Cevizli Tekel Dayanışması, Kartal Belediyesi'ni protesto etti.

Kartal Belediyesi önünde toplanan eylemciler, Tekel arazisi içerisinde bulunan yapılara yıkım ruhsatı veren Kartal Belediyesi'ni protesto ettiler.

Cevizli Tekel Dayanışması, Kartal Belediyesi'ni protesto etti.
Kartal Cevizli’de bulunan ve Tekel’e ait olan alanın 49 yıllığına Bilim ve Sanat Vakfı’na kiralanmasına karşı Cevizli Tekel Dayanışması bugün bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 



Cevizli Tekel Dayanışması, Tekel arazisi içerisinde bulunan yapılara yıkım ruhsatı verdiği ortaya çıkan Kartal Belediyesi’ni protesto etti. Belediye binası önünde toplanan platform üyeleri ruhsatların iptal edilmesi gerektiğini savunarak, Kartal Belediyesi’nin kararını eleştirdiler.


Cevizli Tekel Dayanışma adına basın açıklamasını ise Mimarlar Odası’ndan Esin Köymen yaptı. 


Köymen, “Tek katılımlı bir ihale ile Cevizli Tekel alanı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da mütevelli heyetinde yer aldığı Bilim ve Sanat Vakfı’na ait İstanbul Şehir Üniversitesine peşkeş çekildi." dedi.



Cevizli Tekel Dayanışması olarak 2009 yılından bu yana arazinin park alanı olarak tahsis edilmesi için mücadele ettiklerini belirten Köymen, daha önce görüştükleri Kartal Belediyesi’nin ise, alanda endüstriyel miras olarak kabul edilen yapıların yıkımına dair ruhsat verdiğini ve yapıların yıkılmaya başlandığını belirtti. Yetkilerin geri adım atması gerektiğini savunan Köymen, ruhsatların iptal edilmesi çağrısında bulundu.


Cevizli Tekel Dayanışması’nın Kartal Belediyesi önünde yapmış olduğu basın açıklamasında ; 


Mülkiyeti hazineye ait olan Cevizli Tekel Kamusal alanının büyük bir kısmı ; tek katılımlı ve adrese teslim bir ihaleyle, başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurucu üyesi olduğu ve bir dönem başkanlığını yaptığı , mütevelli  heyetinde M. Oltan Sungurlu ve Ali Ülker’in de bulunduğu Bilim ve Sanat Vakfı’na ait İstanbul Şehir Üniversitesine neredeyse bedelsiz olarak 49 yıllığına tahsis edilmiştir.


Bizler; 2009 yılından beri Cevizli Tekel alanının halkın kullanımına açık park alanı olarak düzenlenmesi için mücadele ediyoruz.


Bu süre içinde mücadelemizde ortaklaşarak birçok görüşme yaptığımız Kartal Belediyesi yetkilileri, alan içinde endüstriyel miras olarak tescillenmiş olan ve bizim de ısrarla mevcut halleriyle korunmasını talep ettiğimiz yapıların yıkım ruhsatlarını, koruma kurulu kararı doğrultusunda onaylamışlardır. Ve birkaç gün öncede bu yapıların yıkımına başlanmıştır.


Bizler diyoruz ki ;

-Kartal belediyesi yetkililerinin anayasal ve kamusal sorumluluklarını göz ardı ederek verdikleri yıkım ruhsatları iptal edilmeli ve alan içindeki yıkım derhal durdurulmalıdır.

-5 numaralı kültür varlıklarını koruma bölge kurulu tarafından verilen ve 2863 sayılı koruma kanununa aykırı yıkım kararları iptal edilmelidir.

-Bilim yuvası olma iddiasındaki İstanbul Şehir Üniversitesi bölgede tek kalmış yeşil alanda üniversite kampusu yapma ısrarından vazgeçmelidir.

-Tekel alanı içinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları devam ettirilmeli ve bazı çalışmalarının önünde engel olarak görünen tahsisler iptal edilmelidir.

-Arkeolojik kazı çalışmaları tamamlanmadan alan içinde herhangi bir planlama ve yıkım işlemi yapılmamalıdır.

-Cevizli Tekel kamusal alanı, doğal arkeolojik sit alanı olma özellikleri korunarak içindeki Tekel’e ait endüstri mirası yapılarla birlikte, halka açık park olmalıdır.

-Depremi bekleyen İstanbul’da afet anında bölge halkının toplanma alanı olarak düzenlenmelidir.





  
Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2014, 15:51

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17