Aydos'ta Sit alanında yapılaşmaya kimler göz yumdu?

Taşeren Su'dan Aydos ormanında sit alanına yapılaşma.

Çivi çakmanın bile suç olduğu Aydos Ormanı'nda, Taşeren Su firmasının sit alanında yapılaşma yaptığı iddia edildi.

Gazetemiz, Taşeren Su firmasının Doğal Sit alanı olan Aydos'ta 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefet ettiği iddiasını araştırmak üzere Aydos'a gitti. Taşeren Su firmasının zemine beton döktüğünü ve üzerinde yapılar olduğunu resimledik ve görüntüledik. Gördüğümüz manzara karşısında hayretler içerisinde kaldık. Yapılaşmanın olduğu alanda İBB zabıtalarının arabalarına koli koli su taşıdığına tanık olduk.


Orman Genel Müdürlüğü'nün ve Kartal Orman Şefliği'nin sit alanında ki yapılaşmadan haberi olmadı mı?

Kartal belediyesi yetkililer bu yapılaşmaya göz mü yumdular?

Görevini kötüye kullananlar oldumu mu?


Sit alanında ki yapılaşmada adam mı kayırıldı?


Gazetemiz "Doğal Sit alanı olan Aydos'ta 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefet edenler var mı?" sorusunun cevabını aradı.

İlçem Gazetesi kamu adına görevini yerine getirdi. Yargının ve Orman şefliğinin görevlerini yerine getirip getirmeyeceğini ise kamuoyu merakla bekliyor.





İşte Doğal sit alanlarında yapılaşmanın koşulları;

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünleri, bulundukları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan alanlara sit alanları deniyor.

Sit alanları, kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin yaşandığı yerler oldukları için korunması gerekli olan alanlar olarak karşımıza çıkıyor.

Doğal sit alanları ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekiyor


D.) Doğal sit alanları yapılaşma koşulları

I. Derece Doğal (Tabii) Sit:

Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.

Bu alanlarda, bitki örtüsü, topografya, silüet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik hiçbir eylemde bulunulamıyor.

II. Derece Doğal (Tabii) Sit:

Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yanında kamu yararı gözönüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlardır.

Bu alanlarda, turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemiyor.

III. Derece Doğal (Tabii) Sit:

Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır.
Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2016, 02:00

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17