Altınok ÖZ "Kartal’ı yöneten kadınlar olmalı. Kadınlar söz sahibi olmalı”

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 77. yıldönümü dolayısıyla...

Altınok ÖZ

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 77. yıldönümü dolayısıyla Hürriyet Mahallesi Yaşam Kalitesi Yükseltme Merkezi’nde panel düzenlendi.

Panele, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Başkan Yardımcıları Fügen Mavi, Gülseren Böyüktaş, Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Hülya Koyun, CHP Meclis Üyesi Leylifer Yıldırım, Avukat Hilal Savaşçı ve çok sayıda kadın katıldı.

Hürriyet Mahallesi Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’nde düzenlenen panel, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Panel öncesinde kürsüye gelen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, demokrasinin bir yönetim şekli olduğunu, demokrasinin, bireylerin kendi düşüncelerini ve fikirlerini açıkça ifade edebilme sanatı olduğuna vurgu yaptı. Başkan Öz, “ Demokrasi bir lego oyunu değildir. Demokrasi, bireylerin kendi düşüncelerini ve fikirlerini açıkça ifade edebilme sanatıdır. Bizler her türlü düşünce ve fikre saygı göstermeliyiz;  şiddet içermeyen her fikir konuşulabilmelidir.  Bir başka insanın hakkını, özgürlüğünü gasp etmeden fikirler, düşünceler açıkça söylenebilmelidir.  77 yıl önce Türk kadınlarına verilmiş hak olan seçme ve seçilme hakkı demokratik bir haktır” dedi.

“Haklarınızı sizler almalısınız”

Yıllarca kadın haklarının görmezden gelindiğini, seçme ve seçilme hakkı tanınmış olsa dahi kadınların bir çok alandan yalıtıldığını, dışlandığını dile getiren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “14. yüzyılda Batı ülkelerinde ruh hastalıkları, hasta kişinin ‘içine şeytan girmiş’ diye tedavi edilmez iken bu coğrafyada ruh hastaları  su ve müzik sesiyle tedavi ediliyordu. Bizler böyle bir kültürün aktarıcısı olmalıyız. Ancak yine de yıllarca kadını hep dışarıda tuttuk.  Bu anlamda seçme ve seçilme hakkını kazanmış kadınlar istenilen yere gelememiştir. Ne zaman geleceklerdir? Haklarınızı almasını bilemezseniz bir yere gelemeyeceksinizdir.  Haklarınız verilmeyecektir, ancak sizler alacaksınız” diye konuştu.

“Başkan Yardımcılarımızdan üçü kadın”

Kartal Belediyesi’nde görev yapan 5 Başkan Yardımcısı’ndan  3 kişinin  kadın olduğunu vurgulayan Başkan Öz sözlerine şöyle devam etti: “Kartal Belediyesi’nde Başkan Yardımcılarımızdan üçü kadın. Müdürlerimizin yüzde 40’ı kadın, bu yeter mi? Yetmez. Bu durum İskandinav ülkelerinde yüzde 60’tır. Haklarınızı alabilmek için çok çalışmalısınız. Belediye Meclisi’nde kota nedeniyle neredeyse temsili olarak üç kadın üyemiz var. Önümüzdeki yılsonu belediye seçimi var. Meclis’te mutlaka kadınlar olmalı. Kartal’ı yöneten kadınlar olmalı. Kadınlar söz sahibi olmalı”

Başkan Öz, Kartallı kadınlara müjde verdi

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, konuşmasında Kartallı kadınlara bir de müjde verdi. Başkan Öz, Kartal Belediye Meclisi’nden Kartal sınırları içinde bulunan Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezleri ve parkların çay işletmeciliğinin Kadın Kooperatifi’ne ücretsiz verileceğini söyledi.

Başkan Öz’ün konuşmasının ardından Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Fügen Mavi söz aldı. Fügen Mavi, kadınlara siyasi öznelikleri, siyasal yaşam içerisinde iradeleri doğrultusunda oy verebilmeleri, parlamenter siyasal süreçte etkin olmalarının çok çeşitli dinamiklere sahip olduğuna işaret ederek, “Kadınların siyasal temsiller yerine siyasi güçlerinin kamusallaşması özgürleşmesi tarihsel bir süreç izler. Türkiye Cumhuriyeti söz konusu tarihsel süreci, ulusal bağımsızlık mücadelesi veren kadınların azmiyle yakaladığı gibi sonrasında da parlamenter demokrasinin ve eşit yurttaşlığın koşullarını seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla sürdürmektedir. Mustafa Kemal Atatürk'ün demokrasi anlayışının öncülüğünde, kadınlar 1930'da belediye seçimlerinde seçme hakkına, 1933'te çıkarılan Köy Kanunu'yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkına,  5 Aralık 1934 tarihinde   genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştur” dedi.

Kadın yurttaşlığının tanındığı hukuki, siyasi karar,  kadınların sosyo-ekonomik yaşamında da çeşitli yenilikleri, dönüşümleri getirdiğini belirten Fügen Mavi; “kadına seçme ve seçilme hakkının tanındığı günden bugüne 77 yıl geçti.  Kartal Belediyesi olarak sosyal demokrat anlayışımızı belediyemizin yönetsel sürecine de yansıtarak 3 kadın arkadaşımızla idari ve politik alanda önemli sorumluluklar alıyoruz. Yine Kartallı kadınların yerel yönetim sürecinde söz sahibi olduğu, siyasal sürece katılımını destekleyecek bir dizi eğitim semineriyle tüm kadınların yönetme ve yönetilme prensiplerini demokratik yollarla değerlendirdiği, yorumladığı kısaca kendilerini özgürce anlatabildikleri alanlar oluşturuyoruz”  dedi. Mavi sözlerini son verirken “Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm bir politik kültürü dönüştüren ilkeleri bugünün ideali değil, hakikati olarak yaşanmalıdır. Biz kadınlar, tüm bu demokratik ilkelerin en önemli dayanağı olan eşitliği, adaleti, güdümsüz, özgür yaşam olanaklarının mücadelesini, hayatımızın her alanında vermeliyiz ve bunun içinde yılmadan usanmadan var gücümüzle çalışmalıyız” dedi.

Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Fügen Mavi’nin konuşmasının ardından moderatörlüğünü avukat Hilal Savaşçı’nın yaptığı panele geçildi. Panele konuşmacı olarak katılan Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Gülseren Böyüktaş, Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerine ‘Kadınlarını geri bırakan milletler, medeniyetten nasibini alamazlar. Siyasi hayatta, belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu defa milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak bugün Türk kadınının elindedir, bu hak salahiyet ve liyakatla kullanılacaktır’  şeklinde atıfta bulunarak “2007 seçimlerinde kadın milletvekili sayısı yüzde 100 arttı görünüyor.  Ancak henüz bu oran %10'a ulaşamadı. 2009 yerel seçim sonucuna göre Belediye Başkanlıklarının ve Belediye Meclis Üyeliklerinin yüzde 98 'inde kadınlar yer almadı. Siyaset kapısı kadınlara hep kapalı” diye konuştu.

“Demokrasi kırmızı alarm veriyor”

Böyüktaş, kadın ve erkeğin eşitliğinin demokrasinin temel kriteri olduğunu, mevcut demokrasinin kırmızı alarm verdiğini söyleyerek “siyasal alanda demokrasimiz kırmızı alarm veriyor. Türkiye’de kadın nüfusu yüzde 50 oranındadır. Türkiye’de kadının temsil hakkı bulunmalıdır” dedi.

“Atatürk olmasaydı bu haklara kavuşamazdık”

Panelde söz alan Kartal Belediye Meclis Üyesi Leylifer Yıldırım ise Mustafa Kemal Atatürk’ün sayesinde kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu, Atatürk ve arkadaşları olmasaydı bu haklara kavuşmanın imkânının olmayacağını vurguladı. Son olarak panelde konuşan Kartal Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Hülya Koyun da tarih boyunca kadınların hem üretimde hem de yönetimde yerini aldığına işaret ederek, kadınların günümüz toplumunda gelenek, örf ve adetler nedeniyle geri kaldığını belirtti. Hülya Koyun, Mustafa Kemal Atatürk’ün sayesinde Türk kadının şeriat zincirinden kurtulduğunu; Medeni Kanunla kadınlara binlerce yıllık haklarının tekrar iade edildiğini söyledi. Panel, 63 yaşında okuma yazma kursuna giderek okuma yazmayı, bilgisayarı,  İngilizceyi öğrenen Sarıtel Günay’ın Mustafa Kemal Atatürk için yazdığı şiiri okumasıyla sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2011, 19:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17