Fatma Genç Ünay “Kartal Belediyesi Neden Ruhsat Başvurusu Yapmadı ve Polikliniği Kapatmak mı İstiyor?“

Kartal Belediyesi Ruhsat Başvurusu Yapmayarak, Polikliniği Kapatmaya mı çalıştı?

Fatma Genç Ünay “Kartal Belediyesi Neden Ruhsat Başvurusu Yapmadı ve Polikliniği Kapatmak mı İstiyor?“
banner46
6 Eylül 2016 tarihinde toplanan Kartal Belediye Meclisi'nde konuşma yapan Fatma Genç Ünay Kartal Belediyesi Sağlık Hizmetleri Polikliniği'nin kapatılması ile ilgili bir soru önergesi verdi. Mecliste konuşan Ünay, hizmette devamlılık esastır vurgusu yaptı.

 

'Hizmette Devamlılık Esastır'

 

Ünay "3359 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesinde yer alan ''Belediye, mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla;....sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir.'' hükmü yer almaktadır.

 

"Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü - Kamu Sağlık Tesisleri Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı 22-42-97577848-432.02-E.784 nolu genelgesi gereğince polikliniğimiz hizmet verememektedir. Kartal Belediyesi" Vatandaşın Kartal Belediyesi Sağlık Hizmetleri Polikliniği'nin camında gördüğü bu yazı sağlık hizmetlerini yaygınlaştırmaya çalışan Sağlık Bakanlığı'na öfke duymalarına neden olmuştur. Ancak durum hiç de görüldüğü gibi değildir.

 

Bu genelge 26 Nisan 2016 tarihinde bakanlıktan çıkmıştır ve kuruluşlara ulaştırılmıştır. Mezkur genelgeye göre 1 Ağustos 2016 tarihine kadar ruhsatsız sağlık hizmeti veren belediyelerin Sağlık Bakanlığı'na ruhsatlı sağlık hizmetleri verebilmek için ruhsat başvurularının yapılması gerekmektedir. Genelgede belirtilen 1 Ağustos tarihine kadar başvurularını gerçekleştiren Şişli Belediyesi gibi belediyelerin ruhsatları iptal edilmemiştir, başvurularını gerçekleştirdikleri için de poliklinik kapatılmamıştır ve böylece bu poliklinikler kesintisiz olarak hizmet vermeye devam etmektedirler. Ancak 1 Ağustos tarihine kadar Kartal Belediyesi gibi müracaatlarını gerçekleştirmeyen belediyelerin ruhsatları iptal edilmiştir maalesef.

 

Bilindiği gibi Kamu Sağlık Tesisleri Ruhsatlandırılması için gerekli üç temel şart vardır. Bunlar fiziki, teknik ve insan kaynakları şatlarıdır. Bu durumda akıllara gelen bazı sorular kaçınılmazdır. Kartal Belediye'sinin fiziki şartları sağlık hizmetleri verilmesi bakımından ruhsatlandırmaya ve Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterlere uygun muydu? Eğer fiziki şartlar yeterli olsaydı Kartal Belediyesi poliklinik hizmetlerine son verecek miydi? Yoksa Kartal Belediyesi, kamuya hizmet eden bir kurum olarak kamuya sağlık alanında hizmet vermek zorunda hissetmiyor mu? Ya da ruhsat almaya uygun olmayan 2m2 lik poliklinik odasında ne derece kaliteli ve yeterli hizmet verilebilirdi?

 

Fiziki şartların yetersizliği birtakım teknik sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Röntgen cihazının kurulamaması, laboratuarın doğru yerde konumlandırılmaması, tıbbi donanım malzemelerinin eksikliği gibi...Kartal Belediyesi Polikliniği bünyesinde görev yapan İnsan Kaynakları (3 doktor, 5 hemşire ve 3-4 sağlık memuru ve zannediyorum toplamda 20 sağlık personeli)'nın durumu da ayrıca bizleri düşündürmektedir. Poliklinik bünyesinde çalışan personel 657 norm kadroya sahip olduğu için poliklinik olup olmaması bu personeli norm kadrodan çıkarmaz biliyoruz ancak hangi birim bünyesinde görevlendirilecek veya kanunen zorunlu olmayan işlerde mi görevlendirilecekler?

 

Ambulans, nakil, hemşirelik hizmetleri, cenaze hizmetleri ve benzerleri de , -fiziki, teknik ve  insan kaynakları (İK) bakımından beklenen standartları taşımıyor ise- bu hizmetlerin kapatılması ile mi sonuçlanacak? Ayrıca bu hizmetlerde çalışan personelinize karşı adaletli davranılmasını, çalışanların haklarının korunmasını, yapılan haksızlıklar varsa dikkatle incelenmesini  ve bize bu konuda ulaşan bütün şikayetleri grubumuzda değerlendirerek meclise taşıyacağımızı bu vesile ile de bildirmek isteriz.

 

Son olarak Diş Kliniği'nin bulunduğu binanın iskanı var mıdır? Ayrıca fiziki, teknik ve insan kaynakları bakımından da Sağlık Bakanlığı kriterlerine uygun olup olmadığı ve ruhsatının olup olmadığı konusunda bilgi almak isteriz. Bunun yanında Hemşirelik, Evde Sağlık Hizmeti, Hasta Nakil Hizmetleri'nin ruhsat başvuruları var mıdır? meclise bilgi vermenizi isteriz. Biz AK Parti grubu olarak bu doğrultuda tedbir almanızı istiyoruz, yarın aynı durumla karşılaştığımızda orada da bakanlık genelgesiyle kapatıldı yazısını asarak kamuoyunu yanlış bilgilendirmenize razı olamayız.

 

Bana göre 'Hizmette devamlılık esastır'. Bizim AK Parti olarak kamuya hizmet eden bu hizmet alanlarına yönelik politikamız, bu ve benzeri tesisleri kapatmak yerine sürdürülebilir olmasını sağlamaktır. Bu vizyonla hareket ederek varsa bir takım fiziki, teknik ve insan kaynakları eksikliklerini tamamlayarak ve Sağlık İşleri Müdürlüğü'nün Görev Yönetmeliği'nin tam gün yasası, ruhsatlandırma zorunluluğu vb yeni mevzuata göre, yeni çıkan yasalar doğrultusunda sürekli güncelleyerek hizmette devamlılığını sağlamanızı Kartallılar olarak görmeyi umuyoruz." diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Polikliniğin camına asılan yazı;



"663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan ''Kamu ve Özel Hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere ait sağlık kurum ve kuruluşlarına izin vermek ve ruhsatlandırmak, bu izin ve ruhsatları gerektiğinde süreli veya süresiz iptal etmek.'' hükmü doğrultusunda Bakanlığımıza bağlı sağlık tesisleri de dahil olmak üzere devlet ve vakıf üniversiteleri ile belediyelerin bünyesinde açılan/açılacak sağlık tesisleri için Bakanlığımızca düzenlenmiş ön izin belgesi ve ruhsat belgesinin alınması gerekmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımıza belediyelere bağlı sağlık tesislerinin ruhsatlandırma işlemlerinin başlatıldığı tarih olan 01/11/2013 tarihinden önce açılmış olan ve mezkur Yönetmelik hükümleri kapsamında asgari 4 (dört) uzman tabip çalıştıran tıp merkezleri ile asgari 2 tabip / uzman çalıştırılan polikliniklerin hizmet binalarına ait tam takım mimari projelerinin (1/500 veya 1/200 ölçekli vaziyet planı, 1/100 veya 1/50 ölçekli tüm kat planları, varsa bir tanesi ameliyathaneden geçen, en az üç kesit ve 1/20 ölçekli sistem detayları ve tüm cephelerin belirtildiği), yangın belgesi gibi diğer belgeler istenerek Müdürlüğümüzce Sağlık Müdür Yardımcısı Başkanlığında bu binada verilecek hizmetin niteliğine uygun olarak ilgili branş uzmanları ile teknik kişilerin katılımıyla oluşturulacak teknik komisyon marifetiyle mezkur yönetmelikte tanımlanan bina ve asgari araç-gereç ve tıbbi donanım standartlarına uygun olup olmadığının değerlendirilmesi, uygun olduğunun tespit edilmesi halinde mezkur yönetmeliğin 35.maddesi kapsamında 01/08/2016 tarihine kadar Müdürlüğünüzce ruhsat belgesi düzenlenerek, ruhsat ve mesul bilgileri ile tıp merkezi poliklinikte çalışan tabip/uzman tabiplerin çalışma bilgilerinin Çekirdek Kaynak Yönetimi Sistemi Programına kayıt edilmesi ....Müdürlüğünüzce 01/08/2016 tarihine kadar başvuruda bulunmayan.... kuruluşların faaliyetlerinin müdürlüğünüzce durdurulması ve yapılan işlemler hakkında Bakanlığımıza bilgi verilemesi...'' gerektiğini bildiren bakanlık yazısı bu şekildedir."

 

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2016, 15:15

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17