İdris Güllüce, 'Halka rağmen riskli alan ilanı yapmıyoruz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kartal’da riskli alan ilan edilen bölgedeki vatandaşlarla bir araya geldi.

İdris Güllüce, 'Halka rağmen riskli alan ilanı yapmıyoruz'
Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya Kartal’ın çeşitli semtlerinden çok sayıda vatandaşlar katıldı.


Vatandaşa ne yapacağını anlat



Riskli alanla ilgili çıkırılan kanunla ilgili kısa bir bilgiler veren bakan Güllüce, kendisi bakan olduktan sonra bir prensip koyduğunu belirterek riskli alanların belediye başkanının müracaatıyla olacağını ancak şartları olduğunu belirterek  “Bir kere. Gidecek vatandaşla konuşacak nereyi riskil alan ilan edip orda yeniden yapmak istiyorsun? Şu alanı, onu bir çiz. Sonra vatandaşla otur konuş bakalım, vatandaş ne diyor, paylaşımını bir konuş, bana emsalini göster yüksekliğini söyle, gel ondan sonra bende bakanlar kurulundan geçireyim.


Ama yüzde 7 insan evet diyor yüzde 80 hayır diyor. Sen geleceksin ‘ben burada yenileme yapacağım’ diyeceksin. Bu 80’e ne diyeceksin. Halka rağmen olur mu?  ‘Efendim orda zaten emsal yüksek ben onu bir kısmını falan bölgeye gönderirim. Yani ‘tehcirmi yapacaksın kardeşim’ derim ben ona”


Halka rağmen riskli alan ilanı yapmıyoruz


“Halka rağmen vatandaşa rağmen riskli alan ilanı yapmıyoruz.  Bu talepte bulunan belediye başkanı, alanda talep edeni belirleyecek vatandaşların uzlaştığına dair müşahat somut deliller ortaya koyacak ondan sonra oturup bizimle konuşacak. Yoksa memlekette tadsız bir ortam oluşabilir” dedi.


Plan onama yetkisi bakanlığındır



Güllüce, Kartal’la ilgili de şunları söyledi “siyaset çok sulandırılabilen bir şeydir.Olayın teknik konumu şu  Kartal belediyesi birinci etap ve  ikinci etap diye bölgeler çizelgeyle falan gelmiş demiş ki, ben buranan reski alan ilan edilmesini istiyorum demiş. Ordaki yetkililerle görüştüğümde de vatandaşın yüksek talebi olduğunu söylemiş.
Bunun üzerine benden önceki Bakanımız, kendisi imzalıyor ve Bakanlar Kurulundan bunu geçirmiş.
Şimdi burada müracaat edilmiş, müracaatla da bazı yetkiler tedricen Kartal Belediyesi’ne verilmiş. Plan onama yetkisi tümüyle de verilemez. Plan yapma yetkisi verilir onayamaz. Plan yapma yetkisi verilmiş, onamamız kaydıyla diye söylemiş. Şöyle yazıyor “Bakanlıkça onaylanmak üzere ilan edilen riskli falan......diye yazar. Öyle demek zorundasınız çünkü ilçe belediyeleri kendi yaptıkları planların kendi meclislerinden sadece 1000’liklerini onaylayabilirler. 5000’lik  Büyükşehir’de olmalıdır, daha üst ölçekli yada yenilenme planları Bakanlık onayında olması lazım.


O yüzden tüm yetki Bakanlığındır.  Bakanlığın temel prensiplerine uymayan bir plan da onaylanmaz. Yani sen canının istediği planı getirdiğin zaman, bu plan yapma yetkisi vermek onaylama yetkisi de olmadığı için canın istedği plana onay verecek demek değildir. Plan onamaa yetkisi Bakanlığındır” dedi.


Vatandaş bu olaydan memnun değil


Güllüce sözlerini şöyle sürdürdü “Burda edindiğim bilgilerde vatandaş bu olaydan memnun değil, bu olaydan mutlu değil. Hatta bazı gelenler oluyor ‘efendim biz mahkemeye versek sizi üzermiyiz’ diyorlar. Hayır beni üzmezsiniz, senin hakkını koruyacaksa ben niye üzüleyim ki. Gidermisin gitmezmisin bilmem ama Bakanlığımızla bir problem olmaz. Vatandaş itiriaz ediyorsa ben niye rahatsız olayım. Cebren burada yenileme yapacağız diye bir şey diyemeyiz”


Siyaset dizden aşağı inmiş olur


Güllüce “Güya ben vatandaşları başka yerlere gönderecekmişim. Gebze’ye gönderecekmişiz. Biz Bakanlık olarak böyle bir şey nasıl düşünebiliriz. Böyle bir şey olabilir mi? Bunlar eğer siyaseten söyleniyorsa çok ayıp, bilmeden teknik olarak konuşuluyorsa yine ayıp, çünkü insan bilmediği şeyi konuşmaması lazım. Ama yok ben siyaseten Bakanlığı sıkıntıya sokayım deniliyorsa, o zaman bu çok kötü bir şey olur, siyaset dizden aşağı inmiş olur. Çok kalitesiz bir siyaset olur. Zaten hukuken de böyle bir şey olmaz.


Keşke o gün bir inceleme yapılsaymış!


Belediye Başkanı’nın riskli alanla ilgili müracaatına da değinen bakan Güllüce “Kartal Belediye Başkanı gelip, ben şu alanı riskli alan yapmak istiyorum" demiş. Mesela o gün keşke vatandaş istiyor mu? diye bir inceleme yapılsaymış. İyi başkanım sen bunu dilekçeyle yazmışsın çizmişsin güzelde, senin bölgede oturan vatandaş ne diyor? O bir şey diyecek bana. Güvenmiyorum demeyeyim de saygısız bir cümle olur ama, “birde ben inceleyeyim” diyeceğim. Üç sonra ne olacak kime ne olacak burda, kime ne olacak bakayım çalışmasını yapmışmısın? Adamın 150 metre karelik  dairesi 25 metre kareyi mi düşüyor, 90 metre kareyi mi düşüyor 165 metre kareyi mi çıkıyor. Üç katlı bir yer dokuz katlı mı oluyor, iki katlı mı oluyor başkanım bir anlat bakalım. Ha bunlar uygunsa mesele yok. Bakanlar kuruluna göndereceğim, çıktıktan sonra diyeceğiz ki gel kardeşim sen bunları yapacaktın ya, sana birinci yetkiyi verdik ikinci yetkiyi de veriyoruz. Ama bizim elimiz hep üstünde olur. Kat mülkiyeti, ne kadar kontrol ettireceğim.


Temurhan Yıldız ‘Riskli alanla ilgili yeni çalışma yapacağız’


Bakan’ın salondan ayrılmasından sonra, Belediye Başkan adayı Temurhan Yıldız vatandaşların sorularını yanıtladı. Yıldız Riskli ilan edilen alanda ki bağımsız tapu sahibinin 2100 olduğunu belirterek “Biz bu bölge ile ilgili bir çalışma yapacağız. Bu bölgede ki vatandaşlarımızın gerçekten böyle bir talebi varmı yokmu diye bir talep çalışması yapacağız. Ne kadar vatandaşımızın ne kadarı yerinde yenilemeyi istiyor, bu çalışmalari yapacağız. Eğer vatandaşlarımızın yüzde 70-80’i bunu istiyorsa demek ki bu olumlu bir talep. Ama belediye başkanı bu talepte bulunurken vatandaşla hiç bir şey konuşmamış, vatandaşa böyle bir şey istiyormusunuz diye sormamış.


O bölgede bulunan esnafın talepleri dikkate alınmış mı alınmamış.Bu alan Kartal’ın merkezi, Bu alanın tamamı 130 bin dönüme yakın bir alan. Bu kadar alanı tek başına planlama yaptığınız zaman bunu tek firmamı yapacak, o firma yaptığı zaman kaç yılda bitirecek. Kartal’ın merkezi kaç yıl inşaat olarak kalacak. Bunların hepsi planlaması gerekir” dedi.


Biz geldiğimizde şunu yapacağız, vatandaşla konuşacağız, isteyip istemediklerini soracağız. Daha sonra tapular adalara bölünecek belki 5’şer 6’şer dönüme denk gelecek şekilde adalar haline getirilecek, Vatandaşın imarını planını çıkaracağız ve diyeceğiz ki senin emsalinde imarında planında budur, git istediğin firmayla istediğin şekilde anlaş..Yunus Mahallesiyle ilgili de benzer çalışma yapacaklarını ve vatandaşın işini kolaylaştıracaklarını söyledi.



Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2014, 23:52

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17