Kartallı Kazım Pendik'te anıldı!

Mezarı Pendik'te olan İbrahim Göleber'i Kartal Belediyesi sahiplenerek heykelini dikti ve her sene anma töreni tertiplemekte.

Kartallı Kazım Pendik'te anıldı!

Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu yakasındaki Kuvayi Milliye örgütlenmesinde, Yahya Kaptan’a bağlı olarak görev yapan ve Şair Nazım Hikmeti’in “Kuvayi Milliyeci Kartallı Kazım” olarak adlandırdığı İbrahim Göleber, 52. ölüm yıldönümünde Kartal Belediyesi tarafından Pendik'te mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.


Anma törenine Kartallı Kazım’ın oğlu Yalçın Göleber, torunları, Kartal Belediyesi Başkan Vekili Ergun Öztaner, Gülseren Böyüktaş, Başkan Danışmanları, birim müdürleri ve Kuvayi Milliyeci Kartallı Kazım (İbrahim Göleber)’in yakınları, dostları katıldı. Törende Kartallı Kazım’ın yaşam öyküsünün anlatılmasının ardından emekli müezzin Vedat Özbaş tarafından dualar okundu.


“Kartallı Kâzım’ın Ailesi Bizlere Emanettir”


Törende konuşan Kartal Belediyesi Başkan Vekili Ergun Öztaner, Kartallı Kazım gibi kahramanlara her zaman sahip çıkacaklarını söyleyerek “Bugün, Kuvayi Milliyeci Kartallı Kazım’ı anmak için buradayız. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğünde Kartallı Kazım’ın heykeli Kartal’da yerini aldı. Kuvayi  Milliyeci Kartallı Kazım gibi kahramanlara her zaman sahip çıkacağız. Ailesi, Kartal Belediyesi’ne emanettir. Kartal Belediyesi olarak ailesine her türlü görevimizi yapmaya hazırız. Bugün Kartallı Kazım’ın mezarı başına gelen ailesine, torunlarına ve dostlarına teşekkür ediyoruz” dedi.


Kartal Belediye Başkan Vekili Ergun Öztaner’in konuşmasının ardından anma töreni, lokum ve gülsuyu ikramıyla son buldu.


Nazım Hikmet’in Şiirlerine Konu Oldu


Kartallı Kâzım (İbrahim Göleber), 1895 yılında o zaman Kartal’a bağlı olan Yayalar Köyünde doğdu. Bahçıvanlık yapan ve demiryollarında çalışan İbrahim Göleber, ülkenin işgali üzerine Kuvayı Milliye’ye katılarak direnişe destek verdi.


Atatürk’ün Nutuk’ta 10 sayfadan fazla anlattığı Yahya Kaptan’a bağlı olarak çalışan Arnavut kökenli Kartallı Kazım, o dönemde Gebze Karakolu’ndaki İngilizlerin arasına ajan olarak yerleştirildi. Karakolda öğrendiği bilgileri Yahya Kaptan’a ulaştıran Göleber’in, aynı zamanda İsmet İnönü ve Halide Edip Adıvar’ı Ankara’ya doğrudan ulaştıran ekibin içinde olduğu biliniyor.


Aile içi bir olaydan dolayı 1941 yılında Bursa’da cezaevine gönderilen Göleber, burada Nazım Hikmet’le tanıştı. İbrahim Göleber, Nazım Hikmet’in portresini yaptığı ender isimlerden de biri. Nazım Hikmet, eserlerinde, Bab-ı Ali Baskını’nı doğrudan Göleber’in ağzından anlatıyor. Ankara’da Atatürk tarafından İstiklal madalyası ve iyi bir işle ödüllendirilmek istenen Göleber, “Ben sadece vatanıma hizmet ettim” diyerek bu önerileri de reddetti. Kartallı Kazım, 1961 yılında 66 yaşında hayata gözlerini yumdu.


Kurtuluş Savaşı’nda Kuvayi Milliye’ye katılan Göleber’in ulusal direnişe katkısını, buna tanıklık edenlerden Nazım Hikmet Ran, “Kuvayı Milliye Destanı” ve “Memleketimden İnsan Manzaraları”nda şiirleştirerek ölümsüzleştirdi. Şiirlerinde Göleber’i Kartallı Kâzım olarak adlandıran Nazım Hikmet, O’nu şöyle betimler:


Dövüştü pir aşkına,

Yaralandı birkaç kere

Ve saire.

Ve kavga bittiği zaman

Ne çiftlik sahibi oldu, ne apartıman.

Kavgadan önce Kartal’da bahçıvandı,

Kavgadan sonra Kartal’da bahçıvan

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2013, 23:37

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
YORUMLAR
feride yel
feride yel - 10 yıl Önce

Allah rahmet eylesin tbr ve tsk Kartal Beldiyesine.

SIRADAKİ HABER

banner17