Ada'da İsyan Var! Mesai Saatleri Dışında Doktor Yok

Ada'da İsyan Var! Mesai Saatleri Dışında Doktor Yok
banner46

Yazın 60 bin kişinin bulunduğu Kınalıada'da mesai saatleri dışında ne bir doktor ne de bir sağlık ekibi var. Neden ise aile hekimliği...

İstanbul’un gözde sayfiye mekânlarından adalar özellikle yaz aylarında hafta sonu günübirlik ziyaretçi akınına uğruyor. Ancak nüfusun yoğunlaştığı hafta sonları Kınalıada’da bulunan tek sağlık merkezinin kapısı kilitli. Adada, acil bir durumda müdahale yapabilecek hiçbir sağlık yetkilisi de bulunmuyor. 

Aile hekimliği tatilde 
Bunun nedeni ise aile hekimliği sistemindeki ilginç bir açık. Çünkü İstanbul’da yaklaşık bir yıldır başarıyla uygulansa da aile hekimliği sistemi yüzünden artık Kınalıada’da sürekli bir doktor bulunmuyor. Eski sağlık ocağı sisteminde adada görev yapan bir doktor vardı. Aynı zamanda ada sakini de olan bu doktor, mesai saatleri dışında da hizmet veriyordu. Ancak aile hekimliği sistemine göre 3 bin 400 kişi başına bir hekim düşmesi gerekirken Kınalıada’nın 1805 kişilik kış nüfusu işleri bozdu. Atanan aile hekimi Kınalıada’ya haftada dört gün ve yalnızca mesai saatleri içinde hizmet vermeye başladı. 

3 bin imza topladılar 
Bu yüzden kışın az kişinin kaldığı Kınalıada’nın, yaz aylarında yazlıkçılar ve ziyaretçilerle nüfusu hafta sonları 60-70 bine kadar çıkınca sorunlar da başladı. Haft sonları ve mesai saatleri bitiminde Kınalıada’daki sağlık merkezi kapalı ve acil sağlık görevlileri olmadığından acil durumlarda iş ada sakini yazlıkçı doktorlara kaldı.
Şimdi ada halkı yetkililerden 7 gün 24 saat görev yapan doktor ve sağlık ekibi ya da acil tıp merkezi noktası istiyor. Hatta bunun için 3 bin kişinin katıldığı bir imza kampanyası da düzenlenmiş ve toplanan imzalar İl Sağlık Müdürlüğü’ne iletilmiş durumda. 

Yoğun nüfusa sahip Heybeliada ve Büyükada sakinleri ise daha şanslı. Büyükada’da yaz-kış hizmet veren bir sağlık merkezi, 112 acil noktası, küçük çaplı bir devlet hastanesi ve ambulans bulunuyor. Heybeliada’da ise hastanenin yanı sıra bir aile hekimi ve sağlık merkezi var. 

Burgazada’da aynı sorun 
Ancak Kınalıada ve Burgazada kaderine terk edilmiş durumda. 2.5 yıldır Kınalıada’da muhtarlık yapan Hüseyin Şahin, adalılar ve günübirlik ziyaretçilerin Allah’a emanet olduğunu söylüyor. 

‘Doktor abiler de olmasa’ 
Muhtar Hüseyin Şahin “40 yıldır adada yaşıyorum. Adada akşam ve hafta sonu acil durumlarda müdahale edecek sağlık ekibi yok. Daha önce yetkililerinden birçok kez talepte bulunduk. Adalılar olarak 3 bin imza topladık. İl sağlık müdürlüğüne ilettik. Kınalıada’ya sürekli hizmet verecek sağlık personeli istiyoruz. Şu anda acil durumlarımıza adada yaşayan doktor ağabeylerimiz gelip gönüllü olarak müdahale ediyor” diyor.

‘Esnaf çağırıyor, biz de koşarak gidiyoruz’
Avedis Demir, Kınalıdalı bir doktor. “Aile hekimliği sistemi birçok yerde güzel sonuçlar verdi” diyen Demir’e göre Kınalı ve Burgaz’da kışlık nüfus az olduğu için adalara ait bir aile hekiminin tahsis edilmemesi sıkıntı yaratıyor. “Özellikle hafta sonları hiçbir doktor ve sağlık yetkilisi bulunmuyor. Bu da büyük bir tehlike arz ediyor” diyen Demir, kısa süre önce yaşadığı bir olayı ise şöyle aktarıyor: “Dün çıkan bir kavga sonucu adaya ziyaretçi olarak gelen üç kişi yaralandı. Esnaf beni çağırdığı için yaralılara ilk müdahaleyi ben yaptım. 15 dakika sonra Büyükada’dan gelen 112 tekne ambulans yaralıları alarak İstanbul’a nakletti. Hiç olmazsa yaz aylarında adadaki sağlık merkezi acil müdahale için açık tutulmalı ve yetkili personel bulundurulmalı.”

Adalılar: Yüreğimiz ağzımızda
Kınalıada’da yaşayanlar doktorsuz zamanlar için endişeli. Şunları söylüyorlar: 

İrfan Özaydın-Emekli: “Dört nesildir adalı bir aileden geliyorum. Yaz kış buradayım. Aile hekimliğine geçildiğinden beri ancak salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri saat 5’e kadar hasta olma hakkımız var.”
Erdal Aydın-Bahçıvan: “Acil durumda hemen adada yaşayan bir doktor ağabeyi çağırıyoruz. Bir ara ambulansın şoförü de yoktu, ben kullanıyordum. Ada hafta sonu tamamen sahipsiz. 10 gün önce denizde kalp krizi geçiren bir kadın hayatını kaybetti. Anında müdahale edilebilseydi yaşayabilirdi.”
Nevzat Kalaycı-Balıkçı: “Hafta sonu yüreğimiz ağzımıza geliyor. Özellikle esnaf olarak acil durumlarda dayanışma içindeyiz. Büyükada’dan 112 tekne ambulansı gelene kadar kendi imkânlarımızla acil müdahale yapılmasını sağlıyoruz.”
Adalılar hafta sonları ve mesai saatleri dışında sürekli bir aile hekimi ile deniz ve kara ambulansı olan sağlık personeli talep ediyor -Radikal

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2011, 05:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17