Demirli Yapı Twinstar'ın Yakacık'ta heyelan raporlarına rağmen inşaat yaptığı bölge koruma altına alınmalı

Demirli Yapı Twinstar'ın Yakacık'ta temel kazması sırasında yol çatlamıştı. Gazetemiz geçen gün heyelan raporlarını yayınladı.

Demirli Yapı Twinstar'ın Yakacık'ta  heyelan raporlarına rağmen inşaat yaptığı bölge koruma altına alınmalı
banner46
Bilim adamlarının Yakacık Spor Caddesinin üstündeki bazı bölümlerin “Heyelan bölgesinde bulunduğu, heyelan tehlikesinin devam ettiği, yakın gelecekte bölgenin heyelandan etkileneceği, yapılaşmanın sakıncalı olduğu” yönünde rapor Kartal gündemine bomba gibi düştü.


EVLERİMİZ ÇATLADI, HAYATIMIZ TEHLİKEDE!



Gazetemizi telefonla arayan heyelan bölgesinde oturan mahalle sakinleri Kartal Belediyesi'ne ve Demirli Yapı'ya adeta ateş püskürdüler.
Vatandaşlar "Heyelan raporuna rağmen istinad duvarı yapılmadan böyle bir inşaata belediye tarafından nasıl ruhsat verilir" diye soruyorlar. Gazetemiz vatandaşların daveti üzerine Yakacık Spor Caddesi üzerinde bulunan Mülayim Sokak'ta evlerin duvarları, bahçe duvarları, ve sokakta bulunan çatlakları görüntüledi. Gördüğümüz çatlaklar bir felaketin habercisi gibi. Heyelan raporunu duyduklarından olsa göre bazı evler camlarına satılık yazıp terketmeye şimdiden hazırlanmışlar bile.


İşte Mülayim Sokak'ta bulunan mahalle sakinleri ve evlerin çatlaklarının görüntüleri;




Duvar ve asfaltta çatlaklar var







Altmış yıldır aynı evde oturan bu beyefendi "Emekli maaşımla geçiniyorum. Varım yoğum bu ev, o da duvarları çatladı ne yaparız bilemiyoruz." dedi.


vatandaşlar kendi imkanları ile çatlayan duvarlarını örtmeye çalışıyorlar. Sokakta villası bulunan bir vatandaş "60 metre derinliğinde kuyumuz vardı bahçe içinde, kuyunun boruları 30. metrede kırılıp koptu. toprakta ciddi bir hareketlilik var. Zaten bu bölgenin altında bir nehir olduğu çevre sakinlerince bilinmekte" dedi.


Mahalle sakinleri bir komşularının dava açmaya hazırlandığını ve kendilerinin de onu destekleyip haklarını arayacaklarını belirttiler.


İlçem Gazetesi Yakacık spor caddesi üzerinde ki bilim adamlarının hazırladığı heyelan raporunun geçen hafta yayınlamıştı.


İşte o haber;

Bilim adamlarının Yakacık Spor Caddesinin üstündeki bazı bölümlerin “Heyelan bölgesinde bulunduğu, heyelan tehlikesinin devam ettiği, yakın gelecekte bölgenin heyelandan etkileneceği, yapılaşmanın sakıncalı olduğu” yönünde rapora gazetemiz ulaştı. 


Heyelan raporlarına rağmen; Demirli Yapı, Kartal'da onlarca mimar varken, mimari projesini CHP Kartal Belediye Meclis üyesi ve imar komisyonu başkanı Osman Güdü’ye yaptırdığı iki binanın çalışmasını yapmakta.


HEYELAN RAPORU’na rağmen Kartal Belediyesi’nin Demirli Yapı’nın inşaatına neden önlem almadığı, zamanında istinat duvarı yaptırtmadığı ve neden ruhsat verdiği kamuoyunda şüpheler uyandırdı.


Rapor ne diyor?


İstanbul Teknik Üniversitesi’nden, Prof. Dr Hakkı Eyidoğan (İTÜ Maden Fakültesi), Prof. Dr. Mustafa Erdoğan (İTÜ Maden Fakültesi), Doç. Dr. Cengizhan İpbüker (İTÜ İnşaat Fakültesi)in konuyla ilgili hazırladığı raporda çarpıcı tespitlere yer veriliyor.

Rapor’un sonuç bölümü özetle şöyle.. ?

 1-Yakacık 944 ada, 119 pafta, 82 parsel sayılı gayrimenkul dahil olmak üzere Koru Sitesi olarak adlandırılan alanın tamamı ile Geriatri Hastanesi arazisi ve spor caddesi arasında kalan bölgenin tamamı yamaç molozu üzerinde bulunmaktadır.
 
2-Heyelan hareketi, Dr. Hulki Müderrisler Geriyatri Hastanesinin inşaat çalışmalarına yönelik temel hafriyat kazısından sonra başlamıştır. Çevrede yaptığımız incelemede, Geriyatri Hastanesinin temel hafriyatı ve onu izleyen inşaat aşamasından önce arazi duyarlıdır ve her hangi bir deformasyon oluşmamıştır.


Heyelan Hastane inşaatının önünden başlamış ve daha güneydeki spor caddesine kadar ulaşmıştır. Heyelan Koru sitesinin bahçe duvarını, ortak mülkiyet durumundaki havuzun önemli bir kısmını, site içi istinat duvarlarını, merdiven basamaklarını, elektrik su ve kanalizasyon alt yapısı ile site içindeki bir binayı tahrip etmiştir.


Spor caddesinde ki 4 binayı kullanılmaz hale getirmiştir.
Çarpıcı sonuç Tarafımızdan hazırlanan heyelan kinematiğine ilişkin sonuçlar çarpıcıdır.


Bu sonuçlara göre heyelan hala devam etmektedir.



Harekete bağlı tahribatın ve etkilenme bölgesinin yağışlı periyotlarda hızla artacağı görülmektedir.


Gerekli mühendislik önlemlerinin alınmaması halinde hastane inşaatı dahil olmak üzere, Koru sitesinin tamamı ile Koru yolunun kuzeyindeki konutların tamamı yakın bir gelecekte bu heyelandan etkilenecektir.

Aynca kayan malzeme daha düşük kotlardaki (Spor caddesinin altındaki) konutları tehdit etmektedir” denilmekte.


Bilim adamlarının rapora çekip eklediği resimler;













Heyelan raporuna rağmen eskiden villa imarlı olan alana inşaat yapan Demirli Yapı firma yetkilileri gazetemizi ziyaret ederek istinad duvarı çalışmalarına başladıklarını ve gerekli tedbirleri aldıklarını ifade ettiler.






Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2013, 00:21

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17