Çekmeköy Belediyesi Aliya İzzetbegoviç Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nın kazananları belli oldu.

Uluslararası Bilim Olimpiyatları'na Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü katıldı.

Çekmeköy Belediyesi Aliya İzzetbegoviç Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nın kazananları belli oldu.
banner46

Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla gerçekleşen gecede; Araştırma, Teknoloji ve Enerji Verimliliği adı altındaki 3 kategorinin birincilerine 15 bin TL, ikincilerine 10 bin TL, üçüncülere 5 bin TL, 4. ve 5.’lere ise bin TL ödül verildi.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın ev sahipliğinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen final gecesinde, Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda dereceye giren projeler açıklandı.  Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla gerçekleşen gecede; Araştırma, Teknoloji ve Enerji Verimliliği adı altındaki 3 kategorinin birincilerine 15 bin TL, ikincilerine 10 bin TL, üçüncülere 5 bin TL, 4. ve 5.’lere ise bin TL ödül verildi. Enerji kategorisinde Borla Gelen Enerji projesi, Teknoloji kategorisinde Robotik El Sistemi, Araştırma kategorisinde Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork projesi birincilik ödülünü aldı.

“Sorunları aşacak ve çözecek olan aklı ve ürettiği teknoloji ile insandır”

Bilim ve teknoloji sayesinde dünyanın her geçen gün değiştiğini ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Teknolojinin getirdiği değişim her zaman iyi yönde olmayabiliyor. Bugün yaşadığımız hayatta insanların karşı karıya olduğu birçok sorun oluyor. Bu sorunları aşacak ve çözecek olan aklı ve ürettiği teknoloji ile insandır. Özellikle İslam ülkelerine büyük bir sorumluluk düşüyor. Bugün İslam dünyasının karşı karşıya kaldığı sorunların temelinde akıldan ve bilimden uzaklaşmış olmamız geliyor. Bilim ve teknoloji ilw aramız açıldığından bu yana tarih sahnesinden geriye düşmeye başladık. Bilim ve teknolojiyi üreten değil tüketen toplumlar haline geldikçe başımıza açılan sorunlara çözüm üretmeyiz” dedi.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Bilime ilgi duyan gençlerimize yol göstermek; yerli savunma sanayimize, teknolojimize katkıda bulunacak beyinler yetiştirmek için çalışıyoruz. İki yıldır yaptığımız bu olimpiyatlarda yüzlerce proje üretildi. Gençlerimiz ülkemizin geleceği için garanti olduklarını bir kere daha gösterdi. Uluslararası arenadan gelen katılımlar da Türkiye’ye olan inanç ve güveni gösterdiği için gurur duyuyoruz,” dedi.

Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı ve proje koordinatörü Şahmettin Yüksel “Bugün burada yüzlerce genç kardeşimiz bilimin ve teknolojinin dilini kullanarak yeni projelere imza attılar. Dünyanın 12 ayrı ülkesinden gelen bu gençler, bir hayal kurarak önce kendilerini, sonra da dünyayı değiştirmeyi hedeflediler. Bir projeyle dünya değişir mi demeyin! Evet, bazen parlak bir fikir, tarihin akışını değiştirir. Elektriğin icadı, bilgisayarın icadı, cep telefonun icadı gibi… Bu projenin hayata geçmesinde üzerimizde büyük emeği olan başta Belediye Başkanımız Ahmet Poyraz’a ve tüm destekçilerimize  teşekkürlerimi sunuyorum,” dedi.

İcat çıkaran liseli gençlerin katıldığı olimpiyatlarda, 12 ülkeden 484 proje yarıştı. Teknoloji, tıp ve savunma sanayi alanlarında yerli beyinlerin yetişmesinde umut vaat eden projeler, akademisyenler tarafından değerlendirildi. İlk 100’e kalan projeler Maltepe Üniversitesi Kampüsü’nde sergilendi. Liseli gençlerin tasarladığı biyonik el, insansız kara keşif aracı, korsan çekimleri engelleyecek sinema perdesi, siber güvenlik yazılımları, bilgisayar oyunları, darbeye dur diyen tank projelerinin bulunduğu stantlar yoğun ilgi gördü.

Ödül heyecanının ardından, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde Mustafa Ceceli sahne aldı.

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2017, 01:18

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17