Yörüklerin ve Türkmenlerin Kültür Mirası Keyfiye'yi Tanıyalım.

İstanbul Yörük Türkmen Dernek Başkanı Faruk ŞAHİN çeşitli illerin boyunlarına bagladıkları Keyfiyeyi anlattı.

Yörüklerin ve Türkmenlerin Kültür Mirası Keyfiye'yi Tanıyalım.
Nasıl meydana çıktı ve Renklerinin anlamı?


Yörüklerin,Türkmenlerin buluşma noktası her yıl Eylül ayının 2’nci haftası Söğütde Düzenlenen Yörük, Türkmen Bayramı  Şenliklerine katılan herkesin boynuna Poşu bağlanır. Asıl adı Keyfiye olan ve gökkuşağını andıran renkleri ile dikkat çeken Poşu'nun tarihçesi ise hayli ilginç. İstanbul Yörük, Türkmen Derneği Başkanı Faruk ŞAHİN, poşunun neden ortaya çıktığını ve renklerinin ne anlama geldiğini yazdı. 


Yörüklerin,Türkmenlerin önemli bir kültürel değeri haline gelen Keyfiye ile ilgili Başkanımız Faruk ŞAHİN söyledikleri şöyle: 


"Bilinen sebeplerden dolayı ecdadımız Orta Asya’dan  Anadolu’ya göçü başlattıklarında yolda önceden gidenlerin, sonradan gelenleri, sonradan gelenlerin, önceden gidenleri tanıyabilmeleri için bir ALAMED-İ FARİKA olması gerektiğini düşünür.


Aksakallılar birbirlerini yanına yaklaşmadan tanıyabilmek için bir yaz günü çadırlarında oturup bu konuyu görüşürken hafiften yaz yağmuru yağıyor ve biraz sonra diniyor. Yaz yağmurundan hemen sonra gökte bir Alem-i Sema yani Semadaki Alem (Gökkuşağı) oluşuyor, yaşlı aksakallılarımızdan birisi bunu fark ediyor.


"İşte parolamız bu renklerden oluşsun” diyor. Çadırda bulunan ulu aksakallılar kabul ediyorlar.


Gökkuşağında bulunan renklerden kumaşlar dokuyarak, her rengin mana ve muhtevasını birlikte açıklıyorlar.

Diyorlar ki:

BEYAZ RENK: Duruluğu, sadeliği ve temizliği ifade etsin

YEŞİL RENK: İmanımızı, muradımızı ve islamı temsil etsin

MOR RENK: Hoşgörüyü, affediciliği ve sevgiyi ifade etsin

KIRMIZI RENK: Bayrağımızın rengini ifade etsin

SARI RENK: İşi, bolluğu, bereketi, buğday başağını temsil etsin

300 yıl süren göç müddetince, yolda birbirlerini bu renklerden yapılan örtülerden tanıyan kardaşlar, karındaşlar karşılama ve buluşmadan haz duydukları keyif aldıkları için birbirlerini tanımaya vesile olan bu parolaya KEYFİYE diyorlar."
 
Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2013, 15:36
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali İhsan Arslan
Ali İhsan Arslan - 9 yıl Önce

Ben alanyadayım Türmen poçusu almak istiyorum nası alabilirim imalatcısı veya toptancısını arıyorum bana yardımcı olurmusunuz

SIRADAKİ HABER

banner17