerli, hem de emekçilerin ekonomik kriz yükünün altına ezilmeyeceği bir sözleşme imzaladık. Bugüne kadar her türlü diyalog ve müzakere yolunu sonuna kadar zorladık. Ancak belediye yöneticileri ve bürokratları imzaladıkları sözleşmeyi uygulamamaktadır.

İşçilerin Toplu Sözleşme ile kazandığı hakları gasp edenler, sendika şube yöneticimiz Alkan Okuducu ve 20’ye yakın işçiyi gerekçesiz işten attı.

Toplu Sözleşmemiz uygulanıp, Alkan Okuducu arkadaşımız işe geri alınıncaya kadar Maltepe Belediyesi önünde direniş ateşini yakıyor ve Belediye önünde süresiz eyleme geçiyoruz. Tüm işçileri, emekçileri, emek dostlarını ve Maltepe halkını direnişimize destek vermeye çağırıyoruz.

Son olarak buradan başta Aliağa işcileri, Somadan Ankara'ya yürüyen madencileri, KHK zulmüne karşı hakları için Ankara’da bir araya gelmeye çalışan

emekçiler olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında işi ve ekmeği için direnen işçileri ve emekçileri selamlıyorum.

İnadına Sendika İnadına DİSK!

Zafer Direnen Emekçinin Olacak!

DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube" Denildi.

YORUM EKLE

banner17