SEDAT SARIGÜL'DEN HALK MÜZİĞİNİN ÇAĞDAŞI MI OLUR? DİYENLERE CEVAP

“ÇAĞDAŞ TÜRK HALK MÜZİĞİ KOROSU” ŞEFİ OPERACI SEDAT SARIGÜL ...

SEDAT SARIGÜL'DEN  HALK MÜZİĞİNİN ÇAĞDAŞI MI OLUR? DİYENLERE CEVAP
banner46

“ÇAĞDAŞ TÜRK HALK MÜZİĞİ KOROSU” ŞEFİ OPERACI SEDAT SARIGÜL  HALK MÜZİĞİNİN ÇAĞDAŞI MI OLUR? DİYENLERE CEVAP VERDİ.

Ankara Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Sedat Sarıgül, 26 Ocak 2012 akşamı CKM’de,  Kadıköy Belediyesi Müzik Gönüllüleri ev sahipliğinde düzenlenen “Anılar ve Müzik-58” programının konuğu oldu
Yapım ve yönetimi Nesibe Müsevitoğlu tarafından yapılan belgesel programda, sanatçının Belediye Gönüllüleri bünyesinde şefliğini üstlendiği “Çağdaş Türk Halk Müziği Korosu” da yer aldı.

Sanatçının yaşam belgeselinin gösteriminin ardından, sohbet bölümüne geçildi.

Sedat Sarıgül yaşam hikayesini ve sanata olan ilgisini anlatırken; “Çağdaş Halk Müziği Korosu” adı ile ilgili sanat çevresinden gelen tepkilere de cevap verdi.

Sarıgül; “ –Müziğe ilgim küçük yaşlarda başladı. Ailem sanatçı olmama pek sıcak bakmıyordu. Ancak ben bu dalda eğitim almak istiyordum. Tokat’ta yaşarken, konservatuar sınavına girmek için biriktirdiğim küçük bir para ile evden kaçarak, Ankara’ya geldim. Konservatuarı kazanıp, başarı ile bitirdikten sonra, yıllarca sahnelerde birçok opera eserinde rol aldım. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda programa katıldım. Bir ülkenin kültürünü, tarihini, folklorunu da anlatan, içinde her müzik dalının sayısız ritmini de barındıran Halk Müziğine gönül verdiğim için operada da çok sayıda türkümüzü sahnede yorumladım. Dünyada müziğin temelini Halk Müzikleri oluşturur. Bu nedenle diğer müziklerde olduğu gibi Türk Halk Müziğinin de çağdaş bir anlayış ile evrensel boyuta taşınması gerekir diye düşündüm ve koroma da  “Çağdaş Halk Müziği Korosu” adını verdim. Sanat çevrelerinden çok tepki aldım. Halk Müziğinin çağdaşı mı olur dediler. Her konuda olduğu gibi müziğimizin de çağdaşı olur. Aslında onlar beni kıskanıyor.” Dedi.

Gecede Kadıköy Belediyesi Çağdaş Türk Hallk Müziği Korosu ve Sedat Sarıgül bir konser verdiler. İzleyicler zaman zaman yorumlara katıldılar ve beğenilerini alkışlarla ifade ettiler.

Kadıköy Belediyesi Gönüllü Eğitim ve Danışma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Kültür Sanat Sorumlusu Nesibe Müsevitoğlu’nun sanatçıya teşekkür plaketini sunmasının ardından,  gece Sarıgül’ün  final konseri ile sona erdi.


Tokat’ta doğan Sedat Sarıgül, Ankara Devlet Konservatuvarı Şan ve Opera Bölümü Yüksek Devresinden mezun olduktan sonra, Ankara Devlet Opera ve Balesinde solist sanatçı olarak göreve başladı. Bugüne kadar çok sayıda opera eserlerinde rol aldı. Öğrencilik döneminde 1976 yılında Bulgaristan’ın Sofya kentinde uluslararası koro yarışmasında birincilik ödülü aldı.1990-91 yılında İngilterede Türk sanatçısı olarak görev aldı..1984-94 yıllarında Ankara Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümünde (Şan Pedagogu) ses eğitimi hocalığı görevinde bulundu. İstanbul ve Ankara’da çeşitli resmi kuruluşlarda koro, şan, sahne ve diksiyon hocalığı görevinde bulundu. Bugüne kadar halk müzigini Türkiye ve Avrupa’nın birçok kentinde bireysel olarak evrensel boyutta seslendirdi ve bu alanda çok sayıda ödüller alarak söyleşilere katıldı. Almanca ve İngilizce bilen sanatçı Koro şefliği yapmakta , şan eğitimi vermektedir.

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2012, 22:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17