Nizamettin Altıntaş, "Kartal Belediye başkanı ankete 200 bin verseydi 1. çıkacaktı!"

Kartal Belediye meclisi faaliyet raporunu görüştü.

Nizamettin Altıntaş, "Kartal Belediye başkanı ankete 200 bin verseydi 1. çıkacaktı!"

Kartal Belediye Meclisi 2. Birleşimi 19 Ekim 2020 Pazartesi günü Belediye başkan vekili Yılmaz Tuncer başkanlığında toplandı. AK Parti İBB ve Kartal Belediye Meclis üyesi Nizamettin Altıntaş faaliyet raporunu eleştirmek üzere konuşma yaptı.

Belediye başkanı ankete 200 verseydi belki 1. çıkacaktı!

Nizamettin Altıntaş, “Bizim yaptıklarımızı sizler, biz yaptık diyorsunuz. Rehabilitasyon merkezini zamanında Büyükşehir Belediyesi yaptı, açılışını yapamadı seçime denk geldi. Bunun yakında açılışını yaparsınız onu da biz yaptık dersiniz. Bu artık alışkanlık haline geldi. Ona da çok şaşırmayız. Sayın Başkanımız çok şey vaat etti, ama gelir gelmez ne yaptı? Yani 550 günlük bu takvimin başında, daha gelir gelmez. Zaten seçimden çıkmış bir Belediye Başkanı, Kartal artık yetkiyi vermiş, kendini bir şekilde ispatlamış. Neden gerek duyduğunu bilmiyorum ama gelir gelmez anket çalışmasına başladı. E zaten Belediyeyi kazanmışsın neyin anketini yapacaksın? Ama ankete 100.000 TL. para verdi ve 4. çıktı. Haydar’ın da dediği gibi 200 verseydi belki 1. çıkacaktı, bilmiyorum. Ama neden buna gerek duydu anlamakta güçlük çekiyorum. 2 sene sonra, 3 sene sonra yaparsınız, yaptıklarınız Kartal halkında karşılık buluyor mu, ne derecede karşılık buluyor o zaman değerlendiririz. Ama ben Kartal’ı biliyorum, Kartal’da 100.000 tl verdiğini biliyordunuz ben de biliyorum.

Dolayısıyla laf var, icraat yok.

Sayın Başkan, değerli meclis üyeleri. Başkan gelir gelmez anket yaptırdı dedim, ama onun arkasında benim de takdir ettiğim bir çalışma başlattı. Mahallemi dinliyorum dedi. Bu güzel bir şeydi. 20 mahallede kullanımlar yaptı, gitti dinledi. Ama nedense sadece dinledi yani onları ben de yapardım Belediye Başkanı olmama gerek yok. Dinledikten sonra aksiyon alabildi mi, bu dinlemelerden ne çıktı, Kartal halkının özellikle dikkat çektiği noktalar nelerdi kimse bilmiyor. Ben bunu 2 ay önce de söyledim varsa bir istatistik çalışmanız bizle de paylaşın biz de bilelim dedik. Öyle bir çalışma gelmedi. Dolayısıyla laf var, icraat yok. Bunu bundan sonra çok duyacaksınız çünkü hiçbir zaman gerçekleşmeyecek.

2021 yılında 20 milyon faiz ödeyeceğiz. Yani %33 daha fazla faiz ödeyeceğiz

Şimdi 2020 yılı performans programında eleştirdiğimiz konuları bugün de söyleyeceğiz. Çünkü aynı şeyler. Hatta kitapçık bile aynı. Kelimesi kelimesine, sayfası bile aynı. He kanun maddesi gereği birçok şeyin aynı olması lazım doğrudur. Ama içerik olarak baktığımızda yeni bir şey yok. Hatta kötüye gidiş var. Nedir o? Mesela 2020 yılı performans programını konuşurken biz, 2020 yılı için öngörülen faiz gelirinin 15 milyon olduğunu gördük ve üzüldük, bozulduk. Tabiri caizse Kartal halkının parası niye faize gidiyor? dedik. 2020 yılı performans kuramını konuşurken söyledik. Bugün 2021 yılını konuşuyoruz faiz geliri 20 milyona çıktı. Yani %33 daha fazla faiz ödeyeceğiz. Bunu siz söylüyorsunuz, ben söylemiyorum. Performans programında açık ve net görünüyor. Yani her şey azalıyor, bütçe azalıyor, yatırımlar azalıyor, her türlü sıkıntı var. Faiz geliri artıyor. Bunu Kartal halkının takdirine bırakıyorum.

Kartal Belediyesi’nin ekonomik sıkıntısı bitmiyor.

Yani yatırımlar azalıyor, ama faiz gelirinin arttığı bir dönem. Şimdi 10 senedir zaten bizim ekonomik sıkıntımız bitmiyor. Yani sürekli bir şey buluyoruz. Pandemiye neredeyse 4 elle sarılacağız. Ben seçimden sonra 1 yıl boyunca takip ettim. 1 yıl boyunca billboardlarda yazan şeydir bu, teşekkürler Kartal. İşte yeni bir başlangıç. Ya bitti seçim artık 1 yıl olmuş. Ama şimdi ne oldu pandemiden dolayı 14 kural gözüküyor, işte ellerinizi yıkayın, hijyen kuralı. Başka da bir şey yok. Yani Kartaldaki billboardlar da ya Belediye Başkanının videoları ve reklamları dönüyor, ya da pandemiyle ilgili afişler var. Başka da bir şey yok. Pandemi çıkana kadar da sadece teşekkürler Kartal vardı. Bunu da sizin takdirinize bırakıyorum.

Gerçekleşme oranı yine %50, yüzde altmış!

Tabi geçen sene biz 2020 yılı için 1520 milyon lira bütçe öngördük. Ondan önceki stratejik planlar da 600 küsür milyonlardan bahsediyorduk. Bunun aşağı çekilmesini de doğru bulduğumuzu ifade ettik. Çünkü gerçekleşmeyecek bütçeyi ne kadar şişirirseniz şişirin, bir anlam ifade etmez. 520 milyonluk bütçe, 2021 yılı için 543 milyon olarak öngörülmüş. Ama daha 1. Senede kendi yaptığınız stratejik planla çeliştiniz. Stratejik planı da siz yaptınız 1.yılın sonunda tabi Sayın Başkan cevabı verdi, bugün CHP sözcülerine sordular herhalde pandemi var, ekonomik kriz var herhalde. Şimdi stratejik planda 2021 yılı içinki stratejik planı az önce söyledim 5 yıllık yapıldı ve 5 yıllık rakamları öngörürsünüz. 2021 yılı için 617 milyon lira bütçe öngörmüşüz. Bugünkü bütçemiz 543 milyon lira. Yani belki 4 sene sonra 600 milyon liralara çıkabiliriz. Tabi sadece bu değil müdürlük bazında baktığımızda Fen İşleri Müdürlüğü mesela Kartal’ın yatırım yapabilecek Müdürlülüğe gelince 5 yıllık ortalama yıllık harcama kalemi 75 milyon lira olması lazım stratejik plana göre. Ama bugün 48 milyon. 2021 yılı için öngördüğümüz. Bunun da gerçekleşebileceğini pek zannetmiyorum ama. Sizin yazdığınız rakamlardan okuyorum, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne ortalama 24 milyon lira bütçe ayırmışsınız, stratejik planda bugün 15 milyon lira ile kapatacaksınız. Bunlar tabi devam ediyor yani hesap edin, 75 milyon yıllık ortalama öngörmüşsünüz, bu sene 48 milyon olarak öngörüyorsunuz, sene sonunda bunu da düşüreceksiniz demek ki gerçekleşme oranımız yine %50, %60 arasında olacak. Bunu bugünden görebiliyoruz. Bir sene sonrasında gitmeye gerek yok.

Hadi güle güle millet unuttu zannet!

Şimdi Müdürlükleri karşılaştırmayla kısaca birkaç bilgi daha vereceğim. Fen İşleri Müdürlüğüne 2020 yılında 8 milyon lira öngörmüşsünüz. Bu sene 17 milyon lira yetmez ama iyi. Uğur Mumcu Kent Meydanı için bir türlü hayata geçmeyen kent meydanı var ya 7 senedir oraya bütçe ayırıyoruz ne hikmetse 12 milyon lira öngörmüşsünüz, bu sene 8 milyon. Şimdi geçen sene performans programında Uğur Mumcu Kültür Evi diye bir projemiz varmış, 2 milyon lira bütçe ayırmışız, bu sene yok. Bu 2 milyon lira harcandı mı, nereye harcandı, ne şekilde kullanıldı, bilmiyoruz. Bu sene bunların kalkmasının sebebi nedir, onu da bilmiyoruz. Şimdi gençlik ve arge merkezi kurulacaktı demişsiniz. Geçen sene bütçe ayırmışsınız, bu sene yok. Yani yaz performans programına bütçe koy, seneye çıkar programdan hadi güle güle millet unuttu zannet. Topselvi’ye ya da Yunus mahallesine hizmet binası öngörmüşsünüz geçen sene 3 milyon lira bütçe ayırmışsınız, bu sene 7 milyon lira bütçe ayırmışsınız. Toplam 10 milyon lira, ortada hala ihale yok, inşallah 2021 yılı içerisinde ortada ihale olur. Yine aklıma gelmişken söyleyeyim kreşlerden bahsediyorsunuz. Bir alışkanlık meydana geldi Kartal Belediyesi’nde. Bir yerde bir proje yapılıyor, bir rezidans olabilir veya farklı bir proje olabilir, onun satış ofisini Belediyeye bağışlıyorlar ve orası kreş oluyor. Bizde bekliyoruz birisi inşaat yapsın, inşaat bitsin, satış ofisini Belediyeye bağışlasın, biz onu kreş yapalım. Başka?

300.000 lira hiç olmayan bir şey için neden harcanıyor?

Şimdi süre olarak kısıtlama olduğu için, bütün Müdürlükleri teker teker karşılaştırmayalım ama, yatırım olarak ayırılan geçen sene 18,5 milyondu, bu sene 16 milyona düştü. Biz yatırım artacak diye bekliyoruz. Her geçen gün, her geçen sene azalıyor. Riskli alan olarak ayırılan etap 1 ve etap 2 dediğimiz projelerin her yıl maliyetlerini bütçeye koyuyoruz. Orası da 8 sene oldu. Ne zaman bitecek, şu anda ne aşamadayız, vatandaş burada bize soruyor, size soruyor. Sonuç ortada bir şey yok. Her gün 300.000 lira bütçe ayırıyoruz oraya. Ne için kullanılıyor bu bütçe? 300.000 lira hiç olmayan bir şey için neden harcanıyor? Ki personelin çalışması zaten, personel maaşı adı altında veriliyor. Başka bir şeye niçin para harcanıyor, bilmiyorum.

Her personelin başına bir tane güvenlik kamerası mı takılacak?

Bir konu daha gözüme takılmıştı onu sormak için paylaşıyorum. Nedir bunun cevabı, ilgili Başkan Yardımcımız verebilir. Güvenlik kamerası alacağız. Mevcutta 370 tane güvenlik kameramız varmış, 244 tane daha alacağız. Nereyi gözetleyeceğiz, bunlar nereye takılacak, her personelin başına bir tane güvenlik kamerası mı takılacak, bilmiyorum. Onun cevabını bekliyorum.

Biz diyoruz ki tasarruf edin, siz tanıtıma %40 bütçe arttırdınız!

Sayın Başkanım, değerli meclis üyeleri. Yine Sn. Belediye Başkanımızın, sosyal belediyecilik adı altında söylediği ifadeleri yine Haydar kardeşimizin bir sözü ile pekiştireceğim. Sosyal Belediyecilik değil, sosyal medya belediyeciliği. Bakın, sosyal medya belediyeciliğinden kasıt nedir? 2020 yılında Basın toplantısı görüşme ve ziyaretler yapılması ile ilgili bütçe 800.000 lira iken, bugün 125.000 lira. Yani %40 sosyal medyaya ayırılan bütçe arttı. Az önce ifade ettim. Paramız yok, ekonomik nedenlerden bahsediyorsunuz. Biz diyoruz ki tasarruf edin, ama nedense sosyal medyaya, reklama, tanıtıma %40 bütçe arttı. Bırakın azalmayı, arttı.

Konserlere 7.3 Milyon lira!

Sayın Başkanım, değerli meclis üyeleri yine bir konu daha var. Yine ifade ettiler biraz önce başkan vekilimiz sunum esnasında dediler ki, sunulacak hizmetler için bina ve tesislerin kiralanması bu 2020 yılında 7 milyon iken, 2021 yılında 2.6 milyona düşmüş. Demek ki bazı hizmetlerden vazgeçtik. Onlara artık gerek yok. Sunulacak hizmetler için bina kiralanmasına gerek yok. 5 milyon lira niye düşer bir bütçe? Onu da merak ettim. Yani hangi hizmetlerden vazgeçtik? Az önce yine ifade ettiğim gibi ekonomik nedenlerden bahsediyoruz ama, özel günler, anılan günler, konserler, tiyatrolar, festivaller, şenlikler 7.3 milyon lira. Biz tasarruf etmekten bahsediyoruz yani yazık günah. Bakın az önce Furkan kardeşim de ifade etti, okullarda bulunan amatör müzik ve tiyatro gruplarının desteklenmesi 1000 lira. Komik yani. Yazmayın bari. Yani 7.3 milyon lira konserlere, festivallere harcayacağınıza, oraya 5 milyon lira harcayın. 2,5 milyonu okullara harcayın, çocuklara harcayın. 1000 TL. Nedir? Yazmasaydınız o zaman.

Engelli vatandaşlarımıza biraz daha fazla ehemmiyet gösterilmesini, bütçelerin arttırılması istiyoruz.

Şimdi söylenecek çok şey var. Ama Başkan haklı olarak zamanı verimli kullanmamız hakkında uyarıyor. Bende özet olarak performans programıyla ilgili 1-2 noktaya dikkat çekmek istiyorum. Sonrasında da inşallah sözlerimi toparlayacağım. Yani bu tavsiye niteliğindedir. Neticede hepimiz Kartal’da yaşıyoruz. Kartal’ın bir adım öne gitmesi, kalkınması, vefanın artması, hepimiz için önemli. Burada siyasi parti ayrımı gözetmeksizin Kartal’ın gelişmesine ve Kartal halkının refanın artmasına mücadele ediyoruz. Yani engelli vatandaşlarımıza biraz daha fazla ehemmiyet gösterilmesi, bütçelerin arttırılması, onlarla ilgili projelerin geliştirilmesini arzu ediyoruz. Özellikle akülü araba konusunda bize de talepler geliyor, size de geliyordur mümkün olduğunca bütçeleri arttırmamız lazım. Bunun dışında az önce ifade ettim yine amatör spor kulüplerine biraz daha fazla destek verelim. Oralardaki mesela yazmışsınız buraya 1 milyon lira bütçe ayırmışsınız. Ama gerçekleşsin, yani sadece burada yazıldığı gibi kalmasın. Diğerlerini geçiyorum, zamanı çok aşmak istemiyorum. 2020 yılı performans programının Kartal’da yeni projelere vesile olmasını, yeni yatırımlara vesile olmasını arzu ediyorum. 2021 yılı performans programının Kartal halkına hayırlar getirmesini temenni ediyorum, teşekkür ediyorum.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2020, 13:36

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17