Kartal Sosyal Hizmet Merkezi açıldı.

Kartal Sosyal Hizmet Merkezi Kızılay Bulvarı'nda açıldı.

Kartal Sosyal Hizmet Merkezi açıldı.

1 Mayıs 2017 tarihinde açılan Kartal Sosyal Hizmet Merkezi'nin Müdürü Murat Yıldız gazetemizi ziyaret ederek kamuoyunun haberdar olması için kurum hakkında bilgiler verdi.

Yıldız "Kartal Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü adına görevlerini yürütmek amacıyla fiili olarak 01.05.2017 tarihi itibariyle hizmete başlamıştır.

1- Sosyo Ekonomik Destek Yönetmeliği çerçevesinde 0- 18 yaş çocuğu olan ailelere; a) risk önleyici b) Olaya müdahil olma c) Olay sonucunda mağdur olan bireye yardım etme amaçlı verilen nakti yardım hizmeti.

2- Psikolojik Danışmanlık: Psikolojik olarak rahatsızlığı olan bireyin, yada mağdurun kendisinin, ailesinin, kurum yetkililerinin, yada mahkemelerin talebiyle( danışma tedbiri kararı olanlar)  Psikolog ünvanıyla çalışan meslek elemanlarının vermiş olduğu hizmet 

3-  a) Evde bakım modeli: Evde Bakım Yönetmeliği çerçevesinde ağır engelli bireylerin ailenin yanında evde bakımını sağlama noktasında verilen nakit ücrettir. b) engelli ve yaşlı kurum bakımı: Huzurevleri yönetmeliği, Rehabilitasyon Merkezleri  Yönetmeliği’ ne ( Özel ve Kamu) uygun bir şekilde bireyin kendisinin, ailenin, kurum yetkililerinin, ya da mahkemelerin talebiyle, kişinin barınmadan giyinmeye kadar tüm ihtiyaçlarını devlet tarafından karşılanmak üzere kurum bakımı işlemlerini başlatmak, Sosyal İnceleme Raporuyla beraber kurum bakımına yerleştirilmek üzere dosyasını tamamlayıp İl Müdürlüğüne göndermek. c) Başbakanlık engelli kimlik kartı; müracaatlarını almak, engelli kimlik kartını basımını yapmak.

4- KMÇ  ( korumaya muhtaç çocuk kurum bakımı) a) şiddet, suiistimal, cinsel taciz gibi olay sonucunda ya ailenin yada mahkemenin vermiş olduğu koruma kararı ile 0- 18 yaş çocukların kurum bakımına alınma işlemlerinin başlatılıp sonuçlandırılması. b) annesi ya

da babası ölmüş, boşanmış 0-18 yaş arasında çocuklara bakacak kimsesi yoksa kurum bakımına alınma işlemlerinin başlatılıp sonuçlandırılması. c) Tiner, bali gibi uyuşturucu madde kullanan gençlerin; rehabilite edilebilmesi noktasında bakanlığın bünyesinde kurulan Gençlik Merkezlerine yönlendirilmesi, kabulunun sağlanması. 

5- Eğitim ( Bakanlığın belirlemiş olduğu konularda aile eğitim proğramları). Anayasa, Kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde bireyin ve ailenin eğitim alanında, sosyal ve kültürel alanında, psikolojik alanında, diğer bir çok  alanda bilgilendirme ve geliştirici eğitim verme. Bu noktada Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğün yapmış olduğu projeleri yürütmek. Örnek SİROMA( roman vatandaşlara yönelik ) 

6- Doğum yardımı : yeni doğan çocuklara bir defalığa mahsus yardım

7- Şehit gazi birimi :Şehit ve gazilerle ilgili yönetmeliği çercesinde, Şehit ve gazi evlerine moral ve motivasyon amaçlı ev ziyareti, şehit yada gazilerin kamu işine giriş işlemleri, Devlet erkanı tarafından veya sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen proğram ve etkinlere şehit ve gazi yakınlarının katılmasını sağlamak. Şehit ve gazi yakınlarının istek ve taleplerini işleme almak ve diğer kuruluşlarla irtibata geçerek koordinasyonu sağlamak vs. 

8- İhbarlar( KMÇ, SED  vs alanda Alo 183, Bimer, Cimer )Birey, mağdur, aile, tarafından Kurumumuzun 

9- Alo 183 ihbar hatti Bimer, Cimer  gibi üst makamlara yapılan ihbarlar, yada kuruluşa yapılan şahsen yapılan ihbarların değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması. 

Kartal SHM olarak :

a)  Evde bakım modeli çerçevesinde 1450 engelliye sosyal yardım yapılmaktadır. 

b) 1200 aileye Sosyo Ekonomik destek verilmektedir.

 c) 120 çocuğumuzun kurum bakım işlemleri merkezimizden yürütülmektedir.

 d) 200 yakın huzurevine yerleştirme işlemi merkezimizden yürütülmektedir. 

e) 100 aileye danışma tetbir kararlarından dolayı Psikolojik destek sağlanmaktadır.

 f) Aylık ortalama 50 engellimize başbakanlık kimlik kartı verilmektedir.

 g) Yeni doğan çocuk yardımı olarak ayda ortalama 500 aileye bir defalık ücret ödemesi yapılmaktadır.

 h) İlçemizde bulunan 286 şehit ve gazi yakını ailelerin sosyo- ekonomik destek amaçlı işlemleri yürütülmektedir. 

ı) Ayda 25 yakın Alo 183, Bimer, Cimer gibi ihbar hatlarından gelen istek ve şikayetler değerlendirilmektedir.

i) Hizmet verdiğimiz ailelere karşı sosyal, kültürel vs alanlarda eğitim verilmektedir.

SOSYAL HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜKLERİNİN VERMİŞ OLDUĞU HİZMETLER

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı daha önce Devlet Bakanlığı bünyesinde Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü  bünyesinde çalışmaktayken,  2011 yılından itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurularak  5 genel müdürlüğe ayrılmıştır.

1- Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü                                                 

2- Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü                                  

3- Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü

4-  Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü                                                                                                                                                                  

    Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü  ( İl bazında)                                                                                   

     Sosyal Hizmet Merkezi   (SHM)      ( İlçe bazında)                                                                                           

5-   Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü

     ( Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı)

                    Valilikler  ( İl bazında) 

                 Kaymakamlıklar (İlçe  bazında)

Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı   ( Sonradan kuruldu)

   09.03.2013 tarih ve 28554 sayıyla resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle Sosyal Hizmet Merkezi Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu yönetmelikle birlikte yerinde yönetim noktasında Aile ve Sosyal Politikalar İstanbul İl Müdürlüğü İlçe bazında Teşkilatlanmaya başlamıştır." Diyerek sözlerini sonlandırdı.

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2017, 12:28

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17