Eşekli Kütüphaneci! Okuda adam ol baban gibi, Eşek olma!

Eşekli Kütüphaneci! Heykeli'ne tepkiler sosyal medyayı salladı.

Eşekli Kütüphaneci! Okuda adam ol baban gibi, Eşek olma!

Aytekin Yaşar yazdı...

Kartal Belediye başkanı Sayın Altınok Öz 1 yıl önce açılışını CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na açtıramadığı Eşekli Kütüphaneci heykelinin açılışını yaptı. CHP Genel Başkanının tenezzül edipte açmadığı heykeli, CHP Kartal İlçe başkanı da açılışa katılmayarak açmadı. Yani kendi partisi dahi tasvip etmedi sayın Öz’ün Kartallılara layık gördüğü Eşekli mesaj içeren heykelini.

***

1 Mayıs günüydü. Yani dün. Açılıştan bir gün sonra. Eşekli heykelin yanından geçtiğimde beni tuttu mu bir gülme krizi. J Ama nasıl? Gözlerimden adeta yaş geldi. Ben gülerken karşıdan gelenler “Bu adam neye gülüyor!” dercesine bana bakınca, ağzımı elimle kapatmak zorunda kaldım. Gülme sebebime gelince anlatayım efendim. Bir gün önce açılışı yapılan heykel töreni merasimi sırasında metrelerce ötede bir protesto gösterisi yaşanmıştı. Küme düşen Kartalspor’un taraftarı bir vatandaş arabasını durdurup müziğin sesini de sonuna kadar açmıştı. Video halen Facebook ta dolaşıyor. Çalan şarkı ise çok ilginçti.

İşte arabada sesi sonuna kadar açık olarak çalınan sözleri Kaygusuz Abdal’a ait olan o şarkısının sözleri;

Eşeği saldım çayıra
Otlaya karnın doyura
Gördüğü düşü hayıra
Yoranın da avradını

Münkir münafıkın soyu
Yıktı harap etti köyü
Mezarına bir tas suyu
Dökenin de avradını.

***

Ha bu arada Murat Kekilli'nin Eşek Gözlüm şarkısını dinlediniz mi?

Oy benim eşek gözlerine kurban olduğum
Ne de güzel bakıyorsun oy sürmeli sürmeli
Şimdi bana çok kızacaksın seni bilmezmiyim
Kötü niyetle söylemedim vallahi billahi

Dünya`nın en güzel gözleri eşşeklerdedir,
Sana yaptığım onca iltifat hep bu nedenledir

Yine beni yanlış anlarsın
Niye bana kızarsın
Ah be kader aklıma geldi
Karaların aldığı

Tut ki kara gözlüm dedim
Tut ki mavi yeşil
Ama dünya`nın en güzel gözü eşeklerdedir

***

Oku da adam ol baban gibi, eşek olma!

Bu derin manalar ima eden, insanın ufkunu açan, derin derin tefekküre sebebiyet veren eşekli heykel beni sene 1980’li yıllara ortaokul, lise çağlarına götürdü J Edebiyat öğretmenimiz Virgül işaretinin önemini anlatıyordu derste. Cümlede virgül işaretinin yer değiştirdiğinde nelere sebebiyet verdiğini anlatıyordu öğretmenimiz. Dedi ki “Arkadaşlar; Oku da adam ol baban gibi, eşek olma! Cümlesinde virgülün yeri önemlidir. Virgülün yerini bu cümlede değiştirdiğimizde Oku da adam ol, baban gibi eşek olma! Diye Okuduğunuzda baba Eşek olup çıkar. Virgüle dikkat ediniz.” Demişti.

***

“Oğlum vali olmuşsun ama adam olamamışsın!”

Okumak elbette ki çok önemlidir. Kur-an ilk ayetinde “Oku” diye emretmiştir. Kişi okumalı ama okuduklarını günü geldiğinde uygulamak için okumalı. Yani Kur-an’ı okuyup yaşantısında emredilenlerin tam tersini yapıyorsa kişi, boşuna okumuş olmaz mı? Hani okuyup ta Vali olup ama babasının gözünde adam olamayan vatandaşın hikayesinde olduğu gibi. Ne demiş babası, Vali olan oğluna “Oğlum vali olmuşsun ama adam olamamışsın.”

***

Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz bence bu heykeli görseydi karşı çıkardı. Adamcağız Eşek sırtında kitap dağıtmış millet okusun diye. Bizimkisi de kütüphane yapıp içine kitap dolduracağına, Eşek yüklü milletin parasıyla mermerciyi heykelciyi zengin etmiş.

***

Kartal Belediye Başkanı Kartallıların vergileriyle 170 bin lira verip Rauf Denktaş heykeli yapıp Kıbrıs’a gönderdi. Yine Kartallıların vergileriyle 144.578 lira Kartal heykeli yapıp Nevşehir’e gönderdi. Yetmedi 170 bin lira verip Kıbrıs’a gönderdiği Rauf Denktaş heykelinden bir tane de Uğurmumcu Mahallesi’ne yaptı. Mahalle halkı halen soruyor. “Ne alaka!” diye. Heykellere 8 yılda harcanan milyonlarca liranın hesabını ise bilen yok. Tabi meydan boş, belediye başkanına geniş yetki verilmiş. Kitabına uydurduktan sonra, savur savurabilirsen! Bir Allah’ın kulu demiyor ki “Ya hu sayın belediye başkanı, millet sana güvenip Şehri emin diye seçti. Kartal Belediyesi’ni borç batağına sürükledin. Bütçe açığı almış başını gidiyor. Neden görevini kötüye kullanıyorsun? Milletin yetimin, garip gurabanın paralarını savuruyorsun?” Diye soran yok.

***

Özellikle Altınok Öz’e oy verip sosyal medyadan heykeli hararetle savunmaya geçenlere, heykelleri çok seven sanat severlere tavsiye ederim. Sık sık gidip Eşekli heykeli ziyaret edin. Sizinle buluşmak isteyenlere “Eşekli heykelde buluşalım” diyin. Bu heykelin önüne geçip selfy yapmayı sakın unutmayın. Hatta yapabiliyorsanız heykelin önünde sevginizi haykırın “KARRRRTAAAAALIIIIII SEVİYORUMMMM” diyin. Sakın sevdiğiniz kıza süpriz yapı evlenme teklifini burada yapmayınız. Bakın bu ters tepebilir. :)  Kitaplarınızı alıp heykelin yanında kitap okuyun ki, kitap okumayanlara örnek olun. Bu arada “Eşekoğlu Eşek” diyen Kemal Sunal’ı bu heykeli her gördüğünüzde anmayı da unutmayın.

***

Eşek üzerine özlü sözler…

- Eşekler anırmaya başladığı zaman, bülbüllerin sesini duyamazsınız.

- Eşeğe fazla sokulan, çifte yemeye hazır olsun.

- Eşeği kulaklarından, deliyi konuşmalarından anlarım.

- Eşeği mektep müdürü yapan dershaneler, ahıra döndüğünde şikâyet etmemelidir.

- Eşeğe giydirsen nakışlı bir çul, at olmaz, huyunca zırlar.

- Eşekler; samana sahip olmayı, altına sahip olmaktan çok severler.

- Eşek sahibinden eşekliği yüzünden kaçar, halbuki sahibi iyiliğinden dolayı onun peşinden koşar.

- Arkadaşım eş, arkadaşım şek, arkadaşım eeeşeeek J

Son söz;!

"Eğitim cehaleti alır, Eşeklik baki kalır."

Sağlıcakla kalınız…

Not: Eşekli Kütüphaneci haberinin bombası ilerleyen günlerde.

        Çok kunuşulacak, çok tartışılacak...

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2017, 00:16

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17