Taşyürek, "İBB'nin borcu 26 milyardan 57 milyara yükseldi"

Kartal Ak Parti İlçe Teşkilatı Gazeteciler ile iftar sofrasında bir araya geldi. İlçe Başkanı Ebubekir Taşyürek ile Yönetim Kurulu ve Belediye Meclisi üyelerinin de hazır bulunduğu iftar etkinliğine çok sayıda Gazeteci de ilgi gösterdi.

-
AK Parti Kartal İlçe Başkanlığı, ilçe Başkanı Ebubekir Taşyürek Başkanlığında Kadim Döner'de basına iftar yemeği ikram etti. İftar yemeğinde Grup Başkan vekili Muhammer Bektaş, Meclis üyeleri Haydar Göksoy, Elif Bulut Gezen, Abdullah Açık,  İlçe Başkan Yardımcıları Nimet Gündoğdu, Zeki Karaismailoğlu ve İlçe yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundular.
-
-
Ak Parti Kartal İlçe Başkanı Ebubekir Taşyürek burada yaptığı konuşmada hem Kartal özelinde hem de Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan denetimlerde elde edilen sonuçları kısaca açıklarken, Ramazan sofralarında siyaset yapmayı çok uygun bulmadıklarını ancak Kamuoyunu bilgilendirmek amacı taşıdıklarını belirtti. Taşyürek, amaçlarının bağcıyı dövmek değil üzüm yemek olduğunu hatırlattı.
-

-

Ebubekir Taşyürek şunları söyledi: “Bizim yapmak istediğimiz Ramazan’ın manevi havası içerisinde bir kayıkçı kavgası çıkarmak değil. Bu sofranın nezaketine uygun bir takım değerlendirmeler yapmak istiyoruz. Belediyelerimizin dahil olduğu 5393 sayılı yasanın 25. Maddesine göre oluşturulan Denetim Komisyonları Halk adın seçtikleri Meclis üyeleri vasıtasıyla Belediyeleri denetlerler. Bizimde bu manada tüm Belediyelerde bunlar Ocak ayında oluşturuldu. Onlar da çalışmalarını 45 gün içerisinde tamamladılar. Hazırladıkları raporları da Meclis Başkanlıklarına sundular. Bu manada Kartal Belediyesi Denetim Kurulu üyesi olan Haydar Göksoy kardeşimiz de görevini yaptı ve bir rapor hazırladı. Nisan ayı başındaki oturumlarda da bu konuyu kürsüden dillendirdi. Ben birazdan bunları başlıklar halinde hatırlatması için kendisine söz vereceğim. Ama ondan önce ben, Büyükşehir ile ilgili birkaç kelam etmek isterim."

“İstanbul'un 39 evladından biri Kartal"
"İBB’de yapılan Denetim çalışmasında hazırlanan 44 sayfalık bir rapor var. İstanbul bir Dünya kenti. Bize ecdadımızdan emanet. Biz her ne kadar Kartal’da olsak bile, biliyorsunuz İstanbul’un da 39 evladından biri Kartal. İstanbul çok önemli bir kent. Düşünün ki, Peygamber Efendimiz doğmadan önce dahi Ayasofya vardı. İstanbul bu yüzden tarihi dokusuyla çok itina edilmesi gereken bir yer. Bu kente sahip çıkmalıyız. O yüzden İstanbul Büyükşehir’de hazırlanan Denetim raporundaki bazı bilgileri sizlere aktaracağım."

“İstanbul'da yatırım oranı % 55'den % 34'e düştü"
"İstanbul’da yatırım harcamaları son 3 yılda % 34’e düştü. Daha önceki yıllarda bu oran %55’di. Yatırım harcaması ne demek? Yatırım harcaması bir Belediye’nin bir kente yaptığı kalıcı harcamalar demektir. Yatırım harcamaları dışındakiler işte personel giderleri gibi kalemlerdir. Ama yatırım harcamaları bizden toplanan paralarla bize kalan giderlerdir. Yatırım harcamalarının düşmesi önemli bir tespittir."

-

“İBB'nin borcu 26 milyardan 57 milyara yükseldi"
"İkinci olarak devir alınan borç 26 Milyar iken şu anda 57 Milyara ulaşmıştır. İBB bugüne kadar olmamış bir şekilde borçlanma limitlerini doldurmuş durumdadır. Biliyorsunuz yasaya göre borçlanmaya sınır getirilmiştir. Belediyeler eskiden olduğu gibi fütursuzca borçlanmasınlar diye yasaya ek bir madde konulmuştur. Burada koyulan 2 barajı da İBB aşmıştır. Bu da artık İstanbul için yatırım yapılamayacak anlamı taşır. Bu özellikle İBB bağlısı 30 şirketten “İETT” için çok önemli bir tespit."

-

"15 bin kişiyi işten çıkarıp, 50 bin kişiyi işe aldılar”
"Üçüncü tespitimiz ise 15 bin kişinin işten çıkarıldığı ve yerine de 50 bin kişinin işe alındığı şeklindedir. Bir başka tespitimiz ise İstanbul’un 30 tane şirketi var. Her biri Anadolu’da ki bir Belediye büyüklüğünde olan ve çok önemli görevler yapan şirketler. Bu şirket çalışan yöneticiler 359 kişi iken daha sonrasında 470 kişiye yükselmiş. Aynı işi 359 kişi yaparken şimdi o sayı 470 olmuş. Bu yönetim bir şekilde eski İlçe Başkanlarını, eski Belediye Başkan adaylarını, İl yönetim kurulu üyelerini, eski Milletvekillerini ve onların akrabalarını maalesef İBB’nin iştirak şirketlerinde işe almışlar.
-
"Youtuberlara günlük 10 bin lira”
"Bir başka konu ise reklam ve algı yönetimi için Kartal Belediyesi’nde olduğu gibi İBB’de Kültür ve Sanat harcamaları kaleminde ilginç harcamalar var. Bunlardan “Youtuber” denilen kişilere günlük 10 bin lira ödemişler. Bu şartnamede de yazıyor. Bunlara İBB reklamlarını paylaşmak ve bir gün süre ile sosyal medyada tutmaları şartıyla ödenen günlük 10 bin lira."

-

"Deniz Taksilere 138 Milyon verildi, 54 bin lira kazanıldı”
"Son olarak benim yaptığım tespitlerde bahsedeceğim konu ise Deniz Taksileri konusu. Bu ferasetsizlik örneği. İBB ihaleye çıktı ve 50 adet Deniz Taksi alındı. Büyükşehir kendi çıktı ihaleye. Bu ihaleyi Şehir Hatlarına verdi. Bunlar alındı. Bunların bedeli 84 milyon lira. Sonrasında bunların işletilmesi için ayrı bir ihale açılıyor. Bu da 54 milyon lira karşılığında veriliyor. Yani maliyet toplamda 138 milyon oluyor. Bunun karşılığında İBB’nin elde ettiği gelir ise sadece 54 bin lira. Aradaki uçurumu görün. Bu da halkın parasının nasıl çarçur edildiğini gösteren başka bir skandal. Belediyeciliği bilmemenin en güzel örneklerinden biri. Maalesef bu Deniz Taksiler şu anda Haliçte bulunan tarihi bir tersanede çürümeye terkedilmiş içler acısı bir durumda bulunuyor. Yönetimin zafiyetini gösteriyor."

-

"Milletin oyları çantada keklik değil”
"Bizler çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kartal’da Ramazan boyunca vatandaşlarımızla birlikte oluyoruz. Yoğun bir çalışma temposundayız. Vatandaşlarla her fırsatta bir araya geleceğiz. Sohbet edeceğiz. Onları dinleyeceğiz. Bizim Siyasetimiz milletle yaptığımız siyasettir. Biz milletin üstünde Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi bir güç tanımadık. Tanımayacağız. Bütün gücümüzü milletten alırız. Milletin bize verdiği yetkiyle çalışmaya son sürat devam ederiz. Ama birileri bütün bu basiretsizlik içinde kariyer siyaseti yapıyor. Sanki milletin oyları çantada keklikmiş gibi bir takım duygulara, heveslere kapıldılar. Göreceksiniz milletimiz gerekli dersi bunlara hem 2023'te hem de 2034'te verecektir."

-

"Sıkıntıları yine Ak Parti çözecek”
"Biz Kartal özelinde yaptığımız çalışmalarımızda şunu görüyoruz. Bizim eksiklerimiz de elbette var. Dünya'da mevcut pandemi döneminden çıkılmasından dolayı ekonomik sıkıntılar var. Ukrayna-Rusaya savaşının göbeğinde biz varız. Bunlarla Turizm, ekonomik ilişkilerimiz var. Bu olumsuz şartlardan tüm Dünya etkilendi. Bu sorunlara rağmen halkımız yinede, elbette enflasyon var, pahalılık var, fiyat artışları da var. Ama bunları çözecek olan da Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Ak Parti diyor. Biz onlarla birebir konuşurken bunları biliyoruz. Onların görüşlerini dinleyince bunun böyle olduğuna şahitlik ediyoruz. Ben sözü Haydar Göksoy'a bırakacağım. Kısa başlıklar altında lafı uzatmadan Denetim raporunda tespit ettiklerini tekrar hatırlatmasını rica edeceğim. Bunları bilmemiz lazım. "Hafızayı beşer nisyan ile malüldür" (Yani; Unutmak insana has bir durumdur) Çok çabuk unutuyoruz. Hepimiz öyleyiz. Biz millet olarak yüzümüzü, yanağımızı biri okşarken, ayaklarımız tamamen yerden kesiliyor. Bu yüzden bunları bu Ramazan sofrasında bir kez daha hatırlayalım." Dedi.
-

-

Haydar Göksoy, yaptığı konuşmada özellikle Kartal Belediyesi’nin Özel Kalem Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü, Basın Yayın Müdürlüğü ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan harcama kalemlerine ağır eleştiriler getirdi.
 
“Kartal Belediyesi rekor borçlandı”
Göksoy, Kartal Belediyesi genelinde 849 dosyanın 169 adet’ini titizlikle ve hassasiyetle incelediklerini, Mali olarak bakıldığında Kartal Belediyesi gelirlerinin alınan bağış ve yardımlar ile birlikte 510 milyon 745 bin lira olarak gerçekleştiğini buna karşılık giderlerinin ise 538 milyon 358 bin lira tuttuğunu açıkladı. Kartal Belediyesi’nin 31-12-2021 itibarıyla 586 milyon rekor bir borçlanma içinde olduğunu sözlerine ekleyen Göksoy, “ Bu haliyle Kartal Belediyesi tarihe geçmiştir” diye konuştu.
 
“Yeme-içme ve promosyonlara 7 milyon harcama”
Haydar Göksoy sözlerinin devamında, Kartal Belediyesi’nin bu yıl ilk kez bütçesini küçülttüğünü anlatarak, yatırımların ise sıfır olduğunu iddia etti. Göksoy, yaptıkları tespitlerde Özel Kalem Müdürlüğünün 6 milyon 748 bin liralık bir bütçesi olduğunu, önceki Belediye Başkanının daha önce 9-10 milyonluk bütçeler hazırladığını, kendilerinin de bu bütçelerin yazık olduğunu, temsili ağırlama giderleri olarak yeme-içme ve promosyonlara verildiğini söylediklerini hatırlattı.
 
“Adrese teslim 2 milyonluk ihale”
Göksoy, Destek Hizmetleri Müdürlüğünün ise 84 milyon 201 bin lira harcadığını, burada 75 ihale dosyasının 15 adet’inin doğrudan alım yoluyla yapıldığını ifade ederek, 2 milyonluk bir harcamanın adrese teslim yapıldığını söyledi. Haydar Göksoy özellikle üzerine vurgu yaparak Titanic otelde yapıldığı söylenen ve 400 kişilik bir yemek bedeli olan 90 bin liralık harcamanın gerçek olmadığı iddiasını yine tekrarladı.
-
İftar programı sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yazdığı "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" adındaki kitap Kartal Ak Parti İlçe Başkanı Ebubekir Taşyürek tarafından günün anısına gazetecilere hediye edildi.
Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2022, 01:52

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17