Adaletimiz Bu mu?

Çok endişeliyim ve üzülüyorum. Benim gibi üzülenlerin ise azınlıkta olduğunu düşünüyorum. Üzülme nedenimi sorarsanız tek kelimeyle cevap vereyim. Adalet!

***

Öncelikle şunu ifade edeyim, bu bir siyasi yazı değildir. Bu makalemde ne bir partiyi tenkit etmek, nede bir partiyi göklere çıkarma derdinde de değilim.

***

Yaşadığımız vatanımızda Adalet için kilometrelerce Ankara’dan İstanbul’a yürüyenlerle, partisinin tabela isminin içinde Adalet kelimesi geçenlerin yönettiği TBMM’miz var. Peki, “Adalet” diye yürüyenlerle ve partisinin isminde “Adalet” yazanlara sormak istiyorum. Adalet var mı? Var ise ne kadar var ve ne kadar uygulanıyor?

***

Her hafta Cuma namazına gidip Nahl suresinin 90. Ayetinde Allah'ın Adaleti emrettiğini dinleyip sonra normal hayata dönüp unuttuğumuz Adaleti irdelemek istiyorum müsaadenizle...

***

Bir yaşanmış olayla başlayalım. 10 Ağustos 1997’de Gaziantep’te bir pastaneden baklava ve fıstık çaldıkları gerekçesiyle yargılanan Ali A. ve arkadaşları 9’ar yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Kamuoyunda uzun süre gündeme gelen 4 arkadaş, Şartla Salıverme Yasası’ndan yararlanarak 19 ay hapis yattıktan sonra serbest kaldı.

***

Gelelim günümüze; Mülkiye Müfettişlerinin Kartal'da 23450,72 m2 fazla inşaatı tespit ettiği ortaya çıktı. Tespit etmeselerdi arada kaynayacakları bazı inşaatlar gibi.

Kartal Belediyesi Encümeni; Karar No:575 ve 26-04-2018 Karar Tarihi ile sözü edilen taşınmazın fazladan gelir eden yapı müteahhidine neredeyse yüzde biri kadar ceza kesti. Belgeleri bende mevcut. Araştırdım ve duyduklarıma inanamadım.

Baklavaya 9 yıl ağır ceza uygulanan ülkemizde 23450,72 m2 fazla inşaat yapan müteahhit imar affı ile af edilmiş. Yani yaptığı yanına kar kalmıştır. Peki müteahhit af edildi de (helal olsun adamlar işini biliyorlar! diyebilirsiniz belki, bence haram olsun.) Buna göz yumanlar, görevini kötüye kullananlara neden ceza yok? Adaletimiz bu mu? Kartal’da böyle kaç inşaat var?

***

12519 ada, 512 parselde 211 adet ağacın tescilli olduğuna yönelik 07/03/2007 tarihli Anıtlar Kurulu kararı var. Uydu görüntülerinde ise Yücel Sitesi inşaatı başlamadan öncesi ve sonrası arasında ki ağaç sayısı arasındaki fark dikkatimizi çekti ve bu 211 ağaç yaşıyor mu? Diye haber yaptık ve sorduk. Ne oldu biliyor musunuz? Bir Allah’ın kulu açıklama yapmadı bizden başka olayın üzerine kimse de gitmedi. Her kes “Duymadık, görmedik, işitmedik!” Moduna girdi. Soruyorum o ağaçlar yaşıyor mu? Yaşamıyorsa bir ağaç katliamı var ise suçlular ve göz yumanlar cezalarını çektiler mi? Adaletimiz bu mu?

***

Kartal Soğanlık’ta deprem yönetmeliğine göre Ağustos depreminden sonra yapılan Praktiker’in olduğu devasa alan yıkıldı. Ak Parti Kartal Belediye Meclis üyesi çıkıp meclisin kürsüsünden ‘20 milyon kamu zararı var!’ dedi. Bir Allah’ın kulu yargıyı harekete geçirmedi. Baklavaya 9 yıl ağır ceza uygulanan ülkemizde. 20 milyon kamu zararı olduğu iddia edilen yapı sahiplerine ve ona göz yumanlara hiçbir ceza gelmedi. Adaletimiz bu mu?

***

Esentepe Mahallesi Akel Bloklarının olduğu arazi de Kartal Belediyesi 6.425 metrekare alanı metre karesi 3 bin liraya müteahhide sattı. Aynı alanda milli emlak ise metre karesi 3.750 liraya sattı. Ak Parti Kartal Belediye Meclis üyesi çıkıp kürsüden “kamu zarara uğratılıyor” diye uyardı. Devamında “Metre kare başına 750 lira çarpı 6.425 metrekare eşittir 4 milyon 800 bin lira kamunun zarara uğradığını görüyorum. Yani Milli Emlak'ın satış bedeli ile Belediye arasındaki fark yaklaşık 5 milyon lira, biz Milli Emlak’ ın satış bedelini almıyoruz. Kendimiz bir bedel uyduruyoruz. Bu uydurduğumuz bedelden 5 milyon zarar ediyoruz. Sadece Belediyenin satışından vatandaşın kazandığına bakalım. Vatandaş 6.425 metrekare de 2,5 emsalde 16 bin metrekare kazanıyor 16 bin metrekarede 160 tane daire yapıyor. 16 bin metrekareye karşılık 19 milyon para veriyor. Yani yaklaşık 1.100-1.200 lira metrekarede geri veriyor bunu maliyetin üzerine koyduğumuzda satış bedelini çıkardığımızda vatandaşın buradaki karı yaklaşık 55 milyon lira.” Dedi. Peki ne oldu? Baklava çalanlar ceza aldı ama kamuyu zarara uğratanlar ceza aldı mı? Halen bilen yok.

***

Kıymetli okurlarımız birde FETÖ'nün Belediyeler İmamı mevzusu var malumunuz. Halen tutuklu. Yüzün üzerinde belediye ile iş yaptığı destek aldığını ve bu belediyelerin listesini basın çarşaf çarşaf yayınladı. Bu belediyelere ne hikmetse dokunulmadı. Devletimiz, yargımız elbette ki en doğrusunu bilir. Bekletiyorsa da bir sebebi vardır mutlaka. Bu belediyelere dokunulmaması kamu vicdanını derinden yaralamıştır. Baklava çalanlara ağır ceza veren adaletin, Fetö’nün siyasi ayağına da bir an evvel gelmesini halkımız dört gözle beklemektedir.

***

Kartal’da binaların çatılarına şöyle bir kafayı kaldırıp baktığınızda neredeyse tamamının çatı katına bir daire daha fazladan, fırsat bu fırsat çıktığını hatta çoğunun en üst katı dubleks daireye çevirdiğini göreceksiniz. Hatta bazı binaların (Çöken binada olduğu gibi) içerden sonradan bazı alanları yıkıp oynadığı da iddia edilmektedir. Plan proje harici birileri fazladan çatı katına daire yaparak adaletsiz çıkar elde etmiş olmuyor mu? Kolonlara fazla inşaat yükü yüklemiş olmuyorlar mı? Bunlara göz yumanlar görevlerini kötüye kullanmış olmuyorlar mı? Neden veya ne karşılığında göz yumuyorlar? Baklava çalana ceza var da, bunlara ceza yok mu? Adaletimiz bu mu?

***

“Kızım Fatıma olsa elini keserim” Diyerek Adalet konusunda ki kararlılığını ortaya koyan Peygamberimizin ümmetine “Görmedim, duymadım, konuşmadım!” Diyerek adaleti ötelemenin yakışmayacağı kanaatindeyim.

En kalbi duygularımla, adaletli kalınız…

- - - -

YORUM EKLE

banner17