Bermuda Şeytan Üçgeni'nin sırrı çözülüyor.

Uçak ve gemilerin, hatta güvercin gibi kuşların bile kaybolduğu okyanustaki “Bermuda Şeytan Üçgeni”nin sırrı artık çözülmüşe benziyor.

Bermuda Şeytan Üçgeni'nin sırrı çözülüyor.
banner46

Türkiye Gazetesi yazarı Ediz Hun, yıllardır gizemini koruyan Bermuda Şeytan Üçgeni hakkında çok ilginç bir yazı kaleme aldı.

Hun yazıda, "Okyanustaki sıcak su akıntısının çözdüğü Metan gazı, denizde girdaba yol açarak gemileri, havada ise oksijeni azaltarak uçakları etkiliyor." diyerek uçakların ve gemilerin gizemine ışık tuttu.

İşte Ediz Hun'un kalem aldığı o yazı;

ABD'de Florida'nın güney ucuyla, Bermuda adaları ve Porto Riko adası arasındaki “üçgen” içersinde bugüne kadar sayısız gemi ve uçağın, çoğunun da hiçbir iz bırakmadan ve nedeni belli olmadan yok olduğu bir gerçektir. Bilindiği gibi denizler ile atmosfer arasında devamlı bir etkileşim ve değişken termodinamik etkenler mevcuttur. Denizlerin iç dinamiğinin yanında, atmosferik hava şartları, fırtına ve kasırgalar, sıcaklık farklılıkları ve deniz dibindeki yanardağ püskürmeleri sonucu su yüzeyine çıkan çeşitli gazlar, sistemin özelliklerini bir anda değiştirebilir. Bunun sonucunda şiddetli akıntılar farklı yöne çevrilebilir ve çekim kuvveti büyük girdaplar oluşabilir. Bu okyanus çevrintileri o bölgeden geçen Gulf Stream sıcak su akıntısı içinde gelişip yüksek enerji potansiyeli ile yüklü bulunmaktadır. Ayrıca, okyanus zeminindeki engebeli dip formasyonundan gelişen girdaplar da su yüzeyine çıkarak gemilerin gidiş yönünü değiştirebilmektedir. Bir gemi böyle bir girdabın içine girerse süratini kaybederek kayar ve rotasından çıkar.

Günümüzde gemi ve uçakların kaybolmasının sırrı farklı fiziksel ve kimyasal bulguların yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmasıyla çözülmüştür. Özellikle pusulanın yanında birçok teknik malzemenin de çalışmalarını bozan kuvvetli manyetik dalgalar ve okyanusun soğuk zemininde donmuş katı halde bulunan Metanhidratlar, Gulf Stream sebebiyle çözülmekte ve büyük miktarda Metan gazı su yüzeyine çıkarak atmosfere yükselmektedir. CH4 formülüne sahip Metan gazı havadaki oksijeni bloke etmekte ve bunun sonucunda o civardan geçen uçakların oksijensiz kalan motorları durarak uçaklar okyanusa gömülmekteydi. Çok derinlere dalabilen robot kameraların bu bölgedeki kar beyazı okyanus tabanını ve bazı gemi enkazlarını resimlemesinden sonra konuya şu bilimsel açıklama getirildi:

Gulf Stream'in çözdüğü Metan gazı sudan hafif olduğu için yüzeye doğru yükselir. O anda, tabandan yüzeye doğru suyun yoğunluğu çok azalır. O sırada oradan geçen bir gemi derin bir kuyuya düşer gibi hızla okyanusun dibini boylar. Çünkü yoğunluğunu kaybetmiş su, gemileri taşıyacak kaldırma kuvvetini bulamaz. Her zaman gelişmeyen bu ilginç kimyasal olay sonucu metan gazının yükselmesi sona erince yoğunluk tekrar eski haline döner ve geride hiçbir iz bırakmayan gemiler derinlerde kaybolmuş olurlar. Uçakların düşerek kaybolması da aynı sebeptendir. Yüzeye çıkan doğal gaz havadan hafif olduğu için yükselmeye devam eder. Bu kez yoğunluk azalması bölgenin üzerindeki atmosferde oluşur. Oradan tesadüfen geçen uçak hemen irtifa kaybeder ve motorları durur. Çünkü motorlardaki benzinin yanması için oksijene ihtiyaç vardır ve düşük yoğunluklu havanın içindeki oksijen miktarı motorların çalışması için yeterli değildir. Böylece uçak düşerek okyanusun derinliklerinde kaybolur.
Değerli okurlar, görüldüğü gibi gelişen bilim ve günümüz teknolojisi zihinlerimizde oluşan birçok soruya cevap aramakta ve bazılarını da açıklığa kavuşturmaktadır. Haftanızın sağlık ve güzellikler içinde devamını diliyorum, sevgilerimle…


Hiçbir iz bırakmadan YOK OLDULAR!
“Bermuda Şeytan Üçgeni”nde Bazı önemli uçak ve gemi kayboluşlarını şöyle sıralayabiliriz:
> UÇUŞ NO 19: 5 Aralık 1945 tarihinde gerçekleşen bu olayda 5 Amerikan bombardıman uçağı ile 1 arama uçağı kaybolmuştu. Arkalarında hiçbir iz bırakmayan bu uçaklar Florida'daki üsten günlük rutin uçuşlarını yapmak üzere havalanmışlardı. Arkalarından gönderilen keşif uçağı da aynı akıbeti paylaşmıştı.
> Douglas DC-3 Yolcu Uçağı: 28 Aralık 1948 tarihinde 37 yolcusu ile Porto Rico'dan kalkan uçak Miami'ye gidiyordu. Son görüşmelerinde pilot, alana 50 mil kaldığını ve şehrin ışıklarını görebildiğini söylemişti. Uçak daha sonra hiçbir iz bırakmadan kayboldu.
> Marine Sulphur Queen Tankeri: 02 Şubat 1963'de 39 tayfasıyla aynı mevkide gözden kayboldu. Bu kazaların ve diğer onlarca iz bırakmadan kaybolan gemi ve uçakların nedenleri hala araştırma konusudur.
 

EDİZ HUN / TÜRKİYE GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2013, 22:05
YORUM EKLE
YORUMLAR
ertuğrul ayan
ertuğrul ayan - 10 yıl Önce

bir gaz sızıntıymış demekki

SIRADAKİ HABER

banner17